Skocz do zawartości
  • 0

Brda w Bydgoszczy

Gość

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Znajomy łowił niedaleko mostu kolejowego. Czesał dno ciężkimi gumami i kilka okoni wyciągnął 5 dni temu, między innymi tego 1,30kg. Ja urywam tak dużo przynęt, ale on już świetnie zma swoje miejsca i wie gdzie rzucać i co omijać. Do tego dobra plecionka robi swoje. Jak złapie zaczep, to w 99% rozgina po prostu haki. Wczoraj znowu łowił w tamtym miejscu i zero okoni, natomiast przypadkowy przyłów w postaci życiówki szczupaka go zaskoczył (92cm ! ). Zazdroszczę mu, bo ja czesałem dno bezskutecznie. No ale on już swoje tam wychodził...

• 0

No i wyszły faktycznie szczupaki. Nawet jesienią miałem problem aby choć jednego na Brdzie utrafić, a dzisiaj 4 sztuki i to na 3 cm twisterki (czerwone, złote, pomarańcz). Za każdą, niestety, obcinką odchodziłem kawał dalej wierząc święcie, że to był przypadek. Po 3cim przypadku i przejściu od mostu do mostu założyłem stalkę. Czwarty przypadek odczepiony w wodzie szczypcami. Co ciekawe pierwsze trzy sztuki w pełni wymiarowe (pomiędzy 60 a 75 cm). Nie miałem brania żadnego okonka.

Nie wiem jak podejść kolczaste. Po styczniowych przygodach nad Jezuickim, gdzie w 3 dni padło 9 szczupaków i 1 okoń na kopytka 5cm, przeniosłem się na jeszcze mniejsze przynęty. Efekty jak powyżej. Co się z przyrodą porąbało, że szczupak tłucze w każde gówno z prędkością większą niż okonki ?

• 0

Pasiaki na Brdzie w trakcie tarła jeszcze. Mam namierzone jedno tarlisko pręgowanych zbujników i nadal tam są :-) oczywiście odwiedzam jedynie bez wędki i nigdy nie zatrzymuje się zbyt długo, bo im mniej ludzi wie o tym miejscu tym lepiej a na całe szczęście nie spotkałem nikogo tam z wedką mimo że kilka metrów dalej już całkiem sporo ludzi się kręci...

• 0

Hej witam.

Trochę od tematu, ale Brda tyle tylko, że w rezerwacie.

Byłem tam wczoraj o świcie na Świcie, fajnie było jako pierwszy wypad w te rejony w tym roku.

Zaliczyłem jedno odprowadzenie przynęty i jedno nieudolne podejście do stanowiska co skutkowało ucieczką kropa i jedno wielkie rozczarowanie i złość.

Przygotowując się do wędkowania na postoju obok mnie 7 gości czyniło to samo. Myślę sobie kurcze będzie tłok ,ale może pstrągi są aktywne.

Niestety po zapytaniu na co panowie liczą usłyszałem ze zmieszaniem ,że na płoć ,klenia i zamiast spinningu w ich dłoniach zobaczyłem wiadra i gruntówy. Chłopy miejscowe i w przewadze liczebnej więc tylko ślinę przełknąłem i poszedłem w swoim kierunku (przecież trzeba mieć czym do domu wrócić jak już kiedyś usłyszałem nad inna wodą).Wydawali się pewni swego i w ogóle nie skrępowani, a przecież dozwolone metody to spinning i mucha.

Czy coś może się zmieniło w regulaminie? czy może ja czegoś nie doczytałem.

• 0

Hej witam.

Trochę od tematu, ale Brda tyle tylko, że w rezerwacie.

Byłem tam wczoraj o świcie na Świcie, fajnie było jako pierwszy wypad w te rejony w tym roku.

Zaliczyłem jedno odprowadzenie przynęty i jedno nieudolne podejście do stanowiska co skutkowało ucieczką kropa i jedno wielkie rozczarowanie i złość.

Przygotowując się do wędkowania na postoju obok mnie 7 gości czyniło to samo. Myślę sobie kurcze będzie tłok ,ale może pstrągi są aktywne.

Niestety po zapytaniu na co panowie liczą usłyszałem ze zmieszaniem ,że na płoć ,klenia i zamiast spinningu w ich dłoniach zobaczyłem wiadra i gruntówy. Chłopy miejscowe i w przewadze liczebnej więc tylko ślinę przełknąłem i poszedłem w swoim kierunku (przecież trzeba mieć czym do domu wrócić jak już kiedyś usłyszałem nad inna wodą).Wydawali się pewni swego i w ogóle nie skrępowani, a przecież dozwolone metody to spinning i mucha.

Czy coś może się zmieniło w regulaminie? czy może ja czegoś nie doczytałem.

W informatorze wędkarskim na rok 2015, który każdy otrzymuje przy wykupieniu składki jest wyraźnie napisane, że dozwolone metody połowu w rezerwacie, to spinning i metoda muchowa, więc panowie jawnie łamali prawo, na dodatek w rezerwacie. Szkoda, że nie wezwałeś policji/straży wodnej. Panowie pozbawieni sprzętu i z mandatami może by się następnym razem zastanowili lub 2 razy przeczytali regulamin (choć pewnie jeszcze tego ani razu nie robili), zanim znowu udaliby się na ryby.

• 0

Ktoś wie, czy okonie się ruszyły na Brdzie? Czy nadal na tarle siedzą? Ja dziś miałem się wybrać przed pracą, ale jedno zerknięcie na termometr o 4:30 skutecznie mnie zniechęciło :D -4 stopnie, to dla mnie odrobinę za zimno, jeśli miałbym potem bezpośrednio do roboty uderzać  :ph34r:

• 0

Na chwilę wczoraj byłem pod wieczór na trochę na odcinku między Tesco i Łuczniczką i muszę przyznać, że zaczyna to wyglądać obiecująco. W końcu widać życie w Brdzie, chwilę przed zmrokiem kilka całkiem ładnych rybek się spławiło na środku rzeki, do tego jedno małe branko, co prawda nie do zacięcia, ale w końcu coś się ruszyło ;)

Jeszcze tydzień, może dwa i klenie/jazie powinny zacząć być aktywne i dawać się już regularnie łowić na tym naszym ciurku miejskim :)

• 0

Udało mi się wyskoczyć na miejski odcinek Brdy i ewidentnie rybka się ruszyła.Trafiłem jazie i klenie, Nawet przyłów w postaci ok 70 cm szczupaka się trafił. Pomiędzy tymi rybkami co jakiś czas trafiały się te trocio-pstragi z zarybień PZW. Wedlug mnie z tymi rybami jest coś nie tak.Wszystkie jakie złowiłem miały niewykształcone płetwy piersiowe,a niektóre także brzuszne. Czy te ryby mają wogóle szanse na przetrwanie? I kto dopuszcza wpuszczanie takiego bubla do wody. Jak dla mnie pieniądze wywalane w błoto. 

Tak to wygląda.

post-53429-0-37996500-1429870217_thumb.jpg

• 0
Gość DAWIDspinn

Brak wykształconych płetw i braki np. w pokrywach skrzelowych, występują w hodowlach gdzie jest za dużo sztuk narybku w jednym basenie. Wiadomo hodowcy liczą pieniądze a później wychodzi jak widać na załączonej wyżej fotce.

Edytowane przez DAWIDspinn

• 0

Ktoś może jest chętny na wspólne wieczorne/nocne łowienie jutro?

W nocy jeszcze nie łowiłem na Brdzie, a ponoć są niezłe wyniki.

Dziś za dnia oprócz mnóstwa okonków koło wymiaru i kilku 20+ (w tym jeden sprinter na wobka boleniowego ściąganego w ekspresowym tempie) nic ciekawego złowić się nie udało. Nie licząc szczupłego koło 80 cm, który wystartował do twisterka 2cm i wiadomo co było dalej...

Woda jest tak czysta, że rybka chyba za dnia za bardzo żerować nie chce i z zielska się nie wyłania. Koło mostu na Ludwikowie z samego rana bolki kilka razy się pokazywały, ale zanim się przezbroiłem z zestawu kleniowego, już było po ich żerowaniu. Po pracy przejdę się obadać co i jak po ściemnieniu i może to przyniesie jakieś wymierne wyniki. Za dnia, jak już wspomniałem, kleniowe wobki atakowały tylko okoniowe mikrusy...