Gość Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Brda w Bydgoszczy, czyli wędkarstwo w sercu miasta Piękna rzeka i jej otoczenie sprzyjają wędkarzom, chętnie poznam Wasze doświadczenia, pomysły i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Chodziło Ci oczywiście o odcinek górski Nizinny zaraz będę atakował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 No i jakoś szczególnie dobrze, to nie było. Trochę okoni się trafiło, przynajmniej większych, niż za dnia, a kleks jeden nie powalający rozmiarami... Brań kleniowych miałem kilka, ale tylko w jednym miejscu i coś trafić dobrze w wobka nie mogły... Nie wiem, czy to był kiepski dzień (a właściwie noc), czy w nieodpowiednim miejscu ich szukałem, czy może złe przynęty lub jeszcze jakiś inny czynnik. Dziś powtórka z rozrywki, może będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Kolejny wieczór i już nieco lepiej, bo 2 średnie klenie wyjęte. Co mnie niepokoi, to znów spora liczba brań, kilka naprawdę konkretnych, ale z zacięciem już gorzej... Jednego sporego klenia miałem na kiju przez chwilkę, ale zszedł. Oba kleksy wyjęte były zapięte za przednie kotwiczki, jakby atakowały przynęty od przodu lub od boku. Ktoś może się już z tym spotkał na Brdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 diabel Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Często mam tak zacięte klenie, powiedział bym ,że większość. Płyną za przynętą i obserwują ja próbując. Puste brania i zacięcia możesz zniwelować odczekując moment zacięcia do pierwszej pompki, ja tak zrobię i zacięcia się poprawiły a co za tym idzie spadła liczba spinek.Dziś 2 klenie pod 40 i 3 okonie i kilka odprowadzeń. Pstrąga nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Czekałem z zacięciem długo, często były delikatne podskubywania przez kilka metrów, a potem nic. 2 brania miałem takie, że mi prawie kij z ręki wyrywało, a po zacięciu brak ryby. Ja z racji tego, że mam czas często dopiero po pracy od 21, łowię ostatnio sporo po ciemku na odcinku miejskim. Za dnia ciężko coś wyłuskać. Ty pewnie na górskich chodzisz za rybkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 diabel Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Tak właśnie tam rybek szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Ja teraz będę miał kilka dni wolnego i z miłą chęcią wyskoczę z kimś na nocny spinning.Najczęściej łowię na odcinku od opery do łuczniczki. Z tym że właśnie w ciągu dnia szału nie ma, chociaż przedwczoraj wyjąłem pięknego- prawie 50 cm jazia. Samemu w nocy raczej trochę dziko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartek2301 Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Witam, tez jestem chetny na jakiś wspolny wypad nad Brde. Bylem kilka razy wieczorem, tak do 23 i fakt, kolo 22 zaczynaja sie ruszac wieksze okonie, z kleniem bardzo slabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 diabel Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 A na młynówce na wyspie młyńskiej tępią smolty- mięsiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Nigdzie nie brakuje amatorów łatwego mięsa,a te smolty walą jak wściekłe we wszystko cy by im podrzucić.Nie ma żadnych kontroli to i się nie boją. Założę się, ze większość z tych leśnych dziadków nie ma nawet kart. Na górskim odcinku też nagminnie łowią na robaczki i nikt nic z tym nie robi. Aż żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sinopapużasty Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 To skoro na swoim podwórku PSR porządku nie umie utrzymać to co tu oczekiwać gdzieś dalej...mimo, iż łowię najczęściej kilkadziesiąt km od Bdg to już kilka lat żadnej kontroli nie miałem ani też o niej od ludzi nie słyszałem...:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grisza-78 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 To skoro na swoim podwórku PSR porządku nie umie utrzymać to co tu oczekiwać gdzieś dalej...mimo, iż łowię najczęściej kilkadziesiąt km od Bdg to już kilka lat żadnej kontroli nie miałem ani też o niej od ludzi nie słyszałem...:-(Ja miałem raz, gdzieś koło Nadolnej Karczmy. Kontrolę miałem tylko dlatego, że sam poszedłem do strażników, bo oni mnie w ogóle nie widzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomibdg Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 dziś z mostu królowej jadwigi obserowałem 4 duże brzany ( miały około kilka kg) pięęękny widok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tyczkasport1 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Ja za to właśnie byłem nad Brdą co prawda przypadkowo na odcinku miejskim koło opery. Jedynie się utwierdziłem w przekonaniu żeby za często tam nie zaglądać. Widok jak,, spławikowcy " pakują siatkę z 7 szt kleni oczywiście żywych do reklamówki żeby było jasne to urobek jednego wędkarza... Ryby w przedziale 25-50 cm złowione na przysłowiową trawkę. Poprostu serce się kraja Żeby było tego mało wszystkie złowione przy zrzucie wody pod przeciwleglym brzegiem więc zasady łowienia w okolicy spietrzeń również ich nie dotyczą... Dramat przez duże D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 diabel Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 I to nie tylko klenie tak są wyławiane.Smolty i pstrągi też na młynówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tyczkasport1 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 A kontroli żadnych brak jak widać, bo może chociaż limitów ilościowych by przestrzegali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sinopapużasty Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Panowie to może podejdźcie do PZW i zgłoście to...może wiedzą a może nie...bynajmniej czyste sumienie mieć będziecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darks86 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Policja ma często patrole w tym rejonie, ale nie kontrolują. Kontrole trafiałem tylko w okolicy od mostu przy Tesco do mostu przy trasie uniwersyteckiej. Kiedyś podpytałem patrolowych (jeden z nich sam jest wędkarzem) i dostałem info, że mają zakaz interwencji poza przydzielonym zadaniem. Więc jak dostają patrol w sensie żulerka itp, to kontroli nie zrobią. Idiotyzm swoją drogą - kasa z mandatu czy grzywny za takie akcje niczym się nie różni od kasy za przekroczenie prędkości np. o 30. Niby brakuje wyników i wpływu do budżetu, a takich złociaków nikt nie zbiera. PSR ma dosłownie 1 samochód i bodajże 2 ludzi (zdążyłem poznać na Borównie i Chmielnikach). Można dzwonić, zgłaszać, ale w 99% przypadków będą gdzieś na patrolu ładny kawałek od danego miejsca. Po prostu rejon wybitnie za duży. PZW ma na to wyrąbane - to jest właśnie ta sama generacja, która te ryby do reklamówek pakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 diabel Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Przedmówca prawdę mówi. Kontrole miałem tak dawno ,że już nie pamiętam a trochę wody w naszym okręgu zwiedzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Niestety jest tych buraczanych dziadków tam od groma i nikt nic z tym nie robi,zresztą cała Brda jest pozostawiona sama sobie. Dobrze że tak zarasta bo gdyby była dostępna całym rokiem to wątpię żeby uchowały się tam takie ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ROBERT666 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Ja również nie miałem na miejskim odcinku nigdy kontroli. Za to w borównie i Chmielnikach kilkukrotnie. Nawet się ciesze ze tak kontrolują Borówno, pseudo wedkarzy którzy nawet karty nie mają można spotkać wszędzie, wystarczy popatrzył kto nie ma nic przy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Witajcie,tak trochę z innej beczki.Łowi może ktoś z was na muchę na górskim odcinku Brdy od mostu do elektrowni? jak sobie radzicie z rybami uciekającymi w gęste trawy? Łowię na muchę pierwszy sezon i początki nie są łatwe.Na przykład wczoraj straciłem dwa fajne klenie właśnie po tym jak dały nura w zielsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tyczkasport1 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Niestety to się zdarza mi też nieraz ładny kaban wszedł w ziesko i rwał przypon :/ taki urok tego miejsca a żyłka nie może być zbyt gruba bo woda zazwyczaj kryształ. Jedyna okazja na mocniejszy sprzęt jak woda lekko trącona :-) a kleni tam bez liku więc jest poligon do testów :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cwaniak Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Kleni dużo,tylko miejsc żeby oddać muchówką dobry rzut nie za wiele.Chociaż mam wrażenie że tego klenia jest znacznie mniej w tym sezonie niż poprzednim,a może jeszcze się tak nie pokazują-jeszcze za wcześnie?Woda za zimna?Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tyczkasport1 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Kilka razy byłem na długim spacerze po okolicy i kleni zapewniam że jest bardzo dużo często też można spotkać brzany w sam środek upalngo dnia :-) Piękny widok jak żwir na dnie aż podskakuje :-) klenia jest mnóstwo z tym że nie na każdym odcinku równo nie o każdej porze go widać stadnie a czasem w ogóle nie chcą się pokazywać ale jest ich tam w bród. Co do machania muchówką nie pomogę bo sam jestem świerzakiem ale czasem można gdzieś wleźć na tyle żeby ppmachacyale głównie z wody. Na brzegach gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Gość
Brda w Bydgoszczy, czyli wędkarstwo w sercu miasta
Piękna rzeka i jej otoczenie sprzyjają wędkarzom, chętnie poznam Wasze doświadczenia, pomysły i uwagi.
Top użytkownicy dla tego pytania
110
65
64
52
Popularne dni
21 Kwi
28
30 Maj
17
5 Lis
16
20 Maj
14
Top użytkownicy dla tego pytania
Marcin1 110 odpowiedzi
Taps 65 odpowiedzi
Cwaniak 64 odpowiedzi
rav_id 52 odpowiedzi
Popularne dni
21 Kwi 2016
28 odpowiedzi
30 Maj 2018
17 odpowiedzi
5 Lis 2015
16 odpowiedzi
20 Maj 2018
14 odpowiedzi
Popularne posty
spinn76
Serce Borów Tucholskich. Woda podwyższona mocno. Praktycznie brzegi , zakręty rzeki gdzie są łąki wszystko pozalewane. A wiatr taki że chce mi łeb urwać. Ale miłość do pstrągów przezwyciężą wszystko.
Cwaniak
W końcu wybrałem się nad nasza Brdę.Głównym celem były klenie toteż zacząłem od smużaków. W trzeciej miejscówce po przeciwległym brzegu mam ładne branie i od razu widać że nie jest to mała ryba.Przy p
Taps
Odwiedziłem dziś kilka miejscówek.Woda niska,mętna,ryby aktywne.Były dwa klenie i sporo okoni.Największy na foto.
Opublikowane grafiki
884 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi