Skocz do zawartości
  • 0

Brda w Bydgoszczy

Gość

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Średnia głębokość ja bym w granicach 1,5 m obstawiał chociaż wiadomo są miejsca głębsze nawet sporo. Z zielskiem narazie jest luz ale do zawodów może być gorzej. Gdybym miał zabrać jeden kij nad wodę zabrałbym coś w granicach do 15/18 gram wyrzutu i nie wklejka,ale z dobrym czuciem od 2/3 gram najczęściej u mnie na końcu wędki wisi wobler w granicach 3/5 cm raczej o drobnej pracy, mała obrotówka, rzadziej gumiś około 3 cm (rzadziej nie dlatego że jest nie skuteczny, ale ogromne ilości drobnego okonia przerzuca) smużaki też napewno trzeba zabrać :-) Nie wiem czy koledzy potwierdzą to jedynie subiektywne przyzwyczajenia :-)

• 0

Pamiętamy że Brda w mieście ale jak i na całej jej długości jest bardzo czysta.A w okularach polaryzacyjnych dosłownie wszystko widać praktycznie do dna.Zmora będą jedynie tu zielska gdzie do zawodów jeszcze trochę pójdą w górę i będą zmorą zawodników.O kajakarzach już nie wspomnę. Ale wszystkiego nie można mieć :-).

• 0

Byłem wczoraj po deszczu właśnie. Ten sam odcinek w dół do mostu Kazimierza Wielkiego. Okonki bardzo aktywne, ale drobne. Do tego klenik-przedszkolak (stadko zbierało jakieś owady z powierzchni) i smolt troci (?) ok 26-27 cm na obrotówkę. W jednym miejscu widziałem spore stado chyba płoci przy brzegu, całkiem ładne. Chyba miały tarło (?). Sporo uklei też się już kręci więc będą kusić drapieżniki.

• Like 1

• 0

Wpadliśmy dzisiaj na chwilkę na mały rekonesans - pierwszy raz w tym roku.

Brdy praktycznie nie znamy ale potwierdzam słowa wyżej, że okonki są aktywne.

A i kilka kleników się przynętami zainteresowało lecz tylko dwa wylądowały na brzegu ;)

Kilka fotek z wypadu.

4959091_1.JPG

4959092_2.JPG

4959090_3.JPG

4959089_4.JPG

• Like 7

• 0

Hej witam.

Coś chcę pokazać , co znalazłem w sieci. Nie mam pewności ,że to Bydgoszcz. Raczej nie jest to legalne.

Kiedyś mi taki stwór przepłynął pod nogami jak na gałęzi stałem, w okolicach Smukały i miał na sznurku brzany.

Edytowane przez diabel

• 0

Wczoraj w nocy jedna trotka. Pływam po brdzie często i widzę  wysyp spinningistów. To chyba przed zawodami trenują. Dominuję delikatne łowienie i  boczny trok a to chyba nie tędy droga do wygrania tej imprezy.. Co do kuszy... Jest w Bydgoszczy pacjent, płetwonurek, regularnie kłusuje  na okolicznych wodach. Jako , że obracam się w środowisku, wiemy kto, z jakiej branży, nawet gdzie sklep ma .. W tym roku  wpadnie, kwestia czasu. 

Edytowane przez Expertfloat

• 0

Wczoraj rano z kumplami wypad 4 godzinny. Wynik .ja zero (kombinowalem wiekszymi przynetami tj. 5-6cm max) chlopaki nalapali palczaków i kilka wiekszych okolo 20 cm okonkow. Wszystko na paprochy. Jakis wedkarz chwycil Bolka takiego ladnego !! ( okres ochronny, ryba wrocila do wody). Brda jest jeszcze zimna i aktywnosc nie powala.

• Like 1

• 0

Wczoraj rano z kumplami wypad 4 godzinny. Wynik .ja zero (kombinowalem wiekszymi przynetami tj. 5-6cm max) chlopaki nalapali palczaków i kilka wiekszych okolo 20 cm okonkow. Wszystko na paprochy. Jakis wedkarz chwycil Bolka takiego ladnego !! ( okres ochronny, ryba wrocila do wody). Brda jest jeszcze zimna i aktywnosc nie powala.

W sumie to bardzo dobrze! :)