Skocz do zawartości
  • 0

Brda w Bydgoszczy

Gość

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Frogerset masz może zdjęcia tego odcinka wiosną albo latem? :)

Latem zeszłego roku woda zwykle była wyższa i przykrywała ten pas piachu przy brzegu. Brzeg mocno zarośnięty (choć łowić się da), a i w wodzie mimo głębokości zielska nie brakowało.

• 0

Od jakiś 3 lat regularnie w weekendy woda jest niska(korzystnie dla wędkarzy),jakieś 135-140cm wg Pogodynki.pl.W dni powszednie 180-190cm.

Najlepiej  trafić wodę gdy opada,wtedy zawsze pstrągi są aktywniejsze.Teraz to sie dzieję około 17-19 w piątek,wiec na razie nie w porę.

Latem woda mocno zarośnieta.Świetny na Brdzie jest moment jak "idzie" biała ryba w górę rzeki,Można połowić i poobserwować atakujące pstrągi. Jeśli chodzi o lipienie,to na górnym odcinku prawie ich nie ma,tam są przede wszystkim pstrągi i okonie.Jeśli chodzi o muchę,to można trafić dobrą rójkę chrusta na końcu kwietnia i połowić.Po 3-4 dnich jest tyle muchy,że ryby nie reagują.Obżerają sie tymi wychodzącymi i nie robią oczek.

• Like 2

• 0

A i z roku na rok coraz gorzej będzie na Brdzie z okoniem. Mnie to nie dziwi. Jak widzę co ludzie robią nad wodą to mnie szlak trafia. Biorą po 20-30szt okonków do 20cm dł nawet. W listopadzie pływałem po niej kilka razy . Widziałem fachowca który udziela się bardzo na fb. A w ten dzień łowiłem z brzegu i mnie nie widział. Złapał szczupaka ok 110cm. Wierzcie mi że do wody nie wrócił. I jak tu ma być ryba.

• Like 3

• 0

Niestety to smutna prawda. Późną jesienią byłem porzucać trochę przy ujściu kanału do Brdy i nałowiłem sporo różnej wielkości okoni przez chyba dwie czy trzy godzinki, przyjechałem znów 3-4 dni później i nie miałem nawet brania... Od innego wędkującego usłyszałem że dwa dni wcześniej była ekipa która łowiła na żywca i brali wszystko jak leci... Jeszcze parę lat i chyba trzeba będzie zmienić hobby ;-p

• Like 2

• 0

Nikt ludziom nie zabroni zabierać ryb jeśli mieszczą się w ilościach i wymiarach, chociaż osobiście uważam, że przepisy przepisami a i tak znajdą się "wędkarze" którzy mają gdzieś RAPR i obostrzenia okręgu. Sam czasem zabiorę rybkę ale rzeczywiście szkoda tych maluchów zabieranych na potęgę i metrówek :( Ty wypuścisz kto inny weźmie taka prawda. Nawet zmiana regulaminu tu nie pomoże. Na szczęście powoli mentalność się zmienia szczególnie u młodszych wędkarzy.. może jest nadzieja....ale chyba już nie w tym pokoleniu...

• 0

No to zbierzcie się w Bydgoszczy, zróbcie jakąś petycję o odcinek miejski C&R i z odpowiednią ilością podpisów uderzcie do Zarządu Okręgu. W czasach, kiedy wędkarstwo staje się coraz bardziej dojrzałe, nie powinno być trudno o coś takiego. Chyba, że bujam w obłokach....

• 0

Biała ryba pojawiła się pod powierzchnią,oczkują,się chlapią.Idzie wiosna,choć woda wysoka i brudna.Zapisałem się przed chwilą na Streeta,więc czasem trzeba będzie wodę "pomieszać"  :)

A ja byłem dzisiaj nad wodą około 21:09 w Bydgoszczy i wiedziałem 2 wędkarzy ;) he he he ... oczywiście spinningiści. Wyspa Młyńska na przeciwko Warzelni Piwa ;)

• Like 1

• 0

A czy Brda będzie już zarośnięta?

W spokojniejszych miejscach przy brzegach widać już rozwijające się liście grążeli, ale traw jeszcze nie widziałem. Tegoroczna zima i obecne warunki (zimno i mało słońca) na pewno opóźnią nieco wegetację w wodzie. Wcześniejszy niż w ubiegłym roku termin zawodów też jest dla nas pod tym względem na +. Jednak, jak pisze Marcin, lepiej być przygotowanym na zielsko ;)

• Like 1