Skocz do zawartości
  • 0

Brda w Bydgoszczy

Gość

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taps, ciekawi mnie odcinek o którym piszesz. Masz na myśli wodę od mostu na Ludwikowie 2 km w górę rzeki? Zaczynam przygodę z muchówką i szukam miejsc na Brdzie w okolicy Bydgoszczy gdzie można by potrenować, dobrze byłoby mieć możliwość brodzenia.

• 0

Koledze Marcinowi vel @Frogerset owe czwarte miejsce utopiło się wraz z okoniem, który pozował do zdjęcia na miarce zbyt blisko brzegu i zanim zdjęcie zostało zrobione, zgrabnie wskoczył sobie do wody :D Okoń miał 29 cm, poza tym był wcześniej 26 cm (ten sfotografowany jak trzeba), co łącznie dałoby 48 pkt i owe nieszczęsne 4 miejsce ;) Ale za nieuwagę i lekkomyślność przyszło taką srogą karę zapłacić :/

• Like 3

• 0

Taps, ciekawi mnie odcinek o którym piszesz. Masz na myśli wodę od mostu na Ludwikowie 2 km w górę rzeki? Zaczynam przygodę z muchówką i szukam miejsc na Brdzie w okolicy Bydgoszczy gdzie można by potrenować, dobrze byłoby mieć możliwość brodzenia.

Jedź na ulicę Karolewską,dojedziesz prawie do rzeki.Ja tam pobierałem muchowe nauki już 25 lat temu.Woda musi być około 180cm lub niższa wg wodowskazu Smukała(na pogodynce ) Odcinki do Opławca też są dobre.

• 0

Jedź na ulicę Karolewską,dojedziesz prawie do rzeki.Ja tam pobierałem muchowe nauki już 25 lat temu.Woda musi być około 180cm lub niższa wg wodowskazu Smukała(na pogodynce ) Odcinki do Opławca też są dobre.

Dziękuję serdecznie za wskazówki :) Panowie a wiadomo jaki wynik i jakimi rybami wygrał dzisiejszy SF?

• Like 1

• 0

Dziękuję serdecznie za wskazówki :) Panowie a wiadomo jaki wynik i jakimi rybami wygrał dzisiejszy SF?

1 boleń, 1 szczupak, 2 klenie i 100 okoni (chyba też wzdręga była). Tyle w sumie punktowanych ryb. Duzo drobnego okonia - sam miałem ich kilka plus kilka małych wzdręg - co pewnie było wynikiem tej słonecznej pogody i niskiego jeszcze zielska. Koledzy mieli też sporo drobnych kleni i jazi.

Wygrał kolega z koła dwoma okoniami: 40,5 cm i 29,5 cm.

• Like 1

• 0

Fotorelacja jest na facebooku z obiektywu Józefa Różewskiego:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1591097040999020&set=pcb.1591116797663711&type=3&theater

Ja zaliczyłem dwie rybki,na dwie metody.Wzdręgę na muchę,okonia na spinning :-)

post-45930-0-20158500-1526840091_thumb.jpg

post-45930-0-44443400-1526840164_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Mnie w zupełności na początek zadowolą te małe:D ogółem ten sezon bez szału nad Brdą jak na razie.

Zapraszam na zawody,na Muchowe Mistrzostaw Okręgu,które odbędą sie na Wdzie 1 czerwca.Nie trzeba być doświadczonym muszkarzem,ważne jest  uczestnictwo.Dla początkujących jest to świetna szkoła muchowania.Każdy uczestnik przekaże coś ciekawego,pomocnego od siebie.Wiem,bo to przerabiałem jako "smarkaty" nastolatek z Germiną i czeską linką ćwierć wieku temu.Jak by co dzwoń:696-486-075

• Like 1

• 0

Taps skontaktuję sie z Tobą jutro odnośnie zawodów, chociaż może być problem bo z tego co widzę ładny kawałek drogi od nas, a ja chwilowo bez auta jestem :/

Expert ja łowię na 15stkę na końcu ale mam obawy czy nie za delikatnie na klenie jako początkujący.

• 0

Zapraszam na zawody,na Muchowe Mistrzostaw Okręgu,które odbędą sie na Wdzie 1 czerwca.Nie trzeba być doświadczonym muszkarzem,ważne jest  uczestnictwo.Dla początkujących jest to świetna szkoła muchowania.Każdy uczestnik przekaże coś ciekawego,pomocnego od siebie.Wiem,bo to przerabiałem jako "smarkaty" nastolatek z Germiną i czeską linką ćwierć wieku temu.Jak by co dzwoń:696-486-075

Ja jadę na te zawody - choć muszkarzem bardzo początkującym jestem - bo rzeka tam piękna.

Nie jestem takim specem aż, dobieram na oko te żyłki ale na moje piętnastka na takie malce to przesada. Muchowka wiele wybacza ,

Nie tylko malce biorą na muchę. Ja w zeszłym roku miałem branie na piankowca po ktorym zostałem bez muchy. Przypon 0,14 strzelił błyskawicznie.

• 0

zostałem dzień dłużej w Bydgoszczy. Takie zdjęcie znalazłem na jednej z barek, którą zwiedzałem w ramach nocy muzeów 2018.

post-63249-0-23716600-1526898550_thumb.jpg

a takie zrobiłem w niedzielę czekając na prom. ten pan zberetował 3 wymiarowe klenie w 10 minut.

post-63249-0-48716200-1526898558_thumb.jpg

Już wiem czemu okonie tylko brały na zawodach.

• 0

Kiepskie wnioski.

Te trzy klenie w sobotę były jeszcze w formie. To z nas kiepscy wędkarze, że nie potrafiliśmy ich złowić(zakładając , że to ostatnie klenie w Brdzie).

A skoro ten gość łowił je tak skutecznie, to należało by sądzić, że jest ich tam gęsto...

A co do zabierania ryb... skoro jest zgodne z prawem, nie można tego potępiać.

Ja, Ty czy inni puszczają lecz to tylko nasza sprawa, że właśnie tak postępujemy.

• 0

Kiepskie wnioski.

Te trzy klenie w sobotę były jeszcze w formie. To z nas kiepscy wędkarze, że nie potrafiliśmy ich złowić(zakładając , że to ostatnie klenie w Brdzie).

A skoro ten gość łowił je tak skutecznie, to należało by sądzić, że jest ich tam gęsto...

A co do zabierania ryb... skoro jest zgodne z prawem, nie można tego potępiać.

Ja, Ty czy inni puszczają lecz to tylko nasza sprawa, że właśnie tak postępujemy.

Oceniając to jak chcesz. Rok temu polemizowaliśmy na temat picia alkoholu na zawodach. w tym roku było zdecydowanie lepiej w tym aspekcie, czytaj zakaz picia.

Zamazany pan łapał klenie na przepływankę, na kukurydzę. Wiek pana, jakieś 60lat i to już jest jeden wniosek, że niektórzy się zatrzymali mentalnie w komunie - co na haku to w plecaku. Tak samo łapali jemu podobni wiekowo wzdłuż bulwarów jak pływałem promem, powyżej śluzy również.