Skocz do zawartości
  • 0

Brda w Bydgoszczy

Gość

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gratuluję pięknych ryb! Od końca maja spotkałem gościa z Konina z muchówką oraz kolegę rav_id (pozdrawiam). Straszny bajzel zostawiają po sobie plażowicze, może jakieś wspólne sprzątanie jesienią?

ps. Na fanpage'u Stowarzyszenia Potok pojawiły się zdjęcia sieci zajętych przez SSR...

• Like 1

• 0

Gratuluję pięknych ryb! Od końca maja spotkałem gościa z Konina z muchówką oraz kolegę rav_id (pozdrawiam). Straszny bajzel zostawiają po sobie plażowicze, może jakieś wspólne sprzątanie jesienią?

ps. Na fanpage'u Stowarzyszenia Potok pojawiły się zdjęcia sieci zajętych przez SSR...

Pozdrawiam również ;) Sieć znalazł kolega i zgłosił grupie SSR z Potoka ;) Ok tydzień wcześniej zlikwidował kilka sznurów oraz powiadomił Policję o kilku osobach łowiących na spławik/grunt na "górskim". Policja zarekwirowała sprzęt bo z racji ich statusu społecznego, mandat czy wniosek do sądu o ukaranie nie wchodziły w grę :)

• 0

Wczoraj gdy zajrzałem na papiernie ten fachowiec ze zdjęcia przyjechał tym autem... Okonki palczaki do torby, a przynętę na boczny trok stosował czerwone robaki, niestety psr nie odbierała telefonów...

Następnym razem próbuj dzwonić na tel policji wodnej. Oni prędzej się pojawią.

• 0

Widziałem dzisiaj tego gościa między mostami kolejowymi a astorią. Jeszcze nie wiedziałem że podejrzany więc się specjalnie nie przyglądałem. Co ciekawe sam, jakiś czas później zostałem skontrolowany pod operą, przez policję. Pozytywne zaskoczenie.

• Like 1

• 0

Dużo ludzi bierze bardzo dużo małych , drobnych okonków. Żałosne. No wiadomo że od stycznia dopiero ale jak by co to zapraszam na jakiś wspólny wypad. Oczywiście w pogoni za pstrągiem i kleniem....oczywiście Brda.

Edytowane przez spinn76
  • Like 2

• 0

Może jakieś wspólne otwarcie sezonu pstrągowego na górskiej Brdzie ;)

Marcin taki jest plan na pierwszego ;)

Dużo ludzi bierze bardzo dużo małych , drobnych okonków. Żałosne. No wiadomo że od stycznia dopiero ale jak by co to zapraszam na jakiś wspólny wypad. Oczywiście w pogoni za pstrągiem i kleniem....oczywiście Brda.

Kriss bądź pewny, że się wproszę to sobie Supraśl odbijemy ;)
  • Like 2

• 0

Jakieś spotkanie na początek stycznia jest w planach.

Co do łowienia to myślę że nie ma co zrywać się z samego rana, ale być tak żeby te kilka godzin łowienia mieć. Ja będę łowić głównie na jigi imitujące pijawki, przynęty gumowe i woblerki malowane w pstrąga.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Jakieś spotkanie na początek stycznia jest w planach.

Co do łowienia to myślę że nie ma co zrywać się z samego rana, ale być tak żeby te kilka godzin łowienia mieć. Ja będę łowić głównie na jigi imitujące pijawki, przynęty gumowe i woblerki malowane w pstrąga.

Widzę podobnie celujemy w przynęty. Mam jeszcze dodatkowo w pudełku blaszki w malowaniu pstrąga. Zobaczymy czy coś się skusi na taki zestaw po przerwie :)

Gramatura główki 5'tka do Jiga?

• 0

Gramatura od 3 do 7g, zależy od miejsca. Uśredniając, 5tką najbardziej uniwersalnie. Myślę że ryby jeśli będą, to będą blisko dna, stąd warto zejść głębiej. Prowadzenie raczej z prądem, szczególnie imitacją robaczków/pijawek. Woblerem klasyka, pod drugi brzeg i wachlarzem do siebie. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia [emoji6]

• Like 1

• 0

Jak zima będzie licha to wg. mnie będzie można łowić po wiosennemu, czyli częściej z prądem i w poprzek. Jak przywali mróz na dłuższy czas to chyba lepiej w poprzek i pod prąd. Do łowienia z prądem gumami czy jigami spokojnie można wg. mnie zejść do 2-3 g i tylko wybierać luz. Prąd sam wepchnie przynętę w kierunku dna. Dodatkowo mniejsze straty w pudełkach. Przy prowadzeniu w poprzek i pod prąd 5 g pewnie będzie ok. Ja postawię na woblery i wahadełka ale jakaś obrotówka 2-3 w pudełku obowiązkowo się znajdzie, podobnie jak gumeczka czy jig ;)

• Like 1

• 0

Rafał dlaczego uważasz, że prowadzenie pod prąd przy większych mrozach jest skuteczniejsze? Kwestia długości prezentacji i czasu na ewentualny atak ?

Jak będzie mroźna zima to i woda będzie zimna i zmiennocieplne organizmy, jak pstrągi, będą trochę nieruchawe. Każdy atak, pogonienie potencjalnej ofiary to dla ryby wydatek energetyczny, który z założenia musi się zwrócić. Pstrąg prędzej łyknie co mu samo w pysk prąd wody wepchnie w postaci jakiejś larwy, robala czy rybki; albo ruszy się ze stanowiska do czegoś co się przemieszcza na tyle blisko i wolno żeby ten wydatek mu się opłacił. Dlatego zimą stosuje się często spore przynęty (woblery nawet 8-10 cm). Jest też kwestia konkretnego miejsca. Wiadome, że na spokojniejszym odcinku prowadzenie przynęty z prądem, gdzie będzie się ona przemieszczać stosunkowo wolno, nie będzie żadnym faux pas.

Wiadomo, że od reguł są wyjątki, bo pstrągi naszych "mądrości" nie czytają ;)

Przypomniały mi się dwie sytuacje z ostatnich lat. Mała rzeka, jakoś połowa stycznia. Zrobiony spory kawał wody idąc w górę rzeki i ani wyjścia. Powrót do miejsca startu i łowienie w dół rzeki po niespełna 20 m dało pierwszego pstrąga. Inna sytuacja. Szeroko rozlana duża rzeka, woda krystalicznie czysta, słońce ale mocno wieje, mroźno. Łowię jigiem na 1,5 czy 2 g. Rzucam w górę i spławiam go w niespiesznym nurcie. W 2 czy 3 miejscu z dna podnosi się kaban i zgarnia jiga - grube 49 cm pstrąga potokowego ;)

Edytowane przez rav_id
  • Like 3