Gość Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Brda w Bydgoszczy, czyli wędkarstwo w sercu miasta Piękna rzeka i jej otoczenie sprzyjają wędkarzom, chętnie poznam Wasze doświadczenia, pomysły i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MZieli10 Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 A ja kurczę po dłuższej przerwie opłaciłem górskie i ... nie dane mi było być ani razu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dwalin Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Gratuluję pięknych ryb! Od końca maja spotkałem gościa z Konina z muchówką oraz kolegę rav_id (pozdrawiam). Straszny bajzel zostawiają po sobie plażowicze, może jakieś wspólne sprzątanie jesienią? ps. Na fanpage'u Stowarzyszenia Potok pojawiły się zdjęcia sieci zajętych przez SSR... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rav_id Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Gratuluję pięknych ryb! Od końca maja spotkałem gościa z Konina z muchówką oraz kolegę rav_id (pozdrawiam). Straszny bajzel zostawiają po sobie plażowicze, może jakieś wspólne sprzątanie jesienią? ps. Na fanpage'u Stowarzyszenia Potok pojawiły się zdjęcia sieci zajętych przez SSR...Pozdrawiam również Sieć znalazł kolega i zgłosił grupie SSR z Potoka Ok tydzień wcześniej zlikwidował kilka sznurów oraz powiadomił Policję o kilku osobach łowiących na spławik/grunt na "górskim". Policja zarekwirowała sprzęt bo z racji ich statusu społecznego, mandat czy wniosek do sądu o ukaranie nie wchodziły w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Seba jest skuteczniejszy od SSR Ps. Ja jestem chętny na jakieś wspólne sprzątnięcie brzegów. U mnie jedynie weekendy wchodzą w grę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartas401 Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Jak termin przypasuje to również piszę się na sprzątanie brzegów. Podobnie jak Marcin, najlepiej w weekend. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dwalin Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Dla mnie takze weekend/piątek po południu to najlepszy termin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AdrianNaklo Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Wczoraj gdy zajrzałem na papiernie ten fachowiec ze zdjęcia przyjechał tym autem... Okonki palczaki do torby, a przynętę na boczny trok stosował czerwone robaki, niestety psr nie odbierała telefonów... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rav_id Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Wczoraj gdy zajrzałem na papiernie ten fachowiec ze zdjęcia przyjechał tym autem... Okonki palczaki do torby, a przynętę na boczny trok stosował czerwone robaki, niestety psr nie odbierała telefonów...Następnym razem próbuj dzwonić na tel policji wodnej. Oni prędzej się pojawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukastrance Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Wystarczy też 112, operator powinien przekazać Policji zgłoszenie. Tylko trzeba wyraźnie podkreślić że osoba w danym momencie popełnia wykroczenie. Ewentualnie dzwonić bezpośrednio na nr dyżurnego KMP Bydgoszcz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartas401 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Widziałem dzisiaj tego gościa między mostami kolejowymi a astorią. Jeszcze nie wiedziałem że podejrzany więc się specjalnie nie przyglądałem. Co ciekawe sam, jakiś czas później zostałem skontrolowany pod operą, przez policję. Pozytywne zaskoczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spinn76 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 (edytowane) Dużo ludzi bierze bardzo dużo małych , drobnych okonków. Żałosne. No wiadomo że od stycznia dopiero ale jak by co to zapraszam na jakiś wspólny wypad. Oczywiście w pogoni za pstrągiem i kleniem....oczywiście Brda. Edytowane 10 Listopada 2019 przez spinn76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Może jakieś wspólne otwarcie sezonu pstrągowego na górskiej Brdzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AdrianNaklo Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Kontroli ostatnio sporo, głównie policji lecz oni tylko sprawdzają papiery, o złowione ryby nawet nie pytaja, nawet rejestru nie chcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rav_id Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Może jakieś wspólne otwarcie sezonu pstrągowego na górskiej Brdzie Marcin taki jest plan na pierwszego Dużo ludzi bierze bardzo dużo małych , drobnych okonków. Żałosne. No wiadomo że od stycznia dopiero ale jak by co to zapraszam na jakiś wspólny wypad. Oczywiście w pogoni za pstrągiem i kleniem....oczywiście Brda.Kriss bądź pewny, że się wproszę to sobie Supraśl odbijemy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miłosz_N/n/Not Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Może jakieś wspólne otwarcie sezonu pstrągowego na górskiej Brdzie Chętny na takie otwarcie ;D Jeśli są jakieś plany to wprowadźcie proszę Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rav_id Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Chętny na takie otwarcie ;D Jeśli są jakieś plany to wprowadźcie proszę Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu TapatalkaMiłosz, plany się bliżej stycznia wyklarują 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spinn76 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Brda jedna z piękniejszych rzek. Oczywiście zależy jakie odcinki i gdzie . No i co kto chce łowić . Ale Taps to chyba najlepszy przewodnik po Brdzie. Wie gdzie, co , i na co. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MatWy Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Witam Panowie,Czy wiadomo wam już coś na temat pozwoleń na 20 rok?Ktoś się wybiera nad rzekę 1 stycznia? Szczerze pisząc to pierwszy raz wybieram się w ten dzień i zastawiam się w jakie godziny celować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miłosz_N/n/Not Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Jakieś spotkanie na początek stycznia jest w planach. Co do łowienia to myślę że nie ma co zrywać się z samego rana, ale być tak żeby te kilka godzin łowienia mieć. Ja będę łowić głównie na jigi imitujące pijawki, przynęty gumowe i woblerki malowane w pstrąga. Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MatWy Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Jakieś spotkanie na początek stycznia jest w planach. Co do łowienia to myślę że nie ma co zrywać się z samego rana, ale być tak żeby te kilka godzin łowienia mieć. Ja będę łowić głównie na jigi imitujące pijawki, przynęty gumowe i woblerki malowane w pstrąga. Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu TapatalkaWidzę podobnie celujemy w przynęty. Mam jeszcze dodatkowo w pudełku blaszki w malowaniu pstrąga. Zobaczymy czy coś się skusi na taki zestaw po przerwie Gramatura główki 5'tka do Jiga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miłosz_N/n/Not Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Gramatura od 3 do 7g, zależy od miejsca. Uśredniając, 5tką najbardziej uniwersalnie. Myślę że ryby jeśli będą, to będą blisko dna, stąd warto zejść głębiej. Prowadzenie raczej z prądem, szczególnie imitacją robaczków/pijawek. Woblerem klasyka, pod drugi brzeg i wachlarzem do siebie. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia [emoji6] Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rav_id Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Jak zima będzie licha to wg. mnie będzie można łowić po wiosennemu, czyli częściej z prądem i w poprzek. Jak przywali mróz na dłuższy czas to chyba lepiej w poprzek i pod prąd. Do łowienia z prądem gumami czy jigami spokojnie można wg. mnie zejść do 2-3 g i tylko wybierać luz. Prąd sam wepchnie przynętę w kierunku dna. Dodatkowo mniejsze straty w pudełkach. Przy prowadzeniu w poprzek i pod prąd 5 g pewnie będzie ok. Ja postawię na woblery i wahadełka ale jakaś obrotówka 2-3 w pudełku obowiązkowo się znajdzie, podobnie jak gumeczka czy jig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miłosz_N/n/Not Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Rafał dlaczego uważasz, że prowadzenie pod prąd przy większych mrozach jest skuteczniejsze? Kwestia długości prezentacji i czasu na ewentualny atak ? Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rav_id Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Rafał dlaczego uważasz, że prowadzenie pod prąd przy większych mrozach jest skuteczniejsze? Kwestia długości prezentacji i czasu na ewentualny atak ? Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu TapatalkaJak będzie mroźna zima to i woda będzie zimna i zmiennocieplne organizmy, jak pstrągi, będą trochę nieruchawe. Każdy atak, pogonienie potencjalnej ofiary to dla ryby wydatek energetyczny, który z założenia musi się zwrócić. Pstrąg prędzej łyknie co mu samo w pysk prąd wody wepchnie w postaci jakiejś larwy, robala czy rybki; albo ruszy się ze stanowiska do czegoś co się przemieszcza na tyle blisko i wolno żeby ten wydatek mu się opłacił. Dlatego zimą stosuje się często spore przynęty (woblery nawet 8-10 cm). Jest też kwestia konkretnego miejsca. Wiadome, że na spokojniejszym odcinku prowadzenie przynęty z prądem, gdzie będzie się ona przemieszczać stosunkowo wolno, nie będzie żadnym faux pas.Wiadomo, że od reguł są wyjątki, bo pstrągi naszych "mądrości" nie czytają Przypomniały mi się dwie sytuacje z ostatnich lat. Mała rzeka, jakoś połowa stycznia. Zrobiony spory kawał wody idąc w górę rzeki i ani wyjścia. Powrót do miejsca startu i łowienie w dół rzeki po niespełna 20 m dało pierwszego pstrąga. Inna sytuacja. Szeroko rozlana duża rzeka, woda krystalicznie czysta, słońce ale mocno wieje, mroźno. Łowię jigiem na 1,5 czy 2 g. Rzucam w górę i spławiam go w niespiesznym nurcie. W 2 czy 3 miejscu z dna podnosi się kaban i zgarnia jiga - grube 49 cm pstrąga potokowego Edytowane 5 Grudnia 2019 przez rav_id 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MatWy Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opłaty oraz informator są już dostępne na opzw.bydgoszcz.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Gość
Brda w Bydgoszczy, czyli wędkarstwo w sercu miasta
Piękna rzeka i jej otoczenie sprzyjają wędkarzom, chętnie poznam Wasze doświadczenia, pomysły i uwagi.
Top użytkownicy dla tego pytania
110
65
64
52
Popularne dni
21 Kwi
28
30 Maj
17
5 Lis
16
20 Maj
14
Top użytkownicy dla tego pytania
Marcin1 110 odpowiedzi
Taps 65 odpowiedzi
Cwaniak 64 odpowiedzi
rav_id 52 odpowiedzi
Popularne dni
21 Kwi 2016
28 odpowiedzi
30 Maj 2018
17 odpowiedzi
5 Lis 2015
16 odpowiedzi
20 Maj 2018
14 odpowiedzi
Popularne posty
spinn76
Serce Borów Tucholskich. Woda podwyższona mocno. Praktycznie brzegi , zakręty rzeki gdzie są łąki wszystko pozalewane. A wiatr taki że chce mi łeb urwać. Ale miłość do pstrągów przezwyciężą wszystko.
Cwaniak
W końcu wybrałem się nad nasza Brdę.Głównym celem były klenie toteż zacząłem od smużaków. W trzeciej miejscówce po przeciwległym brzegu mam ładne branie i od razu widać że nie jest to mała ryba.Przy p
Taps
Odwiedziłem dziś kilka miejscówek.Woda niska,mętna,ryby aktywne.Były dwa klenie i sporo okoni.Największy na foto.
Opublikowane grafiki
884 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi