Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też mam raczej małą dłoń w porównaniu do niektórych co twierdzą że lepiej łowić niskim :)

Poza podziałem niski / okrągły jest jeszcze coś co determinuje wybór. Ciężko to opisać bo to raczej jest już metafizyka :)

Znam tylko jedną osobę, która zwraca uwagę tylko na uzytkowość ....reszta ma grubą korbę :)

Trzeba odnaleźć swoją drogę samuraja i nią podążać :))

Poznaj mnie ze swoim chemikiem :D :D :D

Sorki to oczywiście w sympatycznym wydźwięku ;)

• Like 2

Ci z Was, którzy przerzucili  trochę sprzętu różnych marek wiedzą co im pasuje i co spełnia wymagania. Reszta to poezja i efekt choroby, która drąży i męczy zwoje :) Ci z kolei, którzy nie maja pojęcia bo nie mieli w łapie a znają tylko z zasłyszenia muszą szukać i dobierać pod własne preferencje. 

IMO w BC nie chodzi tylko o to żeby latało ...."ważne żeby latało poza horyzont" :)

• Like 2

Z tym horyzontem to różnie, w spinningu horyzont chyba troszkę dalej położony, chociaż...?

Umieściłem to w cudzysłowiu co może znaczyć np : sięgaj tam gdzie wzrok nie sięga :)

Odległości pomiędzy castem a spinem to jak porównywanie wiesz czego ? Jeszcze żeby miało to swoja zasadność to ok :)

Ja tam rzucam tak samo daleko jak spinem a nawet myślę że czasem dalej.

Ale czy o to do końca chodzi ? Hmmm.

Mam półszklaka więc leci jak z katapulty.

Do casta naprawdę bardzo ważna jest dobra wędka, dlatego kto spróbował używając kiepskiego sprzętu może się zrazić.

Ja po latach wracam do casta, wcześniej chore nadgarstki mi nie dawały ale ciągnie do dobrego.

A czy zdrowie pozwoli pokaże czas.

Witam,

tak jak do rzucania najlżejszymi przynętami pożądany jest najmniejszy moment bezwładności obracających się podczas rzutu elementów multiplikatora tak do ciężkiej roboty największy moment obrotowy jego przekładni. Zwykle kręcimy multikami z prędkością wolno idącego człowieka stąd ich moc zależy właśnie od momentu obrotowego.
Najlepiej oba warunki jednocześnie, tj. łatwości zarzucania przynęty i zwijania napiętej linki spełnia Abu Garcia Revo3 Beast. Waży tylko 265g. Jego szpulka ma średnicę 33mm i pusta waży 19g a hamulec może napinać linkę z siłą nawet 15kG. Żaden kołowrotek podobnej wielkości nie ma tyle mocy.
Hamulc walki Revo Beast wystarczy ale można trochę poprawić własności rzutowe. Standardowo ustawiony max magnetyk lub jeden bloczek (mniej kontroli) rzuca Gnoma 0 (8g). Pitch na jednym bloczku spowolnionej centryfugi musi być trochę cięższy. Konwencjonalny magnetyk do pitch jest wyraźnie gorszy.
Proponuję odkleić z magnetyka wszystkie mgnesy a z szpuli wyjąć kpl. trzy bloczki i sprężynki oraz bieżnię naoliwić oryginalną oliwką. Włączyć z pozostawionych trzech jeden bloczek. Przy odrobinie wprawy w kontroli szpuli kciukiem będzie niżej rzucał a bez kciuka samodzielnie kontrolował od 20-40g. A najważniejsze, że taka zmiana i wprawa pozwala nic już nie zmieniać w ustawieniach hamulca Infini a konkretnie Pitch Centrifugal. Panel boczny lepiej odkręcać tylko do konserwacji bo gwint w aluminium łatwo ukręcić. To pięta achillesowa Bestiariusa.
O testach hamulca można poczytać na Tackletour.
O odwzorowaniu działania Pitch Centrifugal na Japantackle.
Revo Beast jest zdobywcą nagród w 2014 roku za najlepszy multiplikator w ogóle.
Pozdrawiam
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś uzywał Daiwa prorex xr baitcast 300?stoje przed wyborem tego lub daiwy lexa 300 która jest sprawdzona i niewiem co wybrac bo konstrukcje bardzo zbliżone do siebie jednak prorex nowszy ale nie wiem czy lepszy czy raczej w drugą stronę...ktos coś??szukam czegos do gum o wadze mniej wiecej 100g i zeby był to niski profil, a w tym segmencie cenowym tylko te dwa multiki by mi przypasowały

Przeczytałem temat ale już sie troche pogubiłem.

Czy mogę założyć, że abu revo sx to bedzie dobry wybór dla gum w kategorii 40-80 (15-19cm)i sporadycznie coś cięższego?

Albo inaczej Czy warto kupować cięższy sprzęt typu beast albo lexa300 żeby czasem rzucić więcej?

SX do dostania za 120$ więc wychodzi bardzo tanio

Przeczytałem temat ale już sie troche pogubiłem.

Czy mogę założyć, że abu revo sx to bedzie dobry wybór dla gum w kategorii 40-80 (15-19cm)i sporadycznie coś cięższego?

Albo inaczej Czy warto kupować cięższy sprzęt typu beast albo lexa300 żeby czasem rzucić więcej?

SX do dostania za 120$ więc wychodzi bardzo tanio

wystarczy.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Ogarnie, tylko że w PL niewiele drożej będzie a gwarancja jest.

Zwróć tylko uwagę na mały nawój który do jerków nie każdemu pasuje.

Andrzej, ale to zwykła SX a nie Winch. Daje radę - mam, łowię, łowiłem itp :)

Wiesz, że sam się przesiadłem na szybsze, ale ta SX to już nie to co Winch

Andrzej, ale to zwykła SX a nie Winch. Daje radę - mam, łowię, łowiłem itp :)

Wiesz, że sam się przesiadłem na szybsze, ale ta SX to już nie to co Winch

Wiem że to nie Winch ale jak dla mnie 66 cm to za mało do szybkiego prowadzenia jerków. 

Dać to wiem że się da ale komfortu dla mnie brak.

• Like 3

Ogarnie, tylko że w PL niewiele drożej będzie a gwarancja jest.

Zwróć tylko uwagę na mały nawój który do jerków nie każdemu pasuje.

Rzeczywiście największy komfirt czułem w tatuli z przełożeniem 7:3.1 nie pamiętam teraz ile w cm wychodziło ale było idealnie,w cardiffie już słabiej z tym mam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Rzeczywiście największy komfirt czułem w tatuli z przełożeniem 7:3.1 nie pamiętam teraz ile w cm wychodziło ale było idealnie,w cardiffie już słabiej z tym mam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

77 cm. Źródła amerykańskie podają 77,47 cm.

• 2 tygodnie później...

Panowie, prosze o pomoc w podjeciu decyzji, ktorego wziac multika do kija Abu Svartzonker 8`6" 40-140g.

Shimano Tranx 301A, czy Abu Garcia Revo Toro NaCl51? ????

Decyzja jest w sumie podjeta (NaCl, tak tak mam skad kupic????) ale warto podpytac madrzejszych????

Edytowane przez mackot_88