Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam multiplikatora do mocnego kija- St.Croix do 3 uncji, a realnie pewnie do 5ciu lub więcej :P. Przeznaczenie- sumowy troll i vertical. Plecionki PP 0,36 jak wejdzie dobra stówka to wystarczy. Mam już swoich faworytów, jednak wolałbym nic nie sugerować- może zaproponujecie mi coś fajnego. Budżet? Chciałbym dość ekonomicznie do tego podejść, ale jednocześnie sensownie. Powiedzmy, że chciałbym kupić coś do 3 stówek.

Czekam na propozycje i porady. Pozdrawiam :)

Tak, chce właśnie używkę- nie wiem kiedy ostatnio kupiłem jakąś nówkę- chyba były to haczyki [emoji14]

Jako że kontakt z multikiem ograniczać się będzie zapewne jedynie do holu i przełożenia linki przez wodzik- jest mi to obojętne. Jakoś skłaniałbym się w stronę okrąglaka- sprawiają one wrażenie mocniejszych. Może nie do końca tak jest? Poza tym chyba łatwiej będzie w tym budżecie o okrąglaka niż niskiego. :)

Edytowane przez JuniorFishing

Pamiętam i ja tamtego osobnika :)

Robercie, tak poza tematem mam pytanie: skąd pochodzisz lub na jakim sprzęcie robisz wpis? dość ciężko się go czyta.  Po za tym Twój nick jest dla mnie pewnym wspomnieniem (mam nadzieją, że przypadkowym)

• Like 1

Zapytam w inny sposób :)

Spośród wymienionych niżej multików któremu najbliżej do czołgu :) a tak na poważnie który prawdopodobnie będzie najtrwalszy, ma najpewniejszą konstrukcję, wytrzyma najdłużej i ma mocny hamulec? Waga, długość rzutów, pojemność szpuli, japońskie łożyska i tuningowe szpulki w tym przypadku schodzą na dalszy plan.

A więc:

Quantum Cabo CBC21PTS(ten z linku wyżej)

Curado 201D (stara wersja, niskie przełożenie)

Abu C3 5501

Abu C4 5601

Okuma San Juan

Liczę na pomoc :)

Pozdrawiam

Kacper

Zapytam w inny sposób :)

Spośród wymienionych niżej multików któremu najbliżej do czołgu :) a tak na poważnie który prawdopodobnie będzie najtrwalszy, ma najpewniejszą konstrukcję, wytrzyma najdłużej i ma mocny hamulec? Waga, długość rzutów, pojemność szpuli, japońskie łożyska i tuningowe szpulki w tym przypadku schodzą na dalszy plan.

A więc:

Abu C3 5501

Abu C4 5601

Okuma San Juan

Liczę na pomoc :)

Pozdrawiam

Kacper

Tak na szybko.

Wszystkie z powyższych miałem lub mam.

Płaskie:

Zalety: dalekie rzuty ze względu głównie na szpulkę o dużej średnicy, duża pojemność szpulki, dalekie rzuty.

Wady: niewygodny przycisk zwalniania szpulki, plastikowy prawy panel o ile dobrze pamiętam (ważne jak jest zimno - dla jednych wada dla drugich zaleta).

Zalety: dalekie rzuty głównie ze względu na odsunięty wodzik i lekką szpulkę, rzuca już od 10 gramów (lekka szpulka), masełko.

Wady: trochę duży i ciężki jak na niski profil, mała pojemność szpulki (mało wchodzi linki 40 Lb i grubszej), plastikowy prawy panel.

Podsumowanie: bardzo dobry multik ale linka max. 30 Lb

Okrągłe:

Abu C3 5501,Abu C4 5601 - zbliżone konstrukcje , C3 mniejszy.

Zalety: tani , prosta budowa, duża a nawet za duża pojemność szpulki.

Wady: kiepska regulacja hamulca, dość duży, prawy panel z metalu, rama skręcana.

Podsumowanie - nie polecam. Ewentualnie modele z terkotką jak ktoś łowi z uchwytu.

Okuma

Zalety: mocniejsza od powyższych Abu, lepsza praca , ciężki, terkotka do trolla w standarcie, rama alu.

wady: prawy panel z metalu, ciężki krótka korba., ciężki.

Podsumowanie: ideał do trolla.

Edytowane przez godski
  • Like 3

Dzięki wielkie kol. Godski. Przekonałes mnie do okumy, mimo że jest najtańsza z ich wszystkich (chyba). Polecasz którą wielkość, bo są chyba dwie: 250 i 400. Myślałem wstępnie o tej większej.

Może ktoś jeszcze dopowie coś od siebie?

Z góry dzięki :)

Pozdrawiam

Ale ja tym kijem nie będę łowił z rzutu, jedynie trolling i vertical sumowy. Wolę żeby był te 50 czy nawet 100g cięższy, niż plastikowy i niezbyt trwały. Czy ktoś z Was kiedykolwiek podczas holu ryby zastanawiał się, czy przypadkiem zestaw nie jest za ciężki o te 2deko ;) ?

Pozdrawiam

Rozpatrz jeszcze Ticę Caiman 201. Myślę, iż pod względem wytrzymałości kładzie wszystkie wyżej wymienione multiki. Jeno mały nie jest. A i wybór kolorów większy. I nawet większość z nich ma terkotkę.

Edytowane przez Novis

Ale ja tym kijem nie będę łowił z rzutu, jedynie trolling i vertical sumowy. Wolę żeby był te 50 czy nawet 100g cięższy, niż plastikowy i niezbyt trwały. Czy ktoś z Was kiedykolwiek podczas holu ryby zastanawiał się, czy przypadkiem zestaw nie jest za ciężki o te 2deko ;) ?

Pozdrawiam

Nie napisałeś że to do trolla i verticala sumowego. Do tego z wyżej wymienionych tylko Okumę 400 widzę.

• Like 1

Napisałem, ale trochę wyżej. Mogło Ci to umknąć. :)

Wkleje jeszcze raz dla osób, które jeszcze chciałyby coś doradzić :)

"Witam. Szukam multiplikatora do mocnego kija- St.Croix do 3 uncji, a realnie pewnie do 5ciu lub więcej :P. Przeznaczenie- sumowy troll i

vertical. Plecionki PP 0,36 jak wejdzie dobra stówka to wystarczy. Mam już swoich faworytów, jednak wolałbym nic nie sugerować- może zaproponujecie mi coś fajnego. Budżet? Chciałbym dość ekonomicznie do tego podejść, ale jednocześnie sensownie. Powiedzmy, że chciałbym kupić coś do 3 stówek.

Czekam na propozycje i porady. Pozdrawiam"

Gdyby u kogoś leżała okuma san juan 400, to zapraszam na priv :)

Pozdrawiam

Andrzej, miałem  starą 101. Kumpel miał 201. Fajnie, jakby odezwał się mifek. Też ją miał. To na prawdę są wytrzymałe maszynki. W mojej 101 miałem terkotkę.To jest jeden wycięty kawałek metalu. Tam nie ma prawa się nic zepsuć. Tomuś@rothen, wiem,Cabo to zajebiste maszynki. Nie każdemu design do gustu przypadnie, ale mogę je postawić na równi z Ticą. Tica znowu nie jest aż tak anonimowa. Wielu z castingowców zaczynało przygodę z niskoprofilowcem Sculpturem.

• Like 1

Andrzej, miałem  starą 101. Kumpel miał 201. Fajnie, jakby odezwał się mifek. Też ją miał. To na prawdę są wytrzymałe maszynki. W mojej 101 miałem terkotkę.To jest jeden wycięty kawałek metalu. Tam nie ma prawa się nic zepsuć. Tomuś@rothen, wiem,Cabo to zajebiste maszynki. Nie każdemu design do gustu przypadnie, ale mogę je postawić na równi z Ticą. Tica znowu nie jest aż tak anonimowa. Wielu z castingowców zaczynało przygodę z niskoprofilowcem Sculpturem.

Miałeś Piotrek San Juan albo Induron ? Tak samo wycięte z jednego kawałka metalu sprzęt.

Tak jak napisałem porównywać nie zamierzam bo Tici nie miałem nawet w rękach a pewnie ciężko będzie znaleźć użytkownika Okumy i Tici.

Cabo używałem 1 czy 2 lata. Przynęty od 40 gramów w górę latały dużo dalej niż z Curado 201E.

• Like 1

San Juan to też już leciwa konstrukcja.Nie miałem. Ale trochę ją znam. Sęk w tym, że San był do kupienia w Polsce, w sklepach wędkarskich, Tica nie. Dlatego może być bardziej popularny, dostępny itp.Co oczywiście o niczym nie świadczy. Andrzej, nie licytujmy się, uważam, iż oba multiki są dobre, ale osobiście wybrałbym Ticę. Tym bardziej, że nie są drogie.Liczę na to, iż odezwą się się użytkownicy Ticy, choć zdaję sobie sprawę, że może Ich być niewielu.

Trzeba też zwrócić uwagę na to, że Tica jest 3-4 razy droższa,bo San Juan to budżetowa maszynka, na Olx pojawiają się używki nawet za stówkę.

Jednak jakby nie patrzeć są to nie aż tak wielkie różnice, gorzej z dostępnością.

Oczywiście chciałem sobie wyklarować, a Wy mi namieszaliście. Ale o to w tym chodzi, jest przynajmniej o czym myśleć. Dzięki :)