Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

radegs

Zerknij na zdjęcia z opisu alantani. Polik bez korby ma przykręcony element będący zarazem hamulcem i oprawą łożyska, jest on z tworzywa. To samo druga strona, łożysko osadzone jest w plastikowej oprawie. Chociaż to jest łożyskowanie szpuli, przekładnie mają łożyska osadzone bezpośrednio w ramie. Ogólnie łowi się dobrze, rzuca daleko.

Edytowane przez WalterW
  • Like 1

Hey  B)

Dla mnie niestety z powodu charakteru pracy powoli ten sezon się kończ  :unsure: za to zaczynam przygotowania na maj 2019 :)

Chce zamówić Abu Garcia Revo Toro Beast 51, zastanawiam się nad przełożeniem bo jest wersja High Speed 6.2:1 / 79 cm i wersja standard 4.9:1 i 61 cm nawoju

Bestia potrzebna do łowienia swimbaitami od savage gear z reki (Trout 20 cm -30 cm, wszelkiej maści okonie płocie, miętusy itp  :wub: )  głównie Żarnowiec.

Wydaje mi się ze wersja HS będzie odpowiednią opcją ale wole jeszcze się bardziej doświadczonych użytkowników spytać, która wersja będzie lepsza  :)

Pozdrawiam  ^_^

Hey  B)

Dla mnie niestety z powodu charakteru pracy powoli ten sezon się kończ  :unsure: za to zaczynam przygotowania na maj 2019 :)

Chce zamówić Abu Garcia Revo Toro Beast 51, zastanawiam się nad przełożeniem bo jest wersja High Speed 6.2:1 / 79 cm i wersja standard 4.9:1 i 61 cm nawoju

Bestia potrzebna do łowienia swimbaitami od savage gear z reki (Trout 20 cm -30 cm, wszelkiej maści okonie płocie, miętusy itp  :wub: )  głównie Żarnowiec.

Wydaje mi się ze wersja HS będzie odpowiednią opcją ale wole jeszcze się bardziej doświadczonych użytkowników spytać, która wersja będzie lepsza   :)

Pozdrawiam  ^_^

Do ciężkich gum 30 cm które z zasady prowadzi się wolno lepsza będzie wersja standard moim zdaniem.

• Like 3

Moim zdaniem więcej mocy przy ciężkich lub/i stawiających spory opór przynętach daje niższe przełożenie. Wolę w razie czego zakręcić szybciej korbą kołowrotka/multika o niższym przełożeniu niż wolniej takim o przełożeniu wyższym.

Ja też tak myślę, i sam wybieram mniejsze przełożenia

Odniosłem wrażenie, że jest lepiej spasowany, cichszy i płynniej pracujący (ale może to kwestia różnic w fabrycznym smarowaniu) i dla mnie przy małych dłoniach lepiej leżał w ręce. Na pewno wygodniejszy jest magnetyk w Lexa niż bloczki pod panelem w Tranx, ale w sumie jak raz ustawiłem bloczki to nie przestawiałem. Osiągi rzutowe bardzo porównywalne.

• Like 1

Odniosłem wrażenie, że jest lepiej spasowany, cichszy i płynniej pracujący (ale może to kwestia różnic w fabrycznym smarowaniu) i dla mnie przy małych dłoniach lepiej leżał w ręce. Na pewno wygodniejszy jest magnetyk w Lexa niż bloczki pod panelem w Tranx, ale w sumie jak raz ustawiłem bloczki to nie przestawiałem. Osiągi rzutowe bardzo porównywalne.

Daiwę trzeba przesmarować bo sucha jak wiór i dodać łożycho za kilkanaście zeta pod docisk. Z plusów na pewno to że tańsza i ma magnetyk. Zaznaczam iż Tranxa nie miałem.

Kupiłem tranxa 401 super młynek macha mega daleko .praca lekka i płynna linka varivasa 70lb wlazło około 300m ,wszystko w wadze 200 gram super lata.jutro protestuje te 300gramowe wabili.( znów będą z czcić krzyczeć ze jakiś chooj kamieniami rzuca)????

• Like 4

Koledzy, który z multików byście bardziej polecili: Shimano Tranx 301 czy Daiwa Lexa 300? Przynęty 80-150 gram. Priorytet: odleglości rzutów i ergonomia.

Promocja !!! hasior padłem. !!!!!

https://www.raven-fishing.pl/tranx-301-a-hg-lh-multiplikator-lewa-reka/pl/product/38751/?gclid=EAIaIQobChMIioDVwJXI3gIVRsayCh1YOQ05EAQYASABEgL7zPD_BwE

Edytowane przez szczupak1
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Co byscie dopasowali do wedki: Xzoga Taka-G 66 (7kg), glownie chodzi o vertical, ale moze sluzyc tez czasami do jigowania normalnymi przynetami. Myslalem o Tranx 301, albo model mniejszy 201 tylko nie wiem ktory bylby bardziej odpowiedni jak sie go nigdy w reku nie mialo? Ewentualnie jakies inne propozycje z kolowrotkow?