MajKar Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 A może coś z Aliexpress nadawałoby się do ciężkiej roboty? Widział ktoś coś takiego. Planuję złożenie zestawu pod przynęty do 150g stawiające większe opory spinnerbaity, duże obrotówki woblery. Pod uwagę biorę Lexę 400, ale ze względu że zestaw będzie rzadko wykorzystywany może udało by się kupić coś budżetowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 A może coś z Aliexpress nadawałoby się do ciężkiej roboty? Widział ktoś coś takiego. Planuję złożenie zestawu pod przynęty do 150g stawiające większe opory spinnerbaity, duże obrotówki woblery. Pod uwagę biorę Lexę 400, ale ze względu że zestaw będzie rzadko wykorzystywany może udało by się kupić coś budżetowego.a czemu nie 300? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Sum czasem jest celem moich wypraw sądzę że 400 będzie bardziej uniwersalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Z łodzi? 300 to już niezła krowa. Plecionki dużo wejdzie, hamulec bardzo mocny. Czego chcieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Z łodzi? 300 to już niezła krowa. Plecionki dużo wejdzie, hamulec bardzo mocny. Czego chcieć więcej?Power Strike Woodstock 4x 50Lb 137mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 mam Zoge g66 7kg i mam podiętą Tranxa 301 z 100cm nawoju, ten kij glownie jest pod jerki wiec te przełozenie jest dla mnie w sam raz. Wczesniej byl w nim Calcutta conquest 200ka ale jednak dla mnie za duzo trzeba byl nim krecic. Wszystko zależy pod jaka gramature chcesz go dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mendery81 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Ja głównie pod vertical przymiezam, ale nie wykluczam, ze czasami moge tez lowic innymi metodami. Co do verticala to przynety 15-25cm, główki 50gr bo woda głęboka, chodzi mi o wielkosc kolowrotka i wage czy 301 nie bedzie za ciezki (za duży) do trzymania caly czas w lapie i pracy w pionie, ale nie mam tytaj porownania jak one wyglądaja i jakby to pasowalo pod te wędzisko? Model 201 na pewno lzejszy, ale czy nie bedzie za mały/słaby? Bo jesli chodzi o ilosc nawijanej pletki to ewentualnie moznaby model AHG wziasc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Ja głównie pod vertical przymiezam, ale nie wykluczam, ze czasami moge tez lowic innymi metodami. Co do verticala to przynety 15-25cm, główki 50gr bo woda głęboka, chodzi mi o wielkosc kolowrotka i wage czy 301 nie bedzie za ciezki (za duży) do trzymania caly czas w lapie i pracy w pionie, ale nie mam tytaj porownania jak one wyglądaja i jakby to pasowalo pod te wędzisko? Model 201 na pewno lzejszy, ale czy nie bedzie za mały/słaby? Bo jesli chodzi o ilosc nawijanej pletki to ewentualnie moznaby model AHG wziasc? Będziesz łowił w solance czy raczej słodkowodne łowy? 301 testował mój kolega dwukrotnie w Norwegii i stwierdził że nadaje się ,kupuje drugi z szybkim przełożeniem. Ma facet doświadczenie wieloletnie jeździ trzy lub czterokrotnie co roku i łowi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Tranx nadaje sie na mieszaną wode słodka standard a sól mu nie szkodzi tylko wiadomo ze trzeba o to też zadbać. ja łowie po 10-12h dziennie i prznyety z reki 70-120 i nie czuje dyskomfortu itd. Wiadomo ze każdy sprzet potrafi zmeczyć po długim czasie. Ale nie będzie za cięzki, zreszta potrzbuejsz mocny kręcioł a on bedzie na pewno mocny. Jak w miare wyważony będzie zestaw to będzie bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mendery81 Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Będziesz łowił w solance czy raczej słodkowodne łowy? 301 testował mój kolega dwukrotnie w Norwegii i stwierdził że nadaje się ,kupuje drugi z szybkim przełożeniem. Ma facet doświadczenie wieloletnie jeździ trzy lub czterokrotnie co roku i łowi .Slodkowodne wody tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mendery81 Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Czyli mowicie zeby brac 301 tranxa do verta, bo mam już 401 do dużych przynet (niestety przy zakupie od razu serwis, bo hamulec dobrze nie trzymal), takze nawet nie zdazylem sie nim dobrze nacieszyc i teraz zastanawiam sie czy jest sens brac drugi taki sam tylko o jeden rozmiar mniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mendery81 Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Czyli mowicie zeby brac 301 tranxa do verta, bo mam już 401 do dużych przynet (niestety przy zakupie od razu serwis, bo hamulec dobrze nie trzymal), takze nawet nie zdazylem sie nim dobrze nacieszyc i teraz zastanawiam sie czy jest sens brac drugi taki sam tylko o jeden rozmiar mniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Jak pojemność szpulki wystarczy to rozmiar 201 będzie odpowiedni. W vertikalu przynęty opuszczasz więc obciążeń wielkich nie będzie ,no chyba że pod sumy to 301 faktycznie byłby wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mendery81 Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 6kg chamulec przy 201 nie bedzie za slaby w porownaniu do 301- 12kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mendery81 Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Do verticala dużo plecionki chyba nie potrzeba, na sumy się raczej nie nastawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Ryba która uruchomi hamulec 6 kg. skręcony na sztywno jest już słusznych rozmiarów (takich ryb tobie życzę) zawsze pozostaje kciuk. Jak uznasz że hamulec jest za słaby zawsze można zmienić okładziny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Do verticala hamulec ma być raczej precyzyjny niż mocny, chociaż jedno nie wyklucza drugiego, hamulce w górnych granicach swej mocy częściej dostają czkawki. Za względu na hamulec poszukałbym raczej czegoś z abu, mały revo beast albo big shooter byłyby lepsze. Edytowane 28 Listopada 2018 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 300ka nie jest tak wielka jak by sie wydawało, a zawsze to wiecej mocy będzie miał. CO do hamulca to jak kolega wyżej napisał jeżeli ma być precyzja to tranx nie ma precyzji w porownaniu z Revo beastem np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinnow Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Podpowiecie mi czy do przynęt 70g + wybrać Shimano Cardiff 301 czy 401? Od razu napiszę że na droższego multika nie mogę sobie pozwolić a odnośnie wagi maszynki jest mi wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 201 będzie z zapasem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 201 będzie okjak kolega wyżęj ale 301 zawsze będzie miał zapas mocy jak byś chcial łądować powyzej 100g w góre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jestem w trakcie składania zestawu do gum 50-110 g i szukam multika do kija Svartzonker 8ft6in 40-140g. Niestety budżet mam dość okrojony i mogę przeznaczyć max 500 stówek. Co byście polecili w tych pieniądzach? W grę wchodzą, także używki, niski profil albo okrąglak. Z nowych multików wpadł mi w oko Revo4 (S, X, Winch), tylko nie wiem czy i jak długo poradzi sobie z ww. gramaturą. Używacie, któryś z tych modeli? Obecnie mam przy kiju do jerków calcutte 201D i nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie będzie ona, a ewentualnie dokupić coś do jerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jestem w trakcie składania zestawu do gum 50-110 g i szukam multika do kija Svartzonker 8ft6in 40-140g. Niestety budżet mam dość okrojony i mogę przeznaczyć max 500 stówek. Co byście polecili w tych pieniądzach? W grę wchodzą, także używki, niski profil albo okrąglak. Z nowych multików wpadł mi w oko Revo4 (S, X, Winch), tylko nie wiem czy i jak długo poradzi sobie z ww. gramaturą. Używacie, któryś z tych modeli? Obecnie mam przy kiju do jerków calcutte 201D i nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie będzie ona, a ewentualnie dokupić coś do jerków. Calcutta 201D ma według mnie za mały nawój do jerków gdzie czasem trzeba je expresowo szarpnąć. Jerki do ilu gramów? 75 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Max 100 g (Sweeper 17, Big McMio, BigBandit), głównie 60-100g. Co do calcutty to nie zauważyłem póki co, żeby mi jej przełożenie przeszkadzało, ale z drugiej strony też nie miałem okazji używać multika z wyższym przełożeniem (przed nią miałem C4, tam chyba jest 6:3:1). Wnioskuję, że Calcutte zestawiłbyś ze Svartzonkerem do gum, a szukałbyś czegoś to jerków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Tak bym zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi