Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

IMO odległości na C4 będą większe że względu na większą średnicę szpuli jeśli to ma dla Ciebie znaczenie. Jeżeli dobrze Ci się łowi z Calcutta to tak zostaw

Nie ma porównania z szybszym i może dlatego dobrze się łowi.

Co z tego że C4 ma dużą średnicę linki jak inne parametry nie sprzyjają dalekim rzutom ?

Napisałem że może dlatego dobrze mu się łowi jerkami multikiem 201D który ma mały nawój bo nie ma porównania z szybszym .

C4 to dla mnie dość słaba konstrukcja. Mało i słabe łozyska. Mała korba. Wodzik sprzężony co przy lżejszych przynętach nie sprzyja odległościom. Ciężka i głęboka szpulka. Ergonomia taka sobie.  

Początkującemu na pewno bym nie polecił.

• Like 1

Osobiście polecę Ci Dam Quick Optimus 301.

Spełnia Twoje wymagania, a nawet je przewyższa.

Poza tym szukając multiplikatora pod taką gramaturę jak podałeś, już po raz któryś zauważyłem, że pomijany jest przez Kolegów jeden parametr- dla mnie praktycznie najważniejszy- moc hamulca.

Stosując takie wabie chyba nie nastawiamy się na Okonie- nie umniejszając tym Rybkom siły :)

Wiem, moc można zwiększyć kciukiem...

Ale hamulec powinien mięć sam z siebie dużą moc.

Do swojego budżetu musiałbyś troszkę dorzucić gdybyś się zdecydował...

http://pleciona.pl/pl/p/Multiplikator-DAM-Quick-Optimus-301/15052

Całkiem możliwe, że zadowolony bo nie ma punktu odniesienia. Fakt

Sam nie wiem jak to jest zrobione ale ruchomy wodzik wcale nie przeszkadza w rzucaniu. Oczywiście nie piszemy tutaj o UL ale przy gramaturach zgodnych z wątkiem wodzik nie będzie przeszkodą.

C4 przestałem używać w zeszłym sezonie ze względu na nowy kij na blanku Talon, który jest mocno zbieżny i moja graba jest za mała żeby to ogarniać (cały multiplikator znajduje powyżej sanek + gruba rura w Evie :)

• Like 1

Osobiście polecę Ci Dam Quick Optimus 301.

Spełnia Twoje wymagania, a nawet je przewyższa.

Poza tym szukając multiplikatora pod taką gramaturę jak podałeś, już po raz któryś zauważyłem, że pomijany jest przez Kolegów jeden parametr- dla mnie praktycznie najważniejszy- moc hamulca.

Stosując takie wabie chyba nie nastawiamy się na Okonie- nie umniejszając tym Rybkom siły :)

Wiem, moc można zwiększyć kciukiem...

Ale hamulec powinien mięć sam z siebie dużą moc.

Do swojego budżetu musiałbyś troszkę dorzucić gdybyś się zdecydował...

http://pleciona.pl/pl/p/Multiplikator-DAM-Quick-Optimus-301/15052

Moc hamulca w okolicach 5kg jest zdecydowanie wystarczająca i wcale kciuka nie musisz używać chyba że celujesz w 150cm :) .... wtedy przez chwile kciuk się przyda :)

Jak w temacie poszukuję multika do przynęt do 100g +/- , nie chodzi mi o konkretne oferty, raczej o wskazanie modeli które spełniały by moje potrzeby. Raczej niski profil, ale okrąglak też może być. Kwota, którą planuję przeznaczyć to tak +/- 800 pln. Z góry dziękuję za wszelką pomoc !

W tych pieniądzach kupisz używkę w stanie idealnym  Calcuttę 301, i będziesz łooowił i łowił. Przy tej gramaturze przynęt w niższa półkę bym się nie pchał; szkoda kasy.

Edytowane przez spinnerman

Jestem w trakcie składania zestawu do gum 50-110 g i szukam multika do kija Svartzonker 8ft6in 40-140g. Niestety budżet mam dość okrojony i mogę przeznaczyć max 500 stówek. Co byście polecili w tych pieniądzach? W grę wchodzą, także używki, niski profil albo okrąglak. Z nowych multików wpadł mi w oko Revo4 (S, X, Winch), tylko nie wiem czy i jak długo poradzi sobie z ww. gramaturą. Używacie, któryś z tych modeli? Obecnie mam przy kiju do jerków calcutte 201D i nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie będzie ona, a ewentualnie dokupić coś do jerków.

201d miałem i za te pieniądze ciężko znaleźć coś lepszego(mowa oczywiście o okraglakach) ale do kija 40-140 wg mnie sporo za mała.

Jak chcesz to mogę Ci sprzedać 301D tylko 50zl do swojego budżetu musisz dołożyć. Wysyłka po mojej stronie. W głowie urodził mi się kolejny pomysł a propos ciężkiego łowienia i tego raczej używał nie będę ????

Z tego co napisaliście wysuwam następujące wnioski:

1) podpięcie Calcutty 201D do gum (niskie przełożenie), a szukanie czegoś z wyższym przełożeniem do jerków,

2) szukanie używki, czy to czegoś z niższym przełożeniem do gum lub wyższym do jerków,

3) Abu Revo4 (X, S, Winch) raczej nie ta liga (gumy 50-100 g), pomimo mocnego hamulca (+- 8 kg).

No cóż, muszę na spokojnie przemyśleć temat...  :rolleyes:​ 

• Like 2

Z tego co napisaliście wysuwam następujące wnioski:

1) podpięcie Calcutty 201D do gum (niskie przełożenie), a szukanie czegoś z wyższym przełożeniem do jerków,

2) szukanie używki, czy to czegoś z niższym przełożeniem do gum lub wyższym do jerków,

3) Abu Revo4 (X, S, Winch) raczej nie ta liga (gumy 50-100 g), pomimo mocnego hamulca (+- 8 kg).

No cóż, muszę na spokojnie przemyśleć temat...  :rolleyes:​ 

Jak dla mnie Revo Winch da radę bo do 100 gramów bo ma niższe przełożenie od reszty rodziny a co za tym idzie większa moc.

Edytowane przez godski

Leci teraz do mnie ABU ORRA 2. Myślę, że i ten da radę do 100 gram a cena za używkę jaka dałem bardzo atrakcyjna smile.png

Moja ORRA 2 (Inshore) po ok. stu godzinach pracy (dwa sezony) z taką gramaturą nie wykazuje żadnych objawów zużycia.

Przekładnie główną ma mocną.

post-65245-0-79242100-1546679058_thumb.jpg      post-65245-0-55224400-1546679071_thumb.jpg

• Like 2