BOB1 Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 ad. 1 zajeżdżam od dłuższego czasuad. 2 niead. 3 nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Nie mam kompletnie do czynienia z łowieniem na ciężkie przynęty, dlatego chciałbym się zapytać, czy jest ktoś na forum, kto zajeździł - podkreślam - w krótkim czasie przekładnie Abu? Jak jest, to niech napisze jakich przynęt używał. Pytanie nr 2, czy jest ktoś na forum, kto doświadczył na zabetonowanym hamulcu Abu odjazd szczupaka dłuższy niż powiedzmy 10 m? Komu z użytkowników na tym forum udało się skrzywić ramę multiplikatora? W czym tkwi szkopuł, że Abu kosztuje o 40 - 50 % więcej od Corvalusa, czy Cardiffa? Edit. Dodam jeszcze, że Abu jest bardzo wdzięczną konstrukcją do samodzielnego serwisowania. Czy napisałem że ktoś zajeździł? Hamulec 5 kg ma pierwszy lepszy niewielki płaszczak o wadze dwustu gramów. Jak dla mnie to Abu jest mocno przereklamowane i na początek przygody z castem bym nie polecał chociaż od niego zaczynałem i prawie się zaraziłem. Curado i Revo SX/STX przywróciło mi wiarę w tą metodę. Edytowane 16 Lipca 2019 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Andrzeju pytanie było o okrąglak - nie mieszajmy. Jeżeli trudno zajeździć przekładnię i wykorzystać pełną moc hamulca, to takie argumentowanie wg mnie trochę mija się z celem. Abu c3 4601 był moim pierwszym multiplikatorem. Miał być do klocków. Rzucało mi się nim bardzo przyjemnie. Łowienie na ciężko nie przekonało mnie, dlatego go sprzedałem. Potem przyszła pora na niskoprofilowce... by znów powrócić do poczciwego C3. @Kadet i tak zapewne zakupi coś z Twojej listy. Moją intencją było nie skreślanie Ambassadeura na starcie, bo w przeciwieństwie do Ciebie, wg mnie jest trochę niedoceniany ostatnio Edytowane 16 Lipca 2019 przez Koincydencja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek2602 Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Moc hamulca to teoria, nawet w tych które deklarują ,,potężne'' wartości.Ale i taki przekłamany wspomaga się praktycznie kciukiem.Także wspomniany Cardiff 201 da radę pod ciężkie zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Paradoks jest taki że przed kupnem Cardiffa powstrzymuje mnie tylko ta niska cena. No cóż trzeba będzie się na coś zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) Paradoks jest taki że przed kupnem Cardiffa powstrzymuje mnie tylko ta niska cena. No cóż trzeba będzie się na coś zdecydować.To dołóż do Calcutty 201D .Czasem na forum używki za niewiele ponad 5 setek się pojawiają.Daj ogłoszenie w dziale kupię, jest tego trochę na rynku. Edytowane 17 Lipca 2019 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinek Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 To dołóż do Calcutty 201D .Czasem na forum używki za niewiele ponad 5 setek się pojawiają.Daj ogłoszenie w dziale kupię, jest tego trochę na rynku.Zgadzam się. Sam posiadam C201D i do średnio ciężkiego zestawu elegancko pasuje. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolegaKolegi Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 A niskoprofilowy ABU Premier revo da radę z kijem ponad 100g i takimi gumami (70-120g)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 To nie jest sprzęt do ciężkiego orania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Mały dylemacik co do zapasowego multika do jerków max. 110 gramów i krótkiego kijaszka.Podstawowy multik to Z-ka. Poszukuje czegoś do 250 gramów z nawojem 75-85 cm. Szpulka ma pomieścić min. 100 metrow linki 40LB czy też PE 4.0. Jako wieloletni i zadowolony posiadacz Tatuli 100 HSL wytypowałem dwa modele Tatuli - 200HD HSL i model JDM HD Custom 150SHL-TW.Od modelu 100 różnią się przede wszystkim ciut większą średnicą szpulki, jej pojemnością i większym pokrętłem, bebechy te same co w modelu 100 ale jerki specjalnie nie obciążają multika. Spotkałem się z opinią osób użytkujących model JDM że są one lepiej spasowane i płynniej chodzą, skłaniam się ku temu modelowi ale różnica w cenie jest dość znacząca.Model 200 można kupić za 500-600 zł a JDM kosztuje 850-1000 zł.Czy warto dopłacić? Najbardziej zależy mi na opinii użytkowników podanych wyżej modeli. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Andrzeju, nie mogę porównywać HD 150/200 bo mam tylko 200. Nie wiem jak poradzi sobie z wobami 250 bo u mnie max 140, ale na pewno służy mi bez problemu tak w słodkiej jak i słonej wodzie i po trzech sezonach serwis nie stwierdza problemów. O osiąganych dystansach nie ma co mówić bo takie klocki polecą z wszystkiego, ale kultura pracy podczas takiego lotu jest sympatyczna a nastawy docisk na "0"/magnetyk są bardzo skuteczne.Pojemność szpulki wystarczająca: Varivas 4X braid Casting PE Premium PE 4.0 (50Lb) 127mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Od zeszłego roku jest dostępna wzmocniona wersja tatuli 200 z dopiskiem LTD Według opisu producenta wzmocniono kilka elementów względem poprzedniej wersji. Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Andrzeju, nie mogę porównywać HD 150/200 bo mam tylko 200. Nie wiem jak poradzi sobie z wobami 250 Male nieporozumienie, pisząc 250 gramów miałem na myśli wagę multika... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Od zeszłego roku jest dostępna wzmocniona wersja tatuli 200 z dopiskiem LTD Według opisu producenta wzmocniono kilka elementów względem poprzedniej wersji. Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu TapatalkaCo dokładnie wzmocniono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Co dokładnie wzmocniono? Nowy Tatula HD 200HL LTD stworzy został do ciężkiego połowu dużymi przynętami i grubymi plecionkami. Ekstra mocny mosiężny mechanizm spokojnie radzi sobie z gumowymi imitacjami z kategorii 25-30cm. System TWS poprawia odłegłości wyrzutu do ok.10%. Dzięki 7 łożyskom kulkowym CRBB świetnie nadaje się do połowu w wodach brachicznych i szwedzkich szkierach.Przekładnia Air Rotation zapewnia jedwabiście płynną, miękką pracę. • 7 Łożysk kulkowych „CRBB®“• T-Wing System (TWS™)• Hamulec UTD• Magforce® magnetyczny hamulec• Hamulec gwiaździsty z Click-Systemem• Przekładnia frezowana CNC• Aluminiowa obudowa• 100mm aluminiowa korbka• Uchwyt korbki Soft-Touch• Model na lewą rękę Wraz z multiplikatorem Tatula DAIWA wykonała kolejny krok w rozwoju technologii T-Wing System (TWS). Jej udoskonalona wersja zwiększa możliwości wyrzutowe w stosunku do normalnych kołowrotków castingowych nawet do 10%.Osiągnięcie takiego rezultatu umożliwiło zmniejszenie tarcia i związanego z nim oporu przy wyrzucie, dzięki zwiększeniu kąta schodzenia linki ze szpuli.Podczas zwijania wodzik w kształcie litery T składa się chowając częściowo w korpusie, by precyzyjnie prowadzić linkę swoją węższą, dolną częścią. Ta nowa generacja systemu TWS zdążyła już zrobić sporą furorę w USA. Dodatkowym czynnikiem zwiększającym odległość wyrzutu jest ekstremalnie lekko pracująca szpula. TATULA robi wrażenie również pozostałymi detalami, które w tej klasie cenowej są czymś naprawdę wyjątkowym, jak choćby system Air Rotation gwarantujący wręcz niewiarygodną płynność i lekkość pracy mechanizmu. Tu jest caly opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Czyli nic nowego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Ten sam marketingowy bełkot a z doświadczenia wiem że czasem starsza wersja jest lepsza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Mały dylemacik co do zapasowego multika do jerków max. 110 gramów i krótkiego kijaszka.Podstawowy multik to Z-ka. Poszukuje czegoś do 250 gramów z nawojem 75-85 cm. Szpulka ma pomieścić min. 100 metrow linki 40LB czy też PE 4.0. Jako wieloletni i zadowolony posiadacz Tatuli 100 HSL wytypowałem dwa modele Tatuli - 200HD HSL i model JDM HD Custom 150SHL-TW.Od modelu 100 różnią się przede wszystkim ciut większą średnicą szpulki, jej pojemnością i większym pokrętłem, bebechy te same co w modelu 100 ale jerki specjalnie nie obciążają multika. Spotkałem się z opinią osób użytkujących model JDM że są one lepiej spasowane i płynniej chodzą, skłaniam się ku temu modelowi ale różnica w cenie jest dość znacząca.Model 200 można kupić za 500-600 zł a JDM kosztuje 850-1000 zł.Czy warto dopłacić? Najbardziej zależy mi na opinii użytkowników podanych wyżej modeli.Tatula 200 hsl będzie za niecały tydzień testowana na Żarnowcu. Dziś przyjechała, prawie Japończyk . W fotelu kręci przyjemnie Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez MarCinFin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Dasz pomachać? Dam Ci wędkę w zamian Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Novis 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Ja dorzucę plecionkę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja dorzucę plecionkę... No to ja przynętę/nawet dwie/ Będę miał prawie nowe Toro NaCL 61 na giełdzie/+ St.C Big Jiga/Art Rod i ATC MU 607Siudak/ Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez gaweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 @Novis, @BOB i @gaweł to na Żarnowcu na samego multika nie biorą? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Ale przecież będziesz pływał ze mną! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 @Novis, @BOB i @gaweł to na Żarnowcu na samego multika nie biorą? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu TapatalkaPokręcimy przy ognichu to coś się złapie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Witam mam pytanie odnosnie toro NaCL61 jakie przynety obsluzy. I jak z odleglosciami rzutowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi