Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Poeksperymentuj. 

1. Ustaw docisk szpuli tak, żeby w momencie opadnięcia przynęty na ziemię szpulka przestawała się obracać. Porzucaj i oceń jak lata Ci przynęta.

2. Ustaw docisk szpuli tak, żebyś wyczuwał minimalny luz szpulki, albo tak, żeby ten luz tylko skasować, następnie dokręć zachowawczo hamulec (magnetyczny/zapnij więcej bloczków) i znów porzucaj. Jak nie będziesz miał bród, to odkręcaj/odpinaj bloczki.

A ja nigdy nie bawiłem się dociskiem szpuli, tak jak na filmach instruktażowych pokazują. Dla mnie to jest śmieszne. ( Niekoniecznie dla początkujących). Optymalne ustawienie hamulców jest takie, iż sam dochodzę do tego za pomocą kilku rzutów co i jak. Zresztą, przy tym ciężarze przynęt jest łatwiej, a ja nigdy nie miałem parcia na wykonywanie jak najdalszych rzutów. Wędkuję głównie ze środków pływających.

• Like 1

Dzisiaj wziąłem sobie nad wodę kilka nielotów w ramach zimowych testów. Dwa zapięte bloczki w Abu C3 i stopniowe zjeżdżanie z masą woblerów, aż do momentu kiedy komfortowe rzucanie zaczęło się kończyć. Nie chciało mi się odkręcać śrub, żeby dopiąć kolejny bloczek. Ale wystarczyło dokręcić docisk o ok. 2-3 mm i znów przynęty zaczęły latać bezproblemowo.  ;)

Ten Abu miał sześć bloczków, więc miałem możliwość regulacji, ale przy dwubloczkowych szpulkach docisk to jedyna możliwość zapanowania nad szpulką bez ingerencji kciuka.

Edyta podpowiada, że przy ciężkich przynętach wszystko jest dużo prostsze ;)

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Porzucalem dzis moim zestawem z revo beast

Kij svartzonker 40-140g i pletka 30lb .

Lata fajnie od canniballa 12.5 i 5g glowka .o dziwo zadnego splatania mimo momentami sporego wiatru ,4bloczki wlaczone docisk szpuli tak aby luzow nie bylo i magnetyk do polowy .zasieg 4d pike 105 g to 45 obrotow korbka a wiec jakies 30m .

Myslalem nad zakupem lzejszego kijka ale jednak odpuszcze jak z tego lata od 25g .

Na kolejne testy ustawie 3 bloczki .

Ciekawy jestem czy mozliwy jest rzut powyzej 40m .

ustaw 3 bloczki,i magnetyk na max

oczywiście z magnetykiem będziesz schodził

myślę ze 4-dychy,przy odpowiednio wiotkiej plecionce nie będzie problemu

ja na x-zoga 30lb(to nie jest latwa plecionka do rzutów),takie odległości uzyskiwałem

teraz mam nawinięta YGK G-SOUL,tak,tak dałem jej jeszcze jedna szanse,być może dlatego ze kupiłem 50LB  200m w promocji za 18e,zobaczymy

jeszcze nie rzucałem

• 1 miesiąc temu...

Witam

Mam nadzieje, ze to wlasciwy watek.

Jestem szczesliwym posiadaczem Zilliona HD 1520 CC.

Szczesliwym, bo bardzo mi sie ten kolowrotek podoba :)

Pytanie do zorientowanych.

Czy sa jakies slizgi do zastapienia lozyskami ? jesli tak to ktore, schemat ponizej.

post-45573-0-65539500-1584269767_thumb.jpg

Dziekuje za pomoc i wskazowki.

Tak, korbke z knobami juz mam lozyskowana (RCS 100 mm).

post-45573-0-42332400-1584270089_thumb.jpg

• Like 1

74 i 67 :) W moim morethanie też w tych miejscach wstawiałem łożyska :) To ta sama buda :)

http://jerkbait.pl/topic/68869-daiwa-morethan-pe-sv-81-tw-co-i-jak/?hl=%2Bmorethan+%2Bpe+%2Bsv

Dziekuje.

1520 ma większą budke niż zwykły zillion czy steez-a.

A wymiary łożysk ? Podeslesz ?

Edytowane przez Guzu

Wczoraj kupiłem Lew's SUPERDUTY 300

Sam jestem ciekaw czy się polubimy? ;)

https://www.wired2fish.com/fishing-reels/lews-super-duty-300-baitcaster-review/#slide_1

Dawaj Robert znać, jak wrażenia. Za te pieniądze fajnie się zapowiada, ciekawe jak przy jerkach się sprawdzi ????

... sprawdziłeś dokładnie czy luz pochodzi z przekładni , czy może jest to nałożenie się luzików z przekładni z luzikiem z korby (na połączeniu korby z pinionem) 

... bo jest taka możliwość ... , że z winy jakieś niedokładności jest w ramieniu korbki za duży otworek lub nie jest ona dokręcona ... co w sumie daje taki efekt  ;)