Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Pan BOB kupił multik z terkotką i już musi wiedzieć o tym cały świat... bicie piany jak złoto. I tak jest po każdym jego wpisie

Wpis, podziękowania za miłe słowo, podziękowania za podziękowania i robi się z tego 5 stron.

Bez jaj!

Ja wiem, że jest zima, a tak naprawdę to już wiosna- idz BOB wkońcu nad wodę.

Odsapnij od tego internetu, forum bo widzę, że jak przynajmniej raz nie udzielisz się dziennie na forum to chory

Nie samym forum człowiek żyje!

Pan Wiesław nie tylko tu rozrabia :D  :D

Pytalem o glosnosc terkotki, bo w daiwie Z terkotka hamulca jest, ale b. cicha i jak się lowi w ciepłej czapce, to nie słychać tej terkotki :D .

Edytowane przez Mariusz1000
  • Like 1

Proszę o odpowiedź czym poza ceną różni się AG revo beast x 41 od AG revo 4 beast lh?

Z opisów w sklepach widzę ze beast x jest z stopu citrix... (plastiku?) a 4 beast jest z aluminium i tytanu. Czy cena wynika z ładniejszej korbki? Miałby obsługiwać gumy/ i jerki w wadze 50-100g, może od wielkiego dzwonu 120g gumy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Proszę o odpowiedź czym poza ceną różni się AG revo beast x 41 od AG revo 4 beast lh?

Z opisów w sklepach widzę ze beast x jest z stopu citrix... (plastiku?) a 4 beast jest z aluminium i tytanu. Czy cena wynika z ładniejszej korbki? Miałby obsługiwać gumy/ i jerki w wadze 50-100g, może od wielkiego dzwonu 120g gumy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Revo Beast ma mniejsze przełożenie i mocniejsze materiały więc w domyśle będzie trochę mocniejszy od Revo Beast X. Jak możesz to imho lepiej dołożyć.

Tak jak obiecałem (Panie W  :good: ) , wyskoczyłem obadać ten chyba mało popularny u nas multik.

Jerki 145 i 115gr. Gumy 50 i 28gr. Multik podpięty pod SG Skinny Water do 180gr z plecionką 50Lb.

Od razu widać, że zestaw nie jest stworzony pod najlżejszą gumę SG tym bardziej, że akurat trafiłem na dość silny, nierówny wiatr w twarz, ale i tak multik dawał radę).

Wedle specyfikacji multik nawija 0,89m za jednym obrotem korby co daje;

- jerk 145gr  ok. 45-50m

-jerk 115gr  ok. 40m

-guma 50gr  ok. 30-35m

-guma 28gr  ok. 25m

Lew's pracuje na prawdę bardzo płynnie i bez jakichkolwiek szumów (plecionka i owszem  ;))

post-52107-0-93183700-1584534833_thumb.jpg

Jedynie nie podoba mi się nawijanie plecionki. Wyraźnie ściąga ją na prawą stronę (może z czasem się ułoży?)

post-52107-0-95508000-1584534903_thumb.jpg

• Like 8

Robercik, powinno się ułożyć. Ja zawsze po nawinięciu nowej linki to i tak rozwijam ją na wodzie ze środka pływającego. Wiem, teraz nie czas, ale nie próbowałeś założyć porządnej oliwki i pizgnąć po horyzont i zwijać? To przeważnie działa. Dlaczego oliwka? Po pierwsze, możemy sobie dobrać jej ciężar. Po drugie, w wodzie stawia równy, jednostajny opór, bo jest symetryczna więc obciążenie linki będzie raczej niezmienne, czego nie da się powiedzieć o przynęcie, która pracuje. Raz luz, raz opór itp. Oczywiście lepiej zrobić to na wodzie stojącej.

Edytowane przez Novis
  • Like 1

Robercik, powinno się ułożyć. Ja zawsze po nawinięciu nowej linki to i tak rozwijam ją na wodzie ze środka pływającego. Wiem, teraz nie czas, ale nie próbowałeś założyć porządnej oliwki i pizgnąć po horyzont i zwijać? To przeważnie działa.

Chyba lepiej założyć dobrze pracującego woblera i ściągnąć nawet pare razy, to mój patent na dobre ulozenie linki na multiku.

Ale w sumie to Pan Wiesław pewnie wie lepiej  :D  :D

Edytowane przez Mariusz1000
  • Like 2

Chodzi o podkładkę cierną o którą trze oś szpuli z prawej strony. Przy jej mniejszej grubości szpula przesunie się w prawo. Myślę, że zmniejszenie o 0,2 -0,3mm powinno wystarczyć. Zresztą i tak warto tam zajrzeć, gdyż często stosowany jest twardy tekstolit, który po latach wyciera zanadto oś. Ja zazwyczaj wymieniam na płytkę z PET.

• Like 1

Tak proste, że zrobisz sobie sam. Ale wcześniej trzeba zmierzyć grubość. Zapewne ma 1 mm jak większość multików. Mam PET właśnie tej grubości, oraz laminat grawerski 0,8 mm. Jednakże jest on mniej trwały i nie wiem jak sprawdzi się w ciężkim sprzęcie. Jak będziesz zainteresowany takim materiałem to proszę na priv, mam trochę ścinków do oddania.

• Like 1

Panowie,

No żesz motyla noga jego mać, serio, potraficie naklepać setki, ba tysiące postów na forum a linki na multik nie potraficie porządnie nawinąć? Potem nad wodą naprawdę rozwijacie ją łodzią i nawijacie jeszcze raz albo podkładki jakieś w panel wpieprzacie?

A weź jeden z drugim uzbrój kij, przewlecz linkę przez wszystkie przelotki, przy nawijaniu ustaw wodzik na środku worma i tak samo na środku szpulki multika nawijaną linkę, linkę do kija przepuść przez książkę (pierwsze 30-50m przez kilka opasłych tomisk, żeby nawój był ciasny i linka nie puchła, może też ktoś trzymać szpulkę na ołówku i dociskać wg uznania, ale przez książki jest najlepiej, bo opór jest stały i nawijaj dbajc żeby przelotki były w linii prostej z linką wychodzącą z książki i przy nawijaniu nie przechylaj kija na boki (przechył przy nawijaniu pełnej szpuli powodować może właśnie takie sytuacje, że nawój po jednej stronie szpuli jest większy niż po drugiej).

Jeśli po takim zabiegu nawój jest do dupy, to albo młynek po prostu ma nawój do dupy albo worm ma problem.

Pozdrawiam

Arek

• Like 7

Oho, wychodzi fotelowe używanie sprzętu!????

Panie, takich rzeczy nie wiedzieć?

Przecież to laik castingowy wie, że przy nawijaniu linki multik musi mieć ,,dach centralnie do góry''????

Inaczej będzie tak jak na załączonym obrazku.

Wiesiu idź na ryby, widać że energia Cię przed klawiaturą rozpiera????piszesz o kimś a sam napiera... niepotrzebne, mało konstruktywne posty????

• Like 1