RBTS Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 I może dojdziemy do momentu, gdy zadamy sobie pytanie: powiększenie dystansu rzutowego o 10% czy komfort wyzbycia się problemu broda /odstrzał ?Ja wybieram komfort Nie namawiam do chodzenia nad przepaścią na linie. Chodzi raczej o poznanie granic i możliwości w jakich możemy się jeszcze poruszać. A uzbrojeni w takie doświadczenia możemy w razie potrzeby wybierać różne nastawy. Ja sam nie jestem zwolennikiem pracy na maksymalnych odległościach bez uzasadnionej potrzeby. Wręcz przeciwnie, niejednokrotnie skrócenie nawet "normalnej" odległości na rzecz rzutów krótszych, ale co za tym stoi częstszych i lepiej prowadzonych może dać lepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Dzis udalo sie przekroczyc 40m okoniem savage 63g .wystarczylo ze przestalo wiac .rzut raczej silowy .dzis w ciagu 5h 1 splatanie i to wtedy jak zalozylem gume o wadze 17.5g bo namierzylem ciekawe okonie .niestety u mnie duze szczupaki nieaktywne .za to mialem 3 przylowy sandaczy od 63 do 72 .mam nadzieje ze juz po tarle w kazdym razie w dobrej kondycji wrocily do wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Rafał ja przynęty od 20 do 70 gram ogarniam tatulą. Czwarty sezon własnie zaczyna, pierwsze dwa bardzo mało ale już zeszły sporo się narobiła. Działa bez zarzutu.A który dokładnie model jeśli wolno spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 A taka zwykła, stara i mała 100hsl???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Czyli nie jestem sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Też mam pierwszy wypust z początków produkcji - ściągnąłem ze Stanów bo w PL nie było. Hula jak zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszannopol13 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Codo lew'sa i jego niezbyt fajnego nawoju. Ten multik to ma chyba fabrycznie coś pod tym względem skopane, bo na kazdym jednym filmiku na yt widać że ściąga pletkę w jedną stronę. Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Sam zgłaszałem takie zastrzeżenie co do mojego egzemplarza Super Duty 300. Napisałem to po pierwszym nawinięciu plecionki i kilkunastu rzutach testowych. Obecnie multik jest po kilkukrotnym , "normalnym" użytkowaniu czyli na rybach. Wszystko jest absolutnie OK i równo nawinięte przy obu brzegach ... z tym, że ja używam plecionkę a pletka może się ściągać? Edytowane 25 Maja 2020 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Może ktoś się wypowiedzieć na temat Lews'a 300 do jakich on się nadaje ciężarów rzutowych?Rozglądam się za multiki em do Volataile 50-200 Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Oceniam na 30-130 (może ciut więcej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Oceniam na 30-130 (może ciut więcej )A jak z kulturą pracy, można do czegoś porównać?Jak wypada przy lexie lub tranxie? Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Opisałem swój test na str. 46Co do pracy, absolutnie nie ustępuje wymienionym przez Ciebie multikom a nawet sprawia wrażenie lepiej spasowanego. Bardzo dobrze spisuje się podwójny hamulec rzutowy. Przestawianie bloczków w różnych konfiguracjach w połączeniu z magnetykiem jest wyraźnie wyczuwalne. Lata z niego bardzo dobrze (ciche łożyska) i daleko. Terkotka w szpulce ma zdecydowany, mocny dźwięk.Póki co nie widzę minusów. W tej chwili nawinięta mam plecionkę Varivasa Rock Beat #2.5 38Lb i multik bardzo ładnie ją układa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Ok, poczytałem opinie.Dzięki Robercie [emoji106] Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Już niedługo dostępna będzie Daiwa Tatula 300 Moc hamulca 13kg. Waga 325gr. Korba 110mm. Cena w UE około 290€ w USA 260$. Wychodzi drożej niż u konkurencji. Co będzie miał w srodku, tego nie wiem Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T4ll Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Mam takie pytanie a nie widzę potrzeby zakładania nowego tematu. Na co wymienić Daiwa lexa 300HSL? Multik ma pracować z jerkami 50g+ i gumami 60g+. Maksymalna waga gum to ok 140-150g. Lexa niby dobra i fajna ale mam chyba jakiś wadliwy egzemplarz, najpierw dziwny problem z wodzikiem, po serwisie zaczyna się to samo i do tego strasznie głośne łożyska przy rzucie już po 6-8h od serwisu. Budżet powiedzmy do 700-800pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 LAW’S SUPER DUTY 300 SPEED SPOOL LFSTestuję w tym sezonie i póki co nie ma się do czego przyczepić.Dobrze spasowany, skuteczny i wygodny podwójny hamulec, terkotka w szpuli...udany klon ABU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T4ll Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Wygląda ciekawie. Ta terkotka jest przy wybieraniu plecionki przez rybę? Czy przy każdym ruchu szpuli? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 ...masz rybę terkotka terkocze byle by ta ryba była w stanie odjechać na zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T4ll Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) O odjazd ryby to nawet na spławiku u nas ciężko niestety. Zawsze można co jakiś czas ręką pociągnąć żeby sprawdzić Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez T4ll 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) Może nie dokładnie jak w temacie ... Ale poszukiwany przeze mnie multiplikator ma sprostać dużym rybom ... W zasadzie przynęty które stosuje są od 7-8 gram główka + 4-5 cali guma i tak do max 25 gram w różnej konfiguracji z gumą spradycznie małe jerki 7cm. Mocny sprzęt jest potrzebny z uwagi na fakt że przy nocnym sandaczowaniu łowię regularnie spore sumy i szkoda mi delikatnego sprzętu na długie odjazdy ryby. Wobec tego oczekiwał bym multiplikatora któremu nie straszę durze ryby. Osobiście zastanawiam się nad CC 101 albo 201. Wiem że jest sporo informacji o tych multikach i że niby są pancerne. Co jest na forum do wyszukania przez przeglądarkę starałem się przeczytać jednak zazwyczaj są to dwa wpisy a później dyskusja że ten nie tamten lepszy i tak naprawdę do konkretnych informacji się nie dokopałem. Za odpowiedzi z góry dzięki może ktoś ma link do konkretnej dyskusji bądź opisu o tych dwóch multiplikatoach bądź multiplikatoach którymi powinienem się zainteresowac. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez RMi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Poszukałbym Daiwa Zillion 100 SHL.To mocny sprzęt a od 15 gramów wystartuje.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 15 to już za dużo myślę że te 7-8 gram musi obsłużyć w większości używam 10-12 gram i tutaj chce już mieć pełen komfort bez pilnowania co się dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Sumy i około 10g dołem? Na myśl przychodzi mi tylko jedna konstrukcja którą używam i sprosta wspomnianym wymaganiom. Shimano Curado 200/201 DPV/DHSV. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMi Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Dokładnie w miejscu gdzie łowię sandacze nocą często to samo żrą sumy i często co się wydaje żerującym sandaczem okazuje się sumem nie wymiarowego jeszcze w tym roku nie miałem wszystko ok 90 do 160 największy miał ponad 200 i stąd chce kołowrotek któremu nie straszne takie ryby. Teraz 8-12 gram jesienią będzie ciężej w zależności co będą chciały jeść. Nie zbieram wędek i nie robię kolekcji w szafie wędek czy kołowrotków. Tak naprawdę używam 2 zestawów na pstrąga i na sandacza. Na pstrąga mam CC BFS który bardzo mi odpowiada stąd myśli o zestawie pod sandacza... Gdzie też chętnie przygarnę okrąglaka czy kolejne CC może Daiwe a może megabass stąd też pytanie do was co jest potwornie mocne ma duży zakres możliwości rzutowych i startuje od jak najniższej gramatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwiraz Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć wszystkim. Noszę się z zamiarem wymiany multika. Do tej pory korzystałem z ABU C3 6501. Ze względu na swoje gabaryty jest trochę nieporęczny i niewygodnie się go trzyma. Chciałem zastąpić go Lexą, ale nie potrafię jej już nigdzie znaleźć. Dodam, że multiplikator będzie podpięty do kija Snack Bait Blue Whip 2,6m o wyrzucie do 150 gram. Aktualnie zastanawiam się nad trzema rozwiązaniami: Lew's Super Duty 300 https://skleprybka.pl/sklep/kolowrotki/multiplikatory/kolowrotek-fox-super-duty-300-speed-spool/ Abu Garcia Revo Beast 41 LP LHhttps://pleciona.pl/pl/p/Multiplikator-Abu-Garcia-Revo-Beast-41-LP-LH/27757 BFT Instinct X7 LE LP LHhttps://pleciona.pl/pl/p/Multiplikator-BFT-Instinct-X7-LE-LP-LH/36501W przypadku pierwszej maszynki wiele napisał już kolega BOB. W tej chwili nawinięta mam plecionkę Varivasa Rock Beat #2.5 38Lb i multik bardzo ładnie ją układa. Korzystając z okazji chciałbym zapytać (szacunkowo) ile metrów plecionki wchodzi na szpulkę? Ktoś z Was wie czy BFT nada się bezpośrednio na słoną wodę? Niby na filmach Szwedzi łowią nim na szkierach, z drugiej strony w opisie nie ma na ten temat żadnej informacji.Reasumując - będę wdzięczny za Wasze opinie i rekomendacje, za które już teraz serdecznie dziękuję Pozdrawiam. zwiraz Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez zwiraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi