Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Bob ile ten Lews pociągnie maks ? Mowa o komfortowym rzucie. Potrzebuje cos teraz dokupic tak.od 200 do 300g. Powyzej już ni3 chce wchodzic. Mam bestie 51 i tranxa 301 i tak jak wspomniales tranx ma prace taką przyjemniejsza .

Jak lowilem kiedys na początku nim jerkami to zdazyla mi sie broda ale to tylko jeden raz, wial ostry wiatr na pysk a ja jakid zamyslony rzucilem.

Najciężej rzucałem 160gr (i więcej to chyba ja nie daje rady a nie multik ;)) i nie czułem problemu. Nie ośmielę się dawać wskazania na 300, ale czuję, że lekko ponad 200 ogarnie spokojnie

daiwa z ,juz dawno nie produkowana,a szukac multika uzywanego za spora kase ,nie wiem dla mnie bez sensu ,juz dzisiaj sa konstrukcje dostepne i rownie dobre a moze nawet przewyzszajace daiwe z

Ciekawe, z tego co wiem to wersja LTD jest ciągle dostępna jako nowa w sklepach w Japonii.

Z ciekawości zapytam, jakie seryjne multiki do grubszych przynęt do średnio-ciężkiego łowienia przewyższają Z-kę przy zbliżonej wadze? Biorąc pod uwagę również to iż można zejść do 15-20 gramów z dołu pewnie.

prawdopodobnie każdy będzie dobry... tranx jest bardzo lekki i w przeciwieństwie do pozostałych ma odłączany wodzik, toro best będzie najdroższy - podobno duża zawadza szerokość szpuli, komodo jest bardzo mocny, jako jedyny ma całą przekładnie ze stali... o lexie zapomnij - praktycznie nie do kupienia w pl...

ja osobiście wybrałem komodo, ale przetestować na wodzie nie zdążyłem... 

Ciekawe, z tego co wiem to wersja LTD jest ciągle dostępna jako nowa w sklepach w Japonii.

Z ciekawości zapytam, jakie seryjne multiki do grubszych przynęt do średnio-ciężkiego łowienia przewyższają Z-kę przy zbliżonej wadze? Biorąc pod uwagę również to iż można zejść do 15-20 gramów z dołu pewnie.

chociazby wspomniany wczesniej zillion tw 1520HD duzo lzejszy ,poreczniejszy i tanszy o przynajmniej 100e ,posiadajacy rowniez hamulec utd tylko 7kg od serii black limited edition z 2020

prawdopodobnie każdy będzie dobry... tranx jest bardzo lekki i w przeciwieństwie do pozostałych ma odłączany wodzik, toro best będzie najdroższy - podobno duża zawadza szerokość szpuli, komodo jest bardzo mocny, jako jedyny ma całą przekładnie ze stali... o lexie zapomnij - praktycznie nie do kupienia w pl...

ja osobiście wybrałem komodo, ale przetestować na wodzie nie zdążyłem... 

rozmawiamy o revo beast  nie o toro beast,miedzy tymi modelami jest duza różnica

Edytowane przez didi

Miałem te największe komodo i trykotka albo działa cały czas nawet przy kręceniu albo wcale to jest naprawdę wielka krowa do najcięższych zadań na fb widziałem kiedyś jak gościu wypowiadał się, że łowi nią troutami 40cm z ręki... Multik strasznie szumi , ale tak ma być

chociazby wspomniany wczesniej zillion tw 1520HD duzo lzejszy ,poreczniejszy i tanszy o przynajmniej 100e ,posiadajacy rowniez hamulec utd tylko 7kg od serii black limited edition z 2020

rozmawiamy o revo beast  nie o toro beast,miedzy tymi modelami jest duza różnica

Miałem tego Zilliona i sprzedałem, jak dla mnie półka niżej a z tego co pamiętam bebechy też słabsze. Mocowanie łożyska w pokrywce  a nie jak w Z-ce

i brak hamulca 3 D. Nie piszę że to zły multik bo jest to wysoka półka ale mówienie że jest lepszy to przesada - tańszy , lżejszy i owszem. Dobre i duże bebechy muszą swoje ważyć. 

No dla mnie potrzebny jest do 300g maks

Jeśli to mają być gumy i swimbaity to imho Komodo SS 364 to ogarnie. 463 to już praktycznie multik sumowy tudzież morski. 

Lexa 300 też ogarnie, tu masz np. teraz dobrą promocję: https://www.happyangler.com/en/reels/bait-casting-reels/daiwa-lexa-hd-300-ltd-baitcasting-reel/p/3498110/

Jeśli to mają być gumy i swimbaity to imho Komodo SS 364 to ogarnie. 463 to już praktycznie multik sumowy tudzież morski. 

Lexa 300 też ogarnie, tu masz np. teraz dobrą promocję: https://www.happyangler.com/en/reels/bait-casting-reels/daiwa-lexa-hd-300-ltd-baitcasting-reel/p/3498110/

Zwykła Lex jęczy pod takimi klockami 300 gramów. Ciut za mała tak jak i Revo Toro NaCl

Szkoda że na prawą rękę.

tranx 400 od 300 różni się jedynie pojemnościa szpuli, mechanizm  i srednica szpuli są takie same... mniejsze komodo ma mniejsza szpule (chyba 37 zamiast 43mm) i mniejsza przekładnie - zyskujesz sporo na wadze... no i korbka raczej do wymiany (od chińców kupisz za grosze) - knoby nie są łożyskowane!

abu nie znam, dla mnie odpada ze względu na problem z zakupem części w razie awarii... ale przy tej masie przynęt tylko mocniejsza wersja - toro beast...

Edytowane przez czarny1

Zwykła Lex jęczy pod takimi klockami 300 gramów. Ciut za mała tak jak i Revo Toro NaCl

Miałem Revo Toro NaCl 51 z przełożeniem 5,4:1 i 200 g spokojnie latało. Jeżeli to miałyby być swimbaity lub gumy typu węgorz, które nie stawiają większego oporu to imho i 300 by obskoczył.

Szkoda że na prawą rękę.

Fakt, nie zauważyłem.

No to w sumie mam tranxa 300. Ale nie do koncs mis ie widzi ladowac nim 300g. To chyba najlepszym rozwiazaniem było by komodo w największym rozmiarze.

Jeśli waga Ci nie przeszkadza to Komodo 463 na pewno będzie najmocniejsze. Aczkolwiek dla mnie np. te 455 g to by była masakra, mimo, że jestem sporym gościem. Sam obecnie najciężej łowię do 120 g i używam do tego swimbaita 2,44m z wagą ok 180 g i Curado DC 151 o wadze ok 220 g. Przerobiłem sporo sprzętu i wszystko powyżej na dłuższą metę odbiera mi przyjemność z łowienia. 

Edytowane przez Maciek.

Witam. Chem zakupić multik do jerk'ów Max ciężar 110g. Mam trzy typy: Dam Quick Optimus 301, Abu Garcia Max Toro 51 LH i Abu Garcia Oceanfield BG-L. Może ktoś miał styczność z którym z nich i może pomóc w wyborze. Sprzęt ten ma być odskocznią od karpiówek w tygodniu, dlatego taki zakres cenowy.

Proszę o informacje czy calcutta 201d ogarnie lekkie łowienie szczupaków na gumę i sporadycznie jerki w granicy 100g? Przeważnie rzucam w okolicy 70-80g, jak dotąd używałem tranxa ale doskwiera mi kontuzja nadgarstka i szukałem jakiegoś lekkiego młynka. Myślałem o bestii w rozmiarze 41 ale na giełdzie trafiła się calcutta. Proszę o informacje do jakiej gramatury można bezpiecznie używać tego młynka?