Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chem zakupić multik do jerk'ów Max ciężar 110g. Mam trzy typy: Dam Quick Optimus 301, Abu Garcia Max Toro 51 LH i Abu Garcia Oceanfield BG-L. Może ktoś miał styczność z którym z nich i może pomóc w wyborze. Sprzęt ten ma być odskocznią od karpiówek w tygodniu, dlatego taki zakres cenowy.

Nikt nie używał tych młynków do jerkowania?

Kilka słów o Max Toro

https://teamcolibri.blogspot.com/2017/05/testet-abu-garcia-max-toro.html?m=1

Kilka dni temu czytałem artykuł z USA od lokalnego przewodnika. Dostał toro na testy. Przez rok był katowany I nic sie z nim nie wydarzyło.

• Like 1

A to dyskwalifikuje jako multik "do ciężkiej roboty"?

Nie dyskwalifikuje, ale szpula z ruchomym wodzikiem lepiej oddaje linkę. Odjazd dużej ryby (np. suma) na grubej lince od razu pokaże o co chodzi.

PS Przy połowach szczupaków ma mniejsze znaczenie, choć komfort rzutów nadal jest niższy.

Koledze raczej nie chodzi o to. Szuka młynka do 110 g jak zrozumiałem a nie betoniarki na sumy. Jakbym miał się przejmować przyłowem suma, to nie wiem jakby zestawy wyglądały. Sumka 120+ nawinąłem prawie na wędkę w 3 minuty za pomocą chińskiego młynka. Patyk był do 150 g.

• Like 1

Oj BOB, przecież wiesz o co chodzi. Przy ciężkich klockach i grubej linie lepiej żeby wodzik sobie polatał. Jeśli ktoś zaczyna obecnie, może nawet nie wiedzieć że istnieją takie rozwiązania. Ja w każdym razie będę polecał...

Koledze raczej nie chodzi o to. Szuka młynka do 110 g jak zrozumiałem a nie betoniarki na sumy. Jakbym miał się przejmować przyłowem suma, to nie wiem jakby zestawy wyglądały. Sumka 120+ nawinąłem prawie na wędkę w 3 minuty za pomocą chińskiego młynka. Patyk był do 150 g.

Jeśli tylko na szczupaki to oczywiście masz rację. Ja do grubych linek mam okrąglaki ABU (5600 i 6500), syn z kolei dużego CITRIX'a (też ze sprzężonym wodzikiem) i zdecydowanie wolimy takie rozwiązania.

Edytowane przez RBTS

Niestety za dużo konkretnego sprzętu polecić nie mogę, z tej prostej przyczyny, że nie zmieniam zbyt często sprzętu. Niektóre multiki są u mnie w służbie już kilkadziesiąt lat.

Mimo wszystko uważam, że warto zwrócić uwagę na rozwiązania nie wszystkim znane.

Niestety za dużo konkretnego sprzętu polecić nie mogę, z tej prostej przyczyny, że nie zmieniam zbyt często sprzętu. Niektóre multiki są u mnie w służbie już kilkadziesiąt lat. Mimo wszystko uważam, że warto zwrócić uwagę na rozwiązania nie wszystkim znane.

Bez złośliwości, poważnie ale z tymi kilkudziesięcioleciami na służbie to chyba przesadziłeś  ;)  :rolleyes:  :)

Jednak nie. Ze staroci do dziś służą multiplikatory Mitchell Z6630 i Ambassadeur 650 plus. Dokładnych dat nie podam, ale są ze mną na pewno od końca lat 80-tych lub początków 90-tych. Z tamtego okresu mam też w ciągłym użyciu siedmiostopowego Ambassadeura 1000 i dziewięciostopowe Shimano Power Loop (rocznik 92 lub 93).

Edycja. Na szybko znalazłem fotkę jednego z wiernych towarzyszy. Siedzi na wspomnianym Shimano Power Loop. Bardzo go lubię. Mimo lat kręci cichutko i jest silny (teraz byśmy powiedzieli "winch").

post-50324-0-51711800-1603996613_thumb.jpg

Edytowane przez RBTS
  • Like 1