Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie sam fakt masy młyńska w przedziale cenowym do powiedzmy 700 PLN mieci się ona od 250 do 350g. Z mojego punktu wędkarskiego kołowrotki o masie 500g są w sumie leekkie w spiningu 250 jest ok ale nie wiem jak to jest przy jerkowaniu. Kilka przykładów które znalazłem: Citrix 312g, abu C4 5601 285g 6601 320g, abu Jerkbaiter LH 325g,abu STX 5601 LH 305g, abu REVO4 WINCH 214g,DAM Quick Optimus 301 280g, Okuma Komodo LP SS KDS-364LX 310g. Beast 40 HS 270. BALZER Adrenalin 7300 BC 255g.

Ten max toro ogarnie wieksze przynety niz revo beast .

Ile rzeczywiscie bezpoecznie ogarnie beast 41 ja rzucam kolo 150g czy to juz przesada ?

I co sie psuje gdy rzuca sie za ciezkimi przynetami ?

Lozyska podpoerajace szpule .

Bo w przypadku lowienia swimbaitami stawiajacymi maly opormw wodzie ro chyba nie przekladnia .

Edytowane przez jacob1993

Ja revo beast 41 rzucam do 150gr,na tyle kij jeszcze bezpiecznie pozwala rzucać i nic się z tym multikiem nie dzieje. Czytałem opinie że do tyłu gr jest polecany i pewnie jest to jego max.Niestety łowię nim dopiero jeden sezon i moje spostrzeżenia mogą być zbierzne z opinią osób które dłużej nim łowią oraz mają na pewno większe doświadczenie w castingu

Edytowane przez mepps

• 2 tygodnie później...

Nowy Curado 300 jest już w sprzedaży:

https://www.sportfishtackle.com/en/artiklar/shimano-curado-k-301.html

Technicznie bardzo podobny do Tranxa, ale lżejszy o ok. 30 gramów.

Wersja z przełożeniem 4,7:1 (nawój 63 cm) może przypasować pod największe obrotówki i inne duże przynęty stawiające opór.

W rozmiarze 200 też wchodzi nowa wersja z niskim przełożeniem (5,0:1).

Potrzebuję waszej pomocy. Szukam multika, najlepiej okrąglaka  pod przynęty do max 80gr do około 500zł . Uda się coś znaleźć w tym budżecie czy będzie ciężko ?  

Patrzyłem na Abu Ambassadeur STX ale ilość plastiku w środku trochę mnie przeraziła. 

Co powiedzieli byście na Shimano Cardiff, ogarnie taką gramaturę  ? 

Jeżeli miało by to być dla mnie to pewnie szukał bym używanej C4, ale jako , że ma to być prezent da siostrzeńca  to jednak używka nie wchodzi w grę.  

Potrzebuję waszej pomocy. Szukam multika, najlepiej okrąglaka  pod przynęty do max 80gr do około 500zł . Uda się coś znaleźć w tym budżecie czy będzie ciężko ?  

Sprecyzuj co to jest "do 80g" o wiele wiecej powie, ile najczesciej bedziesz rzucał. Np jeśli bedziesz glownie łowił 40-60 gramami a czasem cos wiekszego zalozyl to model wielkosi 200 bedzie ok. Jesli do 80g oznacza u Ciebie łowienie głównie buster jerki 15 i slidery 12, to wielkość 200 dała by też radę ale 300 była by lepszym wyborem :)

Polecam ten materiał, odpowie Ci na duzo pytan co do doboru odpowiedniego modelu  https://pikemafia.pl/sprzet-wedkarski/multiplikator/jak-dobrac-odpowiedni-multiplikator/

edit: a i nie musisz bac  sie plastiku w multiplikatorze, nie wszystkie elementy musza byc metalowe, co tam Cie dokladnie odstraszyło?

Edytowane przez Sleepy Jeezy