vastus Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Ja do łowienia sumów z łapy posiadam penn SQL 20, na który weszło ok 280mb 4-ro splotowego żółtego sznurka 0,4mm. Multik sparowany z odpowiedniego kalibru armatą- tu wędką. Nie polecam bo: 1.ciężki to zestaw wybitnie nie ważyłem ale sądzę, że ok 900gram ważydlatego, że ciężko za długo machać się nie da. Ja łowię przynętami do ok 150g i wytrzymuję max 4godziny machania później zaczyna wszystko boleć i jest ewentualność zapalenia mięśni. He-man-em nie jestem i raczej wątłej postury więc może dlatego tak krótko wytrzymuję.Polecam bo: komfort psychiczny, że sprzęt kompatybilny i da radę z powieżonym mu zadaniem.Niestety suma na ten zestaw jeszcze nie złowiłem. Prawdopodobnie dlatego, że za rzadko i za krótko się na niego zasdadzam.p.s Zazdroszczę chłopakom, którzy potrafią z łapy cały dzień machać przynętami nawet 700 gramowymi łowiąc szczupaki- szacun!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Nie przerzucajmy dyskusji na łowienie sumów. Kolega zapytał o łowienie szczupaków przynętami do 80 g. a za chwilę ktoś wyjedzie z zestawem na fiordy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vastus Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Pardon. Zasugerowałem się tytułem... multik do ciężkiej roboty.Proszę moderatora o usunięcie mojego poprzedniego wpisu. Edytowane 21 Listopada 2020 przez vastus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Nie o to vastus chodzi. Nie mam Ci niczego za złe, po prostu na przyszłość śledź wątek z większą uwagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janir Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Rozglądałem się za tym Cardiff 201A ale u mnie w UK wszystko wyprzedane.. Jedynie dostępny rozmiar to 400...Kusi mnie ten Quantum Nova 301 bo jest teraz w dobrej cenie, jakieś 65 funtów. Ale nic moge znaleźć no nim żadnych informacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Ten Quantum to raczej do trolla. Ma jedno łożysko i dość sporą masę. Hamulec też mocą nie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vastus Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Nie o to vastus chodzi. Nie mam Ci niczego za złe, po prostu na przyszłość śledź wątek z większą uwagą. Luzik Panie Kolego.Autor napisał: zwłaszcza jak celuje w suma pod zwalonym drzewem...Później fakt o szczupakach było i docelowo takiego szuka sprzętu.Nie ma o co kopii kruszyć.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Do 80g i budżetu 500zł nie zastanawiałbym się i brałbym Tatule 200 z ali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek* Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Janir pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Nie przerzucajmy dyskusji na łowienie sumów. Kolega zapytał o łowienie szczupaków przynętami do 80 g. a za chwilę ktoś wyjedzie z zestawem na fiordy.nie rozumiem... jeśli wątek ma być wyłącznie o łowieniu szczupaka to może należy zgłosić do moda prośbę o zmianę tytułu? zwłaszcza, że na sprzet sumowy jak najbardziej mozna łowić i czasem się łowi również szczupaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Czarny, moje wpisy dotyczyły konkretnego zapytania. To, iż czasem przy połowie szczupaka, przyłowimy suma, jest zjawiskiem normalnym. Niemniej jednak, kiedy wybieram się na szczupaki, używam sprzętu na szczupaki. Można grubiej, można cieniej. Mnie też zdarzył się przyłów suma na dość ciężki zestaw szczupakowy. ( w ogóle się go tam nie spodziewałem). Sumik 120+ wyjechał w 3 minuty. Mimo wszystko rozgraniczyłbym zestawy do takiego łowienia. Albo, albo.Nie jestem, i nigdy nie byłem sumiarzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 w zasadzie do każdej ryby poza właśnie sumem sprzęt dobierasz do używanych przynęt i ewentualnych zaczepów... metrowego szczupaka na ul też wyjmiesz jeśli tyko nie wejdzie w zielsko, a nieduży sumek (np.120+) po prostu nie da się zmęczyć na zestawie okoniowym... dla mnie raczej szczupak jest tylko przyłowem, ale czasem się trafia... jak spróbujesz użyc zbyt delikatnego mulitka do 80-cio gramowego sdr-a w nurcie to połowisz parę dni i się coś w nim rozpadnie... jeśli jesteś w stanie w miarę komfortowo łowić 0,5kg multikiem to łów nawet pstrągi:) tylko hol trwa dziwnie krótko:(nie widzę powodu by coś rozgraniczać - przykładowo teraz na sprzętem sumowym poluje na sandacze... warto, przynajmniej nie biorą maluchy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vastus Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 w zasadzie do każdej ryby poza właśnie sumem sprzęt dobierasz do używanych przynęt i ewentualnych zaczepów... metrowego szczupaka na ul też wyjmiesz jeśli tyko nie wejdzie w zielsko, a nieduży sumek (np.120+) po prostu nie da się zmęczyć na zestawie okoniowym... dla mnie raczej szczupak jest tylko przyłowem, ale czasem się trafia... jak spróbujesz użyc zbyt delikatnego mulitka do 80-cio gramowego sdr-a w nurcie to połowisz parę dni i się coś w nim rozpadnie... jeśli jesteś w stanie w miarę komfortowo łowić 0,5kg multikiem to łów nawet pstrągi:) tylko hol trwa dziwnie krótko:(nie widzę powodu by coś rozgraniczać - przykładowo teraz na sprzętem sumowym poluje na sandacze... warto, przynajmniej nie biorą maluchy:)Jakiego multika używasz Panie kolego do łowienia sumów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 dotychczas do nocnego, powierzchniowego lowienia z pontonu jakoś dawał radę zillion pe special - ale raczej do łowienia z prądem... teraz będzie komodo 463 - docelowo ma byc do pływadełka, ale jeszcze nad wodą nie był... wydaje mi się, że jest dostatecznie solidny żeby dociągnąć 90kg chłopa pod prad do zaczepu:)do klasycznej orki uzywam stałej szpuli (prawie kilowa saltiga:)) i to się raczej nie zmieni... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Ma ktoś może ABU Salty Stage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Ma ktoś może ABU Salty Stage?Mam. Jak mogę pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Dokładnie . Tak ,czy siak - Tatula 300 i Curado 300 dostępne od ręki w powyższym sklepie - https://www.sportfishtackle.com/en/artiklar/shimano-curado-k-301.html .A ,że niedługo Black Friday ,to sobie pójdę pomacam i zobaczymy Udało się obejrzeć Curado 300?Któryś z kolegów porównał go do Tranx 300...Nie mając go- posiłkuje się Waszą opinią.Rozumiem, że z porównania wynika, iż to mocna konstrukcja która wytrzyma obsługę wabii pod 120-150g?Za Curado przemawia dla mnie cena i wizualny aspekt???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Nie widzialem tego curado. Ale jak 200ka miota bez problemu 100+ to 300ka 150g powinna na luzaku rzucac. Ja czekam na jakas promke i bede bral tatule 300 badz poczekam nawet na 400 zeby wieksza szpule miec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zastanawiam się nad kupnem multika do cięższej roboty, i myślałem o Lew's Super Duty 300.Oglądam właśnie Live Pleciony i "prowadzący" właśnie powiedział, że Lew's wychodzi z Polski , w internecie zero info ? Ktoś coś wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Bob z forum ma i używa. Podpytaj go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 ...w temacie wyjścia z Polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 w tamacie tego multika to Bob mi już powiedział co trzeba Chodzi mi o wyjście z PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Ten Lews może i fajny ale 800 zł to mniej więcej tyle za ile można dorwać Lexę 300 i to nawet w wersji HD. Tranx 301 kosztuje niewiele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Może się coś zmieniło, ale podczas sierpniowego spotkania nad Żarnowcem, z rozmów z Piotrem Piskorskim wynikało coś wręcz przeciwnego. Poza tym, ja akurat nigdy się nie przejmowałem, że jakiś multik nie ma przedstawicielstwa w Polsce (a tych amerykańców rożnych firm, trochę używałem). No i mamy nawet tutaj na forum, którzy poradzą sobie z serwisem każdego kręcioła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Miałem Lexe i mam Lewsa .... stawiam na amerykańca Choć Lexa ma przewagę w pojemności szpuli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi