Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten multuk. Zdecydowanie wart zainteresowania. Kupiłem jakiś czas temu w polskim sklepie, nieznacznie taniej niż ten z OLX

Którą wersję przełożenia posiadasz i jak się sprawdza ? Tak dumam w którą pójść, w zagranicznych sklepach wersja 7.2 na lewą rękę ma zazwyczaj korzystniejszą cenę ale ja nie mam doświadczenia w kręceniu młynkiem z nawojem 87cm na obrót wiec mam pewne obawy czy nie będzie bezpieczniej dopłacić do wersji z niższym przełożeniem.

Edytowane przez oldSeb

Zazwyczaj zalecane jest wyższe przełożenie pod jerki. Taj duży nawój to tylko kwestia przyzwyczajenia się i z czasem przychodzi automatycznie tempo kręcenia.

Mój sprawuje się swietnie.

Mam jeszcze betoniarkę Aveta MXL do ciężkiego gruntu i trolla z przełożeniem 5.8. Tak  z ciekawości sprawdziłem jaki on ma nawój i okazuje się że jeszcze większy bo 95 cm a jakoś mi się specjalnie  nie rzuciło w oczy do tej pory aby ściąganie linki było jakoś specjalnie szybkie. Ten Lews 7.2:1 chyba nie będzie problemem i raczej w niego pójdę.

szybszy multik jest zazwyczaj wygodniejszy... a gdybyś miał problem z nadmiernym oporem podczas zwijania to zamontuj dłuższą korbkę :)

Też prawda, nawet ten Lews jest dostępny w wersji z większą korbą, którą można tez dokupić osobno na zamianę.

Edytowane przez oldSeb

Nie polecam

Niewygodna, gorzej się kręci ? Z ciekawości pytam bo już zamówiłem wersję 7.2:1 ze zwykłą korbką i z tego co widzę to ta dodatkowa to ekstra 200 PLN więc i tak pewnie nie kupię bo płacenie 30% wartości całego za samą korbę to lekkie przegięcie.

Edytowane przez oldSeb

Niewygodna, gorzej się kręci ? Z ciekawości pytam bo już zamówiłem wersję 7.2:1 ze zwykłą korbką i z tego co widzę to ta dodatkowa to ekstra 200 PLN więc i tak pewnie nie kupię bo płacenie 30% wartości całego za samą korbę to lekkie przegięcie.

masz jeszcze aliexpres, na pewno znajdziesz znacznie taniej... ale najpierw sprawdź nad wodą czy potrzebujesz, a dopiero potem zamawiaj:)

Edytowane przez czarny1
  • Like 1

Posiada ktoś curado K 301 HG ?

Jakie są różnice vs tranx 301 ?

Rozważam podpięcie go do M1 25lb.

Obecnie mam tatulę 200 i powiem szczerze, że kultura pracy mnie nie powala.

Do lżejszego kija mam podpięte curado k201, multik świetnie leży w łapie i bardzo dobrze mi się nim rzuca, stąd pomysł na 301 do cięższego kija.

Zasadnicze różnice między Tranxem a Curado w rozmiarze 301 to: lewa pokrywka jest wykonana z tworzywa w Curado (w Tranxie jest aluminiowa) i nie ma uszczelniaczy ograniczających dostawanie się wody do środka. Dzięki temu Curado jest lżejszy. Średnica i pojemność szpuli są takie same, ale w Curado szpulka jest lżejsza. Curado ma niższe przełożenia do analogicznych w Tranxie. Rama w obu multiplikatorach wyglada identycznie co do kształtu i gabarytów.

• Like 1

Co prawda jeszcze nie mamy września ale u mnie był już wczoraj Mikołaj z Ameryki i przywiózł to:

post-57652-0-72036000-1630412845_thumb.png

Zamówiłem trochę w ciemno bo w PL młynek nie do pomacania ale zdecydowanie warto było. Na sucho pracuje świetnie, dużo lepiej niż mój Curado którego bardzo lubię za "maślaną" pracę.
Poza tym pięknie prezentuje się z kijkiem Dragona:

post-57652-0-91712100-1630412869_thumb.pngpost-57652-0-99047300-1630412877_thumb.pngpost-57652-0-53134300-1630412882_thumb.png

Jak dobrze pójdzie to w weekend test polowy. Zobaczymy jak będzie rzutowo bo ryb się raczej nie spodziewam.

• Like 5

• 4 tygodnie później...

Ile mieści plecionki lews super duty? Najlepiej tej od Psulka P-Line TCB8, 0.42 (42kg).

Mam Lew'sa  Super Duty Wide Speed Spool o analogicznej do 300 pojemnosci szpuli (190/14) plecionki Daiwy PE 4 ("028") 58 lbs wszło 100 m zostało ok 1,5mm do rantu szpuli

Edytowane przez Marcin Rafalski