Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Lew'sa  Super Duty Wide Speed Spool o analogicznej do 300 pojemnosci szpuli (190/14) plecionki Daiwy PE 4 ("028") 58 lbs wszło 100 m zostało ok 1,5mm do rantu szpuli

Czyli za mało do przynęt 300+ , tam moim zdaniem linka PE5 albo PE6. Zostaje Toro Beast albo multiki typu Lexa 400.

• Like 2

Czyli za mało do przynęt 300+ , tam moim zdaniem linka PE5 albo PE6. Zostaje Toro Beast albo multiki typu Lexa 400.

W niektorych , niemieckich, sklepach podają maksymalna masę przynet którymi mozna rzucać. Traktuję to z lekkim przymruzeniem oka, nie wiem skąd biorą te dane bo w końcu na trwałość maszynki wpływa raczej rodzaj używanej przynęty

Pewnikiem przy b cięzkich( 300+) waga tez istotna. W kazdym razie przy tych lewsach podaja 120 g czy bodaj 140g dla 300  :)

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Podeślij link :)

Szukaj na amerykańskim amazonie. Tylko się nie zrażaj ceną, jednego dnia jest 199 dolców a następnego 150, trzeba polować. Teraz np 7.1.1 left jest za 199$ a 7.1.1 J (wersja z dużą korbą)  za 147$

https://www.amazon.com/gp/product/B07HCM71KN/ref=ppx_od_dt_b_asin_title_s00?ie=UTF8&th=1

• 4 tygodnie później...

Nie za bardzo wiem gdzie zadać to pytanie, który multik curado 201 bez dc czy calcutta D 201 lepiej poradzi sobie z przynetami około 100g ( najczęściej 50-70)? W grę wchodzi jeszcze tatula ct 100 hsl. Zależy mi żeby startowa już od 20g. Mam zamiar łowić na jerki i większe twiche…

Edytowane przez 19john92

Mnie się wydaje, iż wersje CT ogólnie, mimo iż ładne, są słabsze i mniej trwałe od zwykłych Tatul. Nie łowiłem osobiście na CT, ale mam jedną z pierwszych setek w wersji Type-R. Trochę lat minęło, nic się nie dzieje. CT wygląda tak nieco zabawkowato.

Edytowane przez Novis
  • Like 1

Jak napisali poprzednicy ct type-r, to raczej średnie łowienie. U mnie tak do ok 50 gram, choć ostatnio zakupiłem leciutką i płytką szpulę i spróbuję na lekko. Z fabryczną szpulą nielotne wobki ok 8 gram słabo leciały.

Do poważniejszych przynęt używam tatuli hd 200 hl LTD.

Jak napisali poprzednicy ct type-r, to raczej średnie łowienie. U mnie tak do ok 50 gram, choć ostatnio zakupiłem leciutką i płytką szpulę i spróbuję na lekko. Z fabryczną szpulą nielotne wobki ok 8 gram słabo leciały.

Do poważniejszych przynęt używam tatuli hd 200 hl LTD.

Moja CT type R ,, z lekką " szpulką RayStudio od 2 gr daje radę .

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MietekK
  • Like 1

Do jerków i gum 20-100g używam z powodzeniem curado 201k hg. Spokojnie startuje od 20g. Bez urazy dla reszty forumowiczów tak wiernych tatuli ale te konstrukcje nie wzbudzają mojego zachwytu. Curado jest o półkę wyżej jeżeli chodzi o spasowanie i maślaną pracę.

Do jerków i gum 20-100g używam z powodzeniem curado 201k hg. Spokojnie startuje od 20g. Bez urazy dla reszty forumowiczów tak wiernych tatuli ale te konstrukcje nie wzbudzają mojego zachwytu. Curado jest o półkę wyżej jeżeli chodzi o spasowanie i maślaną pracę.

Masz prawo do takich sądów. Mam oba te multiki i mam swoje zdanie ...ciut odmienne :)

Ja również. Miałem Curado E i D i faktycznie masło było z tym że większe w starszej wersji D większe.

Jednak mimo masła wolę Daiwy.

Użytkowo Tatula lepsza - u mnie zresztą w multikach Daiwa rządzi zdecydowanie.

Curado 201k ma gorszy hamulec walki 0-1, tatula ma płynny. Startuje od 20g ale komfort jest od 30g, kręci maślanie- fakt. Użytkowo bardziej ufam jednak tatuli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Curado 201k ma gorszy hamulec walki 0-1, tatula ma płynny. Startuje od 20g ale komfort jest od 30g, kręci maślanie- fakt. Użytkowo bardziej ufam jednak tatuli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie wiem co miałeś na myśli gorszy hamulec. Rozumem słabszy, to fakt, ale czy mniej płynny, to bym polemizował.

Co do możliwości rzutowych Curado K, gdy próbowałem łowić nim sandacze, bez problemów rzucałem 10g główka + 3-4” gumka, a przy 15g + 4” gumka rzuty na odległość 40-45m bez problem.

Wracając do tematu, Curado 201 to nie jest multiplikator do ciężkiego łowienia, co innego nowszy brat - 301.