godski Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 okuma komodo kds-463lx czy abu toro beast (4,9)t3 61 w tej samej cenie ! Co byście wybrali do gum od 150 gr do 300 z rzutu i w trolu do 700gr. Z tego co wyczytałem na forum za abu przemawia kultura pracy ,ale za komodo brak słynnego luzu który ma abu . Podpowiecie ?Jak chcesz coś bez luzu bierz białe Toro S z magnetykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Toro best i okuma 463 na dzień dzisiejszy kosztują po 2250-2300sek (od wielu lat mieszkam w Se.) . Abu s w wielkości 61 na dzień dzisiejszy jest niedostępne. Dlatego te 2 powyżej biorę pod uwagę . Może być taniej lub drożej w okrąglaku to też nie problem ,ale na forum nic ne znalazłem na ten temat , dlatego ograniczyłem się do plaskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) A dlaczego 51 rozmiar odpada? Mam chyba ze 130 metrów linki 80 lb nawinięte na swój. Do 300 czy nawet 500 gramów wystarczy.Z dostępnością faktycznie gorzej - ja z USA brałem ale na gotowo wyszedł poniżej 8 setek. mam zamiar drugi wziąć. Ma lepsze przełożenie od Bestii - według mnie tam jest za wolno albo za szybko - tutaj coś pomiędzy.5,3 a w Bestii 4,9 albo 6,2:1 Edytowane 25 Listopada 2021 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 https://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/abu-garcia-maxtoro-51-lh-low-profile.html?gclid=Cj0KCQiAhf2MBhDNARIsAKXU5GRs_zOd917P8X3_PxjW9f9PAbMnLkC6jRM3vWiR2dkg2umYbAmflwwaAqVeEALw_wcB o tym mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) ...raczej co innego Andrzej miał na myśli Edytowane 25 Listopada 2021 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 https://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/abu-garcia-maxtoro-51-lh-low-profile.html?gclid=Cj0KCQiAhf2MBhDNARIsAKXU5GRs_zOd917P8X3_PxjW9f9PAbMnLkC6jRM3vWiR2dkg2umYbAmflwwaAqVeEALw_wcB o tym mówiszNie , to wersja z mniejsza ilością łożysk i z plastikową obudową. https://www.ebay.com/itm/174604085575 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Czy jest sens zamieniać Tatule 200HSL na Abu Garcia Revo Beast X 41? Ile uciągnie maksymalnie ten multik od Abu? Mam wrażenie, że Tatula męczy się przy 100g. Chciałbym multik który obskoczy powiedzmy te 100g na luzie i 130g maksymalnie, a szkoda mi dopłacać do Revo Beast 41, bo rzadko łowie na kotlety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Z tych 130 za niedlugo zrobi się 150 .I znowu będziesz chciał sprzedać beast x .Lepiej kupić raz a dobrze multiki niestety nie są tanie .Revo beast ogarnia podobno od 20-160g Ja rzucam nim do 200 i działa .Ten beast x taki trochę plastik fantastyki jak dla mnie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) Z tych 130 za niedlugo zrobi się 150 .I znowu będziesz chciał sprzedać beast x .Lepiej kupić raz a dobrze multiki niestety nie są tanie .Revo beast ogarnia podobno od 20-160gJa rzucam nim do 200 i działa .Ten beast x taki trochę plastik fantastyki jak dla mnie .Popieram, lepiej mieć mały zapas.Z podobnych multików które spokojnie poradzą sobie ze 150 g i więcej polecam Daiwę Z i Zilliona 1516 HD (ten to raczej do 130-140) ale to już zupełnie inna półka cenowa i jakościowa. Revo Beast 41 teraz w Plecionie za 900 zł. Edytowane 26 Listopada 2021 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Popieram, lepiej mieć mały zapas.Z podobnych multików które spokojnie poradzą sobie ze 150 g i więcej polecam Daiwę Z i Zilliona 1516 HD (ten to raczej do 130-140) ale to już zupełnie inna półka cenowa i jakościowa. Revo Beast 41 teraz w Plecionie za 900 zł.Niema zilliona 1516 HD. Chodziło Ci chyba o 1520 HD. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Miałem Beasta 41 i w porównaniu z Tatulą 200HL lepiej radził sobie z przynętami ok 90-100g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Niema zilliona 1516 HD. Chodziło Ci chyba o 1520 HD.Fakt, pomyliłem oznaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) Miałem Beasta 41 i w porównaniu z Tatulą 200HL lepiej radził sobie z przynętami ok 90-100g.miałeś revo beast X 41 czy revo beast 41? No właśnie, tatulka jest zbyt delikatna na takie obciążenia. Edytowane 26 Listopada 2021 przez GroPerch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 miałeś revo beast X 41 czy revo beast 41? No właśnie, tatulka jest zbyt delikatna na takie obciążenia.Beast 41 mocniejszy, co do Tatulki jak napisałem że moim zdaniem za słaba do 130 to zostałem zrugany a jak widzę z powyższych kilku wpisów to nie jest tylko moje zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Beast 41 mocniejszy, co do Tatulki jak napisałem że moim zdaniem za słaba do 130 to zostałem zrugany a jak widzę z powyższych kilku wpisów to nie jest tylko moje zdanie.Piszesz o Tatuli zwykłej 200 czy HD200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) Piszesz o Tatuli zwykłej 200 czy HD200?Co za różnica ? HD to zdaje się tylko dwa łożyska więcej i wszystkie CRBB. Napęd i rama ta sama.Beasta miałem tylko przez chwilę ale z tego co pamiętam napęd i rama ciut większe od Tatuli 200. Masa również. Zastanówmy się czym powinien cechować się multik do "klocków"1. Głęboka szpulka2. Mocny hamulec3. Wielkość ramy czyli 100,200,300,400, 500 itd. Z tym że należy pamiętać że u niektórych producentów w danych modelach różnica pomiędzy rozmiarami polega tylko na szerszej szpulce np. Tranx 300 a Tranx 400. A już Daiwa Lexa 300 a 400 to dwa różne multiki .4. Mocne i duże bebechy czyli napęd, łożyska, wałki itp co przekłada się na duża masę. Edytowane 26 Listopada 2021 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Co za różnica ? HD to zdaje się tylko dwa łożyska więcej i wszystkie CRBB. Napęd i rama ta sama.Beasta miałem tylko przez chwilę ale z tego co pamiętam napęd i rama ciut większe od Tatuli 200. Masa również. Pytałem o których modelach mówisz, ale widzę, że dla Ciebie nie ma różnicy. Jeśli nie ma różnicy to powtórzę to co pisałem gdzieś wcześniej: używam tylko Tatuli 200HD. Nowy egzemplarz, po dwóch pełnych sezonach w tym dwa wyjazdy na słonawe szkiery, stosowana była w zestawie z linką 50Lb, gdzie 100-140gr było normą, trafił do serwisu. Zostało wymienione jedno łożysko. Reszta mechaniki bez jakichkolwiek oznak zużycia. Teraz Tatula 200HD jest u mnie po 4 sezonach. Może już mniej intensywnie używana, ale stan bez zmian. Nie opieram swoich spostrzeżeń na technicznych parametrach multika tylko na praktycznych doświadczeniach ... może do kogoś przemówią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Pytałem o których modelach mówisz, ale widzę, że dla Ciebie nie ma różnicy. Jeśli nie ma różnicy to powtórzę to co pisałem gdzieś wcześniej: używam tylko Tatuli 200HD. Nowy egzemplarz, po dwóch pełnych sezonach w tym dwa wyjazdy na słonawe szkiery, stosowana była w zestawie z linką 50Lb, gdzie 100-140gr było normą, trafił do serwisu. Zostało wymienione jedno łożysko. Reszta mechaniki bez jakichkolwiek oznak zużycia. Teraz Tatula 200HD jest u mnie po 4 sezonach. Może już mniej intensywnie używana, ale stan bez zmian. Nie opieram swoich spostrzeżeń na technicznych parametrach multika tylko na praktycznych doświadczeniach ... może do kogoś przemówią? Różnica jest i o niej napisałem tyle że generalnie nie wpływa ona na komfort rzucania 100+ bez względu na wersje.Pozostaniemy przy zdaniach odmiennych, dla mnie powyżej 100 gramów brak komfortu. Za małe to i subiektywnie odczuwam brak mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Chciałem tylko dać info, że nie zajechałem przy tak ciężkim użytkowaniu. Obecnie zastąpiła tę Tatulkę armia innych, zdecydowanie bardziej mocnych multików: Tranx 301, Z2020, Beast 41, Toro Beast51, Toro Nacl, Tatula 400, Laws Super Duty 300 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Chciałem tylko dać info, że nie zajechałem przy tak ciężkim użytkowaniu. Obecnie zastąpiła tę Tatulkę armia innych, zdecydowanie bardziej mocnych multików: Tranx 301, Z2020, Beast 41, Toro Beast51, Toro Nacl, Tatula 400, Laws Super Duty 300 Ja poluję na coś mocniejszego do 500-600 gramów bo Toro S/Beast trochę mały.Lexa 400 HD albo WN tyle że ciężko z dostępnością. Może ktoś wie gdzie kupić WN400HL poniżej 1300 zł ? Prawdziwy rozmiar 400 - waga 460-480 gramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 miałeś revo beast X 41 czy revo beast 41? No właśnie, tatulka jest zbyt delikatna na takie obciążenia.Miałem wersję bez X (droższą). Wydaje się, że ten Beast X 41 jest budżetową wersja tego pierwszego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Miałem wersję bez X (droższą). Wydaje się, że ten Beast X 41 jest budżetową wersja tego pierwszego.Największa różnica to brak tego hamulca z bloczkami w X. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Największa różnica to brak tego hamulca z bloczkami w X. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTylko to? Jak dla mnie podwójny hamulec to bezsens i przekombinowanie. Podwyższa tylko wagę i cenę. Wystarczy magnetyk albo SVS - może w L i UL miało by racje bytu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) Tutaj pełna zgodność. Od nowości ustawiłem jakieś tam ustawienie hamulca wewnętrznego ... i całkowicie o nim zapomniałem Taki system bez sensu jest również w Law's Jaki jest sens ustawień hamulca z dokładnością na "pici włos" kiedy trzepiemy klocki 100gr+ ?! Edytowane 26 Listopada 2021 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Tylko to? Jak dla mnie podwójny hamulec to bezsens i przekombinowanie. Podwyższa tylko wagę i cenę. Wystarczy magnetyk albo SVS - może w L i UL miało by racje bytu. [emoji12]beast 41 ma jeszcze pół zapasowej korbki . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi