welpa1809 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) Nie miał i ma jeden z lepszych hamulców odśrodkowych jakie są w multikach. Bardzo przyjazny dla nowego adepta castingu o świetnej liniowej charakterystyce. Trzeba tylko się przyzwyczaić do małej niedogodności związanej z regulacją i pamiętać że boczny panel zdejmuje się w celu uzyskania dostępu do bloczków. Młynek znosi ćw od 10 do 100 gram i ma naprawdę mocny hamulec walki. Szpulka ma wystarczającą pojemność do nawinięcia mocnej linki. Edytowane 6 Lutego 2022 przez Paweł J 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Revo S-L z pierwszej generacji to był mój pierwszy własny multik, jeszcze Witek mi go pomagał sprowadzić z USA, bo wtedy płatności przez internet dało się zrobić tylko niektórymi kartami, a ja miałem zwykłą i nie mogłem Aczkolwiek tak naprawdę nauczyłem się rzucać multikiem dzięki Scorpionowi 1001 Sołtysa, podpiętym do kultowego Pinnacla Dla przypomnienia, na forum jest fajny artykuł o Revo S-L http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/w-glab-abu-revo-s-r107 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 (edytowane) Mam spory dylemat lexa 400 tw, czy jednak sprawdzonego revo t3 na wolnej przekładni? t3 mam w wersji szybkiej, zastosowanie do dużych *(400g) szadów , w lexie 300hd to jestem zakochany ale 400 waży sporo... Edytowane 17 Lutego 2022 przez Michal_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Michałku, przy Twoich zestawach sporo? Ciskasz kotletami to i betoniara odpowiednia musi być. Młody jesteś, masz parę, no i testa byśmy na Żarnowcu zrobili, na łódkę zaprosili 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Mam spory dylemat lexa 400 tw, czy jednak sprawdzonego revo t3 na wolnej przekładni? t3 mam w wersji szybkiej, zastosowanie do dużych *(400g) szadów , w lexie 300hd to jestem zakochany ale 400 waży sporo...Jak dla mnie T3 to max 400-500 gramów, wyżej Lexa 400. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Witam, w średnio ciężkim castingu hamulce odśrodkowe często wybierają doświadczeni adepci.Abu ma chyba najlepszą praktykę w tych hamulcach. Ich specyfiką jest, np. zerowe hamowanie początkowe. Chwilowe ślizganie się bezwładnych bloczków po bieżni, bez nacisku. Podobnie bezwładnych jak bezwładność szpulki, tylko że tu pomocnie Można dodatkowo oliwić bieżnię żeby jeszcze zmniejszyć tarcie, wydłużyć czas rozbiegu bez wyraźnego hamowania. Abu Pitchcentrifugal również wydłuża czas startu bez hamownia, ponieważ bloczki zawieszone są na sprężynkach. Bezwładność, oliwienie i sprężynki, wszystko naraz działa bardzo fajnie. Czasami wymaga subtelnej kontroli kciukiem. Z najlżejszymi przynętami, w fazie szybowania bloczki ponownie przestają hamować i również trzeba wykazać się refleksem. Np. w Revo Oryginal Beast szpula jest relatywnie małej średnicy i lekka, 33mm/19g i nie ma potrzeby kontroli dociskiem cast control. Rzeczywiście brak zewnętrznej regulacji centryfugi jest ograniczający ale dynamika hamulca jest tak przyjazna, że w bezwietrznych warunkach można bawić się wszystkimi przynętami tylko na jednym bloczku. Porównanie długości rzutu, dla hamulca Abu Infini, tj. takiego który ma Pitchcentrifugal i prostoliniowego magnetyka w jednym, korzystniej wypada na rzecz tego pierwszego.Poniżej liniowy obraz charakterystyki działania hamulca odśrodkowego Shimano Svs, prosta - szpula kręci się z prędkością bliską 0 i bezwładnymi bloczkami, krzywa - hamowanie bloczkami obrotów szpuli. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enio Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Witam, szukam multika który obskoczy głównie gumowe przynęty do 200g. Rzut/Trolling 50/50%. Na oku mam Shimano Tranx 301 A HG (330g, 7.6:1, 100cm, 8kg) oraz Abu Garcia Revo Beast 41 HS (270g, 7.3:1, 86cm, 14kg). Oba w cenie ok 200eur. A może inne propozycje? Prosił bym o pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Witam, szukam multika który obskoczy głównie gumowe przynęty do 200g. Rzut/Trolling 50/50%. Na oku mam Shimano Tranx 301 A HG (330g, 7.6:1, 100cm, 8kg) oraz Abu Garcia Revo Beast 41 HS (270g, 7.3:1, 86cm, 14kg). Oba w cenie ok 200eur. A może inne propozycje? Prosił bym o pomoc w wyborze. Do dużych gum nie to przełożenie. Beast 41 za słaby. Celuj w revo Toro S, normalną Bestię albo Tatula/Lexa/Tranx 300 o mniejszych nawojach/przełożeniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Ja rzucalem bestia 41 caly poprzedni sezon w okresie żerowania szczupaków nawet codziennie 145-200g oprócz szumiącego łożyska które udało się uratować oliwka wszystko działa .I wątpię aby się rozleciał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistian Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Cześć Chciałbym zasięgnąć Waszej porady odnośnie zakupu multiplikatora. Obecnie mam SLX DC który jest moim pierwszym multi i używam go do przynęt ok. 40-50 gram. Kupiłem już wędkę do grubszych przynęt i stoję teraz przed wyborem multi do niej. Plan jest wykorzystywanie przynęt ok. 100 - 120 gram. Jaki multiplikator polecilibyście w budżecie ok. 800 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Shimano Curado 301K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Panowie, czy jest jakaś inna opcja poza ebay/amazon, by kupić power handle dla Daiwy Lexa HD 300? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Podeślij mi konkretny model to może coś poradzę. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Cześć Chciałbym zasięgnąć Waszej porady odnośnie zakupu multiplikatora. Obecnie mam SLX DC który jest moim pierwszym multi i używam go do przynęt ok. 40-50 gram. Kupiłem już wędkę do grubszych przynęt i stoję teraz przed wyborem multi do niej. Plan jest wykorzystywanie przynęt ok. 100 - 120 gram. Jaki multiplikator polecilibyście w budżecie ok. 800 zł ? Lew’s super duty 300. Mocna maszyna solidnie zrobiona, ma terkotkę hamulca, bloczki + magnetyk, same zalety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Lew’s super duty 300. Mocna maszyna solidnie zrobiona, ma terkotkę hamulca, bloczki + magnetyk, same zalety. też chciałem go kupić, ale nigdzie nie było i chyba nadal jest ciężko.Kupiłem Beast41 i jestem mega zadowolony 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Jaki multik ogarnie 3d roach 32 420gOraz 4d pike 37cm 370g.Abu ambasador svartzonker.Lub Abu C4 6601 .Mówię o łowienia z ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 (edytowane) Abu ambasador svartzonker jest na tulejach, imo wytrzyma więcej od c4. Do tych gramatur na spokojnie beast 61 nawet szybki. Edytowane 6 Maja 2022 przez Michal_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 A ten svartzonker nigdy nie mialem okrąglaka a podoba mi się design tego kołowrotka .słabszy od bestii 61 nie będzie chyba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Tatula 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 A ten svartzonker nigdy nie mialem okrąglaka a podoba mi się design tego kołowrotka .słabszy od bestii 61 nie będzie chyba .Raczej będzie bo ma mniejsze koło zębate na przekładni ale dokładnie nie pamiętam, raz go tylko rozbierałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 (edytowane) A ten svartzonker nigdy nie mialem okrąglaka a podoba mi się design tego kołowrotka .słabszy od bestii 61 nie będzie chyba .Jak dla mnie będzie. Z tego co pamiętam to od 4601 różni się tylko szerokością. Bebechy te same czyli niewielkie i słaby hamulec.Jak Bestia za droga szukaj białej wersji Revo Toro S z magnetykiem.Tatula 400 to to samo praktycznie co 300, korpus i bebechy te same. Jak dla mnie do 400 gramów za małe tak jak i Lexa 300. Lexa 400 to już inna bajka. Jak dla mnie (wartości oczywiście mocno orientacyjne): do 140-160 g - Revo Beast 41, Abu C4, Daiwa Zdo 300-320 g - Lexa 300, Revo Toro 51/61, Toro NaCl 51/61 , Tatula 300/400, Tranx 300/400do 500 - Toro Beast 51 i 61, Toro S, Tranx 300 i 400powyżej - Lexa 400, Tranx 500 Z powyższych mam/ miałem: Beast 41, Abu C4, Daiwa Z, Lexa 300, Toro NaCL 51, Beast 51, Toro 51, NaCl 51, Toro S. Poluję na Lexę 400 Edytowane 7 Maja 2022 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Mam małą bestie rzucam nią do 200gMoże się skusze na tą duża ale to powoli będę kompletował zestaw na jesień .Ten svartzonker wydawał mi się ciekawa propozycją oldscholowy design .I podobno rzuca do sky is the limit . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 15 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Pytanie do kolegów, mających powyższe multiki, czy któryś z nich ma wodzik zsynchronizowany ze szpulką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Mam małą bestie rzucam nią do 200gMoże się skusze na tą duża ale to powoli będę kompletował zestaw na jesień .Ten svartzonker wydawał mi się ciekawa propozycją oldscholowy design .I podobno rzuca do sky is the limit . Pytanie do kolegów, mających powyższe multiki, czy któryś z nich ma wodzik zsynchronizowany ze szpulką?O ile dobrze pamiętam NaCl i C4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 (edytowane) O ile dobrze pamiętam NaCl i C4.Dzięki, C4 ma, ale kolega ma małe dłonie i okrąglaki odpadają. Edytowane 16 Maja 2022 przez M@rczysko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi