Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miał i ma jeden z lepszych hamulców odśrodkowych jakie są w multikach. Bardzo przyjazny dla nowego adepta castingu o świetnej liniowej charakterystyce. Trzeba tylko się przyzwyczaić do małej niedogodności związanej z regulacją i pamiętać że boczny panel zdejmuje się w celu uzyskania dostępu do bloczków. Młynek znosi ćw od 10 do 100 gram i ma naprawdę mocny hamulec walki. Szpulka ma wystarczającą pojemność do nawinięcia mocnej linki.

Edytowane przez Paweł J
  • Like 3

Revo S-L z pierwszej generacji to był mój pierwszy własny multik, jeszcze Witek mi go pomagał sprowadzić z USA, bo wtedy płatności przez internet dało się zrobić tylko niektórymi kartami, a ja miałem zwykłą i nie mogłem :) Aczkolwiek tak naprawdę nauczyłem się rzucać multikiem dzięki Scorpionowi 1001 Sołtysa, podpiętym do kultowego Pinnacla ;) 

Dla przypomnienia, na forum jest fajny artykuł o Revo S-L ;)

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/w-glab-abu-revo-s-r107

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam, w średnio ciężkim castingu hamulce odśrodkowe często wybierają doświadczeni adepci.

Abu ma chyba najlepszą praktykę w tych hamulcach. Ich specyfiką jest, np. zerowe hamowanie początkowe. Chwilowe ślizganie się bezwładnych bloczków po bieżni, bez nacisku. Podobnie bezwładnych jak bezwładność szpulki, tylko że tu pomocnie :) Można dodatkowo oliwić bieżnię żeby jeszcze zmniejszyć tarcie, wydłużyć czas rozbiegu bez wyraźnego hamowania. Abu Pitchcentrifugal również wydłuża czas startu bez hamownia, ponieważ bloczki zawieszone są na sprężynkach. Bezwładność, oliwienie i sprężynki, wszystko naraz działa bardzo fajnie. Czasami wymaga subtelnej kontroli kciukiem. Z najlżejszymi przynętami, w fazie szybowania bloczki ponownie przestają hamować i również trzeba wykazać się refleksem. Np. w Revo Oryginal Beast szpula jest relatywnie małej średnicy i lekka, 33mm/19g i nie ma potrzeby kontroli dociskiem cast control. Rzeczywiście brak zewnętrznej regulacji centryfugi jest ograniczający ale dynamika hamulca jest tak przyjazna, że w bezwietrznych warunkach można bawić się wszystkimi przynętami tylko na jednym bloczku. Porównanie długości rzutu, dla hamulca Abu Infini, tj. takiego który ma Pitchcentrifugal i prostoliniowego magnetyka w jednym, korzystniej wypada na rzecz tego pierwszego.

Poniżej liniowy obraz charakterystyki działania hamulca  odśrodkowego Shimano Svs, prosta - szpula kręci się z prędkością bliską 0 i bezwładnymi bloczkami, krzywa - hamowanie bloczkami obrotów szpuli.

Centri_brake_1.GIF

Pozdrawiam     

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam, szukam multika który obskoczy głównie gumowe przynęty do 200g. Rzut/Trolling 50/50%. Na oku mam Shimano Tranx 301 A HG (330g, 7.6:1, 100cm, 8kg) oraz  Abu Garcia Revo Beast 41 HS (270g, 7.3:1, 86cm, 14kg). Oba w cenie ok 200eur. A może inne propozycje? Prosił bym o pomoc w wyborze. 

Witam, szukam multika który obskoczy głównie gumowe przynęty do 200g. Rzut/Trolling 50/50%. Na oku mam Shimano Tranx 301 A HG (330g, 7.6:1, 100cm, 8kg) oraz  Abu Garcia Revo Beast 41 HS (270g, 7.3:1, 86cm, 14kg). Oba w cenie ok 200eur. A może inne propozycje? Prosił bym o pomoc w wyborze. 

Do dużych gum nie to przełożenie. Beast 41 za słaby. Celuj w revo Toro S, normalną Bestię albo Tatula/Lexa/Tranx 300 o mniejszych nawojach/przełożeniach.

• Like 1

Cześć :) 

Chciałbym zasięgnąć Waszej porady odnośnie zakupu multiplikatora. Obecnie mam SLX DC który jest moim pierwszym multi i używam go do przynęt ok. 40-50 gram.  Kupiłem już wędkę do grubszych przynęt i stoję teraz przed wyborem multi do niej. Plan jest wykorzystywanie przynęt ok. 100 - 120 gram. Jaki multiplikator polecilibyście w budżecie ok. 800 zł ? 

Cześć :) 

Chciałbym zasięgnąć Waszej porady odnośnie zakupu multiplikatora. Obecnie mam SLX DC który jest moim pierwszym multi i używam go do przynęt ok. 40-50 gram.  Kupiłem już wędkę do grubszych przynęt i stoję teraz przed wyborem multi do niej. Plan jest wykorzystywanie przynęt ok. 100 - 120 gram. Jaki multiplikator polecilibyście w budżecie ok. 800 zł ?

Lew’s super duty 300. Mocna maszyna solidnie zrobiona, ma terkotkę hamulca, bloczki + magnetyk, same zalety.
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

A ten svartzonker nigdy nie mialem okrąglaka a podoba mi się design tego kołowrotka .słabszy od bestii 61 nie będzie chyba .

Jak dla mnie będzie. Z tego co pamiętam to od 4601 różni się  tylko szerokością. Bebechy te same czyli niewielkie i  słaby hamulec.

Jak Bestia za droga szukaj białej wersji  Revo Toro S z magnetykiem.

Tatula 400 to to samo praktycznie co 300, korpus i bebechy te same.  Jak dla mnie do 400 gramów za małe tak jak i Lexa 300. Lexa 400 to już inna bajka.

Jak dla mnie (wartości oczywiście mocno orientacyjne):

do 140-160 g  -  Revo Beast 41, Abu C4, Daiwa Z

do 300-320 g - Lexa 300, Revo Toro 51/61, Toro NaCl 51/61 , Tatula 300/400, Tranx 300/400

do 500 - Toro Beast 51 i 61, Toro S, Tranx 300 i 400

powyżej - Lexa 400, Tranx 500

Z powyższych mam/ miałem: Beast 41, Abu C4, Daiwa Z, Lexa 300, Toro NaCL 51, Beast 51, Toro 51, NaCl 51, Toro S. Poluję na Lexę 400

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Mam małą bestie rzucam nią do 200g

Może się skusze na tą duża ale to powoli będę kompletował zestaw na jesień .

Ten svartzonker wydawał mi się ciekawa propozycją oldscholowy design .

I podobno rzuca do sky is the limit .

Pytanie do kolegów, mających powyższe multiki, czy któryś z nich ma wodzik zsynchronizowany ze szpulką?

O ile dobrze pamiętam NaCl i C4.