Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Calcutta C 201 czy CC 301?

Dajcie jakąś radę Panowie, bom nie mogę się zdecydować między tymi multikami!

Chcę go przeznaczyć na duże jerki i gumy myślę, że w granicach 90-130 g.

Wiem, że 201 da radę, ale czy nie lepsza by była 301 z jakimś zapasem mocy?

używał go też będę do trola!

Więc może jednak 301!

Ale kusi mniejszy rozmiarowo 201 i lżejszy (240 do 325)!

Macie jakieś przemyślenia!   

dzięki Rafał

Ja kupiłem 301 i waży ona 330 g a nie 325 jak podaje producent.

Niemniej jednak mi ta waga nie przeszkadza, dodam też że mam niewielkie łapska i leży spoko

:)

Generalnie sprawa wygląda następująco:

Tranx został zaprojektowany właśnie do takiego ciężkiego casta, więc jest to optymalna gramatura do tego młynka, ja nim łowię przeważnie 50-170g i nie ma żadnych oznak zmęczenia. Jak na tak duży młynek (300) w dłoni leży zaskakująco dobrze. Jakościowo i "pracowo" dla mnie bez zastrzeżeń - nic nie przycina, nie stuka ani nie puka - jestem w 100% zadowolony. 

Nieco więcej o Tranxie możecie przeczytać tutaj: http://rubiksfishing.pl/shimano-tranx-301a/

Według mnie jest to maszynka godna polecenia, jeśli oczywiście ma pracować zgodnie z przeznaczeniem - ciężkie przynęty. Do łowienia mniejszymi przynętami lepiej kupić sobie np. Curado.

Edytowane przez okonilowca

panowie szukam czegos do gum max 100g masy całkowitej, mam 2 opcje narazie ale jestem otwarty na propozycje, budzet to 800zł:

1. tatula 200hsl

2. abu revo stx

tatula ma renome ale niewiem czy ogarnie takie gumy i hamulec 6kg to niewiele ,a abu ma troche małą wage...myslałem jeszcze nad prorexem ale tego chyba jeszcze nikt nie testował

Edytowane przez krzok

panowie szukam czegos do gum max 100g masy całkowitej, mam 2 opcje narazie ale jestem otwarty na propozycje, budzet to 800zł:

1. tatula 200hsl

2. abu revo stx

tatula ma renome ale niewiem czy ogarnie takie gumy i hamulec 6kg to niewiele ,a abu ma troche małą wage...myslałem jeszcze nad prorexem ale tego chyba jeszcze nikt nie testował

Możesz jeszcze przyjrzeć się Orra 2 Winch. Mały nawój ale do gum wystarczy. 70 EUR w Moritzu.

1. tatula 200hsl

2. abu revo stx

W mefisto jest promołszyn na calcutte 201 d za 899 warto wykombinować na nią dodatkowa stawkę :)

Koledzy, ale nie każdemu pasuje okrąglak. Ja np.jestem za niskimi multiplikatorami, lepiej jak dla mnie się nimi operuje ze względu na niskie osadzenie w uchwycie, a w tych czasach nie ustępują mocą do okrąglakow. Ja zdecydowałem się na lexe 300 i nie żałuję[emoji123][emoji4] razem ze swimbaitem stanowi fajny zestaw od 30 do 150 g.[emoji106]

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Przypatrzyłem się jeszcze raz i to nie jest revo toro beast tylko revo beast. Czy nie będzie zbyt maly/słaby do gum 60-120gr? Przełożenie 7,1:1 i dosyć mały.

Mam revo beast od początku sezonu, nawet do 150 gr spokojnie da radę. Revo toro beast jest ogromny i ciężki, nie ma sensu montować takiej kobyły do podanych przez ciebie gramatur.
  • Like 1

Koledzy, ale nie każdemu pasuje okrąglak. Ja np.jestem za niskimi multiplikatorami, lepiej jak dla mnie się nimi operuje ze względu na niskie osadzenie w uchwycie, a w tych czasach nie ustępują mocą do okrąglakow. Ja zdecydowałem się na lexe 300 i nie żałuję[emoji123][emoji4] razem ze swimbaitem stanowi fajny zestaw od 30 do 150 g.[emoji106]

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Ja mam małą dłoń a łowię calcutta 301 ;)

Ja też mam raczej małą dłoń w porównaniu do niektórych co twierdzą że lepiej łowić niskim :)

Poza podziałem niski / okrągły jest jeszcze coś co determinuje wybór. Ciężko to opisać bo to raczej jest już metafizyka :)

Znam tylko jedną osobę, która zwraca uwagę tylko na uzytkowość ....reszta ma grubą korbę :)

Trzeba odnaleźć swoją drogę samuraja i nią podążać :))

• Like 5