Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Parę dni temu wreszcie dotarła maszynka zobaczymy czy będę zadowolony ,znaczy zadowolony już jestem ale czy zda egzamin do zadań w wadze ciężkiej.

Koniecznie musisz opisać wrażenia z użytkowania tego multika, to ciekawa propozycja a u nas jakoś mało popularna.

Wyszło 700 zł z przesyłką cła nie płaciłem :)  Irlandzcy celnicy nie są tak skrupulatni jak polscy.Przełożenie 7;3.Na testy trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać.

To good. Niech cieszy.

Tyko trochę za duży nawój . Ja używam 70-75 cm a i tak dużo ludzi twierdzi że to za dużo przy jerkach. Mogłeś wziąć tego 6,3. Nawój 81 cm. Tutaj masz 88. Grubo. Większy opór na korbie. 

Duży multi, duża korba to i obciążenie nie będzie jak sądzę duże, dla porównania w mniejszym quantumku rozmiaru 100 mam 7:1 i lifting power jest zadowalający jak na to przełożenie, tym bardziej tutaj pomimo 7,3:1 przy rozmiarze 300 de facto znacznie mocarniejszej konstrukcji lifting power powinien być i zapewne będzie jeszcze lepszy.

Z tatulą bym go nie porównywał, bo to nie ta wielkość, bardziej z lexą 300 chociaż wg mnie lexę bije na głowę pod każdym względem i zaryzykuję taką tezę z pełną odpowiedzialnością ;)

Toro to bardzo dobry multi, ale całkiem inny profil użytkowy niż ten quantum, tutaj mamy lekkość i swobodę działania a toro to czołg nie odmawiając mu żadnych zalet z tego wynikających :)

• Like 1

Duży multi, duża korba to i obciążenie nie będzie jak sądzę duże, dla porównania w mniejszym quantumku rozmiaru 100 mam 7:1 i lifting power jest zadowalający jak na to przełożenie, tym bardziej tutaj pomimo 7,3:1 przy rozmiarze 300 de facto znacznie mocarniejszej konstrukcji lifting power powinien być i zapewne będzie jeszcze lepszy.

Z tatulą bym go nie porównywał, bo to nie ta wielkość, bardziej z lexą 300 chociaż wg mnie lexę bije na głowę pod każdym względem i zaryzykuję taką tezę z pełną odpowiedzialnością ;)

Toro to bardzo dobry multi, ale całkiem inny profil użytkowy niż ten quantum, tutaj mamy lekkość i swobodę działania a toro to czołg nie odmawiając mu żadnych zalet z tego wynikających :)

Wlelkość duża a waga 210 gramów. Gdzie zaoszczędzili? To mniej niż Curado 201E7 czy Tatula.

Lexa 300 waży 300 g. Tyle mniej więcej ważyło Curado 300.

Ja bym zaryzykował i wybrał Lexę. Bez dwóch zdań.

Nie patrz tylko na przełożenie. Nawój 89 cm w Quantumie to bardzo dużo do ciężkich zastosowań.

Bebechy są mocniejsze niż wskazywałaby waga a zaoszczędzili poprzez zaprojektowanie egzoszkieletu cokolwiek by to nie znaczyło, w skrócie na obudowie, szpulce, korbce również poprzez zastosowane materiały.

Wybór lexy to żadna parafraza mojej tezy tylko zachowawcza decyzja :D

Bez nadmiernego huraoptymizmu, kilka nowych quantumków znalazło dom wśród forumowiczów wraz ze mną(zakupiłem multi, domu nie szukam) i za jakiś czas już bez wróżenia z fusów jakieś konstruktywne opinie się pojawią :)

Nawój to kto co lubi. U mnie co do nawoju to dołożyłbym prawidłowość, która mi zaczyna świtać, że czym dłuższy kij tym większy nawój mi pasuje czyli dłuższe pociągnięcia to większy luz do zebrania i tak do swimbaita 8 stóp taki nawój ideolo.

Edytowane przez Tomek88

Bebechy mosiężne a przynajmniej wygląda na mosiądz ,na wszelki wypadek przesmarowałem go ,szkoda że nie zrobiłem zdjęcia to bym wrzucił w celu weryfikowania moich spostrzeżeń. :) A niska waga bierze się ze specyficznej budowy ramy gdzie aluminium jest uzupełniane karbonem lub czym podobnym przynajmniej takie ja mam spostrzeżenia. :)

• 2 tygodnie później...

Rzucałeś? Ile waży szpulka?

Tutaj recenzja:

http://jerkmania.ru/blog/obzor_snastei/434.html

Jak dorwę model 301SPT to kupię z ciekawości.

Ciekawe też  że modele 101/201 mają po 10 łożysk kulkowych a 301 tylko 6. Sprawdzę gdzie gdzie ich brak.

Edytowane przez godski

Witam

Zamierzam kupić multiplikator z przeznaczeniem do połowu szczupaków na duże gumy (19 cm - 25 cm). Nurtuje mnie kwestia przełożenia takiego kołowrotka. Zastanawiam się jakie przełożenie będzie optymalne do łowienia dużymi gumami. Wybrałem model ABU GARCIA Revo Toro Beast 51 LH (Przełożenie: 4.9:1 ; Ilość łożysk: 7HPCR+1 ; Pojemność szpuli: 0,35mm/190m ; Waga: 385g ;). Jak sądzicie, czy będzie spełniał moje wymagania? Czy jego wielkość i przełożenie będą optymalne do tego typu łowienia?

post-62377-0-38367000-1455817307_thumb.jpg

Edytowane przez kulashaker

Witam

Zamierzam kupić multiplikator z przeznaczeniem do połowu szczupaków na duże gumy (19 cm - 25 cm). Nurtuje mnie kwestia przełożenia takiego kołowrotka. Zastanawiam się jakie przełożenie będzie optymalne do łowienia dużymi gumami. Wybrałem model ABU GARCIA Revo Toro Beast 51 LH (Przełożenie: 4.9:1 ; Ilość łożysk: 7HPCR+1 ; Pojemność szpuli: 0,35mm/190m ; Waga: 385g ;). Jak sądzicie, czy będzie spełniał moje wymagania? Czy jego wielkość i przełożenie będą optymalne do tego typu łowienia?

Dla mnie to już przesada. Weż Revo Toro NaCl. Dużo lżejszy i wytrzyma bankowo.  Ten Beast to na duże morskie drapieżniki. Szczupak to przy nich pikuś.

• Like 1

Kol. godski ma rację. Tego prędzej przeznaczył bym na Odrzańskie i Warciane sumy.

Ja do dużych gum ( do 20 cm, większych nie używam)na główkach do 35 gr używam Team Daiwa Zillion z przełożeniem 7.1:1, i fabryczna szpulką.

Revo Toro NaCl byłby dobrym rozwiązaniem.

• Like 2

Przyjacielu ja zaproponuje ci curado 201 mam takowy i jestem zadowolony

Curado 201 od serii E w górę nie nadaje się do gum 20-25 cm + obciążenie. Taka przynęta waży 60 gramów do 200. Curado ma poza tym małą średnicę szpulki co przełoży się na długość rzutu. Nie mówiąc już o małej pojemności szpulki. Do takich przynęt idzie linka od 40 Lb w górę. 

Curado 201 od serii E w górę nie nadaje się do gum 20-25 cm + obciążenie. Taka przynęta waży 60 gramów do 200. Curado ma poza tym małą średnicę szpulki co przełoży się na długość rzutu. Nie mówiąc już o małej pojemności szpulki. Do takich przynęt idzie linka od 40 Lb w górę.

Po pierwsze.nie była sprecyzowana gramatura,po drugie mój brat parę lat śmiga curadziakiem Hg i daje radę,pewnie dla tego,że nie czyta JB.????Stoję w korku i nasuneło mi się pytanie,czy ktoś na szczupaki,w Polskich warunkach używa gum+obciążeni 200gram? Edytowane przez Marioo
  • Like 1