Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Ten "w środku" , który odsłaniasz po zdjęciu polika? To hamulec odśrodkowy. Składa się z sześciu bloczków. Czym więcej bloczków przesuniesz do środka szpulki tym szybciej się kręci i dalej lata ( i na odwrót). Pamiętaj, że masz jeszcze pokrętło docisku szpuli z drugiej strony. Jego dokręcenie też ma znaczenie. 

Zakres możliwości? od 20gr ... do ilu chcesz ;)

• 3 tygodnie później...

Panowie, który brać. Shimano tranx 301 A czy Abu Revo Beast 41.

Tranx 301 jest cięższy i mocniejszy - to kołowrotek klasy Toro Beast, a nie Revo Beast, także odpowiedź zależy od tego do jakich przynęt chcesz go stosować. Imho jeśli do 100-120 g to Revo Beast 41, jeśli powyżej wtedy Tranx 301/401.

• Like 2

Mam i używam jeden i drugi. Tranx do najcięższych gum (140gr) Revo 41 zestaw o oczko lżejszy (100-110gr). Jeśli według Ciebie Tranx chodzi jak masełko ... to Revo jak margarynka. Dla mnie jakość pracy zupełnie porównywalna.

Edytowane przez BOB
  • Like 2

Ok. Dzięki. Przynęty do 100g. W takim razie lepszym wyborem bedzie Abu. Lżejszy o jakieś 60g. Cześć tej wagi można spożytkować, ładując w końcówkę dolnika dla lepszego wyważenia kija.

Nic nie ładuj w końcówkę !!!! Ciężkich zestawów nie wyważy żaden ciężar w dolniku. Zasada dźwigni.

• Like 4

Może ciężkich zestawów tak, ale mój kij o wyrzucie do 100g.przed wyważeniem leciał mocno na pysk i ważył 180g.Teraz po dodaniu 40gr w dolnik łowi się o wiele przyjemniej.

To seryjny kij? Bo chyba bardzo źle wyważony musi być. Może ma krótki dolnik.... Dorzucanie 40 g może i poprawi wyważenie, ale przy dłuższym łowieniu moim zdaniem odczujesz taki przyrost wagi kija. Sam tego kiedyś próbowałem i koniec końców zacząłem po prostu wybierać kije z dłuższym dolnikiem, a jeśli z krótszym to te dobrze wyważone.

• Like 1

Przezbrojony Ron Thompson 240, 40-100g. dł. od pazura do końca dolnika 44cm. Natomiast 6cm od pazura w stronę szczytu wraz z multikiem, kij jest w poziomie. Skupiona masa kija pod łapą mi nie przeszkadza, największą katorgą dla nadgarstka jest lecący na pysk szczyt, szczególnie dokuczliwe podczas podbijania przynęty.

• 3 tygodnie później...