Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam mocnego multiplikatora głównie do większych gum 22 - 30 cm wagi ok 40 - 160 gr. Do wędziska St. Croix WRC90XHM2. Aktualnie mam w tym kiju  Revo Beast 41 daje radę ale chcę coś mocniejszego z większą pojemnością szpuli. 

Zastanawiam się nad Toro Beast 51 i mam pytanie do użytkowników w jakich gramaturach ten multiplikator dobrze pracuje, głównie od ilu gram startuje...?  

• 1 miesiąc temu...

5kg hamulec wystarczy żeby szybko i skutecznie wyholować większość dużych ryb.

To jest już dosyć duża siła.

Ciekaw jestem jak by wyglądał taki kołowrotek 2500 z hamulcem 9kg jak by był dobrze dokręcony a jakiś sum, czy inna duża ryba, by stwierdziła że jednak oddali się od wędkarza.

Co projektant miał na myśli żeby w małym kołowrotku zastosować tak mocny hamulec to ja nie mam pojęcia.

• Like 4

W większości przypadków hamulec ustawiony prawie na maksymalną moc nie pracuje tak płynnie jak w środkowym zakresie . Najsłabszy hamulec 24lb mam w abu revo winch, ustawiam go w połowie wartości bo szybko holuje i ryby w przy pontonie są jeszcze w pełni sił . Płynne oddawanie linki przy gwałtownych zrywach nie obciąża zbytnio najsłabszych elementów zestawy.

Kurde a ja kupiłem 50lb pod szczupaka i teraz nie wiem czy nie za grubo :D

Moc zestawu zależy w głównej mierze od używanych wabii.

Osobiście stosuję w wielkorzecznym zestawie na Szczupaki Daiwę Tournament 8 braid EVO 0,30mm- wg producenta 51lb.

Wabie to wahadła 12-17cm w wadze 45-85g i przy ich stosowaniu taka linka ma jak najbardziej rację bytu.

Nie jestem mistrzem castingu ale jak dla mnie to trochę cienko. Jak dopiero zaczynasz to kupiłbym dużo grubszą plecionkę, nie wpłynie to jakoś drastycznie na odległość a zminimalizuje straty przynęt. Plecionkę 20lb bardzo łatwo będzie odstrzelić nawet przy lekkim wymachu mała przynętą jeśli będziesz miał przysłowiową brodę lub zakleszczoną plecionkę. Dodatkowo grubszą plecionkę łatwiej rozplątać

Edytowane przez 19john92

Wybor padl na revo beast 41l .

Pierwsze testy pewnie niedlugo bo raczej nie wytrzymam do maja .podobno ogarnie do 160g a waga zestawu nie przekroczy 500g co mnie bardzo cieszy.

Dobrze że nie kupiłeś zwykłego Beast. Jak dla mnie to kloc do przynęt 150-500 gramów  a nawet więcej. Waga 380 gramów.

• 3 tygodnie później...

Panowie a jak jest z hamulcem mechanicznym

Jak podwieszam pod multik przynete 80g+ to nie da sie ustawic go tak aby przyneta wolno opadala czy reszte dohamuje magnetyk .

Jak sie ustawia multik na duze przynety wszystkie hamulce na maxa tzn odsrodkowy magnetyk i mechaniczny .

Czy po prostu zle zrobilem ze wzialem zwykle revo beast wedlug redpike obsluguje 40-160g a nie toro beast .

Wiem ze to problemy laika ale licze na jakas sensowna odpowiedz .

Mialem kiedys zestaw z ali pod lekkie przynety i tam wlasnie musialem ustawic tak aby wcisnieciu spustu przyneta wolno opadala inaczej byly brody .

Pozdrawiam