Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Taki Lew's jest na allegro za 600zł chyba fajna konkurencja dla innych multików do ciężkiego łowienia.

Piszesz o tym?

https://allegro.pl/oferta/multiplikator-lew-s-super-duty-gx3-speed-spool-lfs-8976908910

Grafitowa rama.

Już lepszy byłby ten ale cena inna.

https://allegro.pl/oferta/multiplikator-lew-s-super-duty-wide-speed-spool-8976908963

Zastanawia mnie tylko niska waga obu.

Markowe sprzęty do rzucania klockami 100- 300 gramów typu Lexa 300 czy też Tranx 300 ważą około 300 gramów. 

Grafitowa obudowa w tym pierwszym, a rama raczej alu. Oba są mniej więcej wielkości Revo Beast 41 (rozmiar 150-200) i bardziej do 100-150 g niż 300. Z tego co widzę po filmach to w USA te multiki są używane głównie do bassów, a nie szczupaków i musky.

Edytowane przez Maciek.
  • Like 1

Piszesz o tym?

https://allegro.pl/oferta/multiplikator-lew-s-super-duty-gx3-speed-spool-lfs-8976908910

Grafitowa rama.

Już lepszy byłby ten ale cena inna.

https://allegro.pl/oferta/multiplikator-lew-s-super-duty-wide-speed-spool-8976908963

Zastanawia mnie tylko niska waga obu.

Markowe sprzęty do rzucania klockami 100- 300 gramów typu Lexa 300 czy też Tranx 300 ważą około 300 gramów. 

Obydwa modele to co innego niż Super Duty300 :)  

Miałem okazje zobaczyć w sklepie, bo akurat dla kogoś odłożyli ostatnią sztukę i naprawdę fajnie kręci.

• 4 tygodnie później...

Czy ma ktoś z Was Abu Revo Beast ale w wersji z przełożeniem 7,3:1 ?

W sumie to się zastanawiam nad Abu i może aż takiej różnicy nie ma w stosunku do wolniejszej wersji ?

Ps.

Jeszcze jedno pytanie, bo ostatnio poczytałem też oTranxie 301, ktoś ma i używa?

Jeżeli będę chciał używać przynęty 30-140g to może jest to lepsze rozwiązanie niż  Revo Beast  41 ?

Tranxa w rozmiarze 300 polecam do przynent do 150/160g lub największych spinnerbaitow z z paletkami 8 na 4. Mój srebrniaczek od 2 lat (kilkadziesiąt wypadów) ściąga przynęty w lekkiej bałtyckiej solance i nic mu nie dolega. Do tej pory przeszedł tylko jedno kompleksowe czyszczenie i smarowanie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Czy ma ktoś z Was Abu Revo Beast ale w wersji z przełożeniem 7,3:1 ?

W sumie to się zastanawiam nad Abu i może aż takiej różnicy nie ma w stosunku do wolniejszej wersji ?

Ps.

Jeszcze jedno pytanie, bo ostatnio poczytałem też oTranxie 301, ktoś ma i używa?

Jeżeli będę chciał używać przynęty 30-140g to może jest to lepsze rozwiązanie niż Revo Beast 41 ?

Użytkuje revo beast 41hs, z gumami do 100g, jerki, obrotówki 5, wahadła itd. Zwija płynnie, największa rybka to sumek Ok 6-7 kg wyjechał bezproblemowo. Nie mam porównania do wolniejszej wersji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Żadnego z tych kręciołów  łatwo nie zajedziesz przy tej gramaturze.

IMO tranx to liga wyżej od revo, abulca 41 nie mam ale macałem, łowiłem i wolę tranxa301, u mnie kręcioły lekko nie mają, a jedyny na razie co wyraźnie padł to C4 (łożyska) po przeciąganiu pontonu 280 w 2osoby pod zajebisty wiatr (w sumie z korektami to około 30m), przy volatile pikeu do 220g i odpowiedniej plecionce.

btw; TRANX 300/400 tylko różnica w budzie, a Amerykańce 400setke katują wszelkim szmelcem pod muskyacze, także...

ps: czekam jak będzie prorex 400 (12.2oz przy tej budzie)na ebayu i zamawiam.

https://daiwa.us/collections/baitcasting-reels/products/prorex-tw

Edytowane przez Michal_
  • Like 1

Co do Curado DC to na jednym z kanałów na yt, ktoś mówił że rzuca tym multikiem i po 170 g i nic się nie dzieje :)

Odnośnie tranxa, jeżeli chciałbym rzucać i jerkami i gumami czy warto wziąć z wyższym przełożeniem czy lepsze niższe z racji iż multiplikator będzie wytrzymalszy ?

Edytowane przez Mateo90

Co do Curado DC to na jednym z kanałów na yt, ktoś mówił że rzuca tym multikiem i po 170 g i nic się nie dzieje :)

Odnośnie tranxa, jeżeli chciałbym rzucać i jerkami i gumami czy warto wziąć z wyższym przełożeniem czy lepsze niższe z racji iż multiplikator będzie wytrzymalszy ?

Przy jerkach niski nawój/przełożenie nie wskazane za bardzo. Przy szybkim prowadzeniu (a czasem tylko przy takim biorą) spocisz się i łapa ci odpadnie. Poza tym jerk jest przynętą która stawia duży opór w wodzie.

Edytowane przez godski

W mocy w zależności od przełożenia nie ma aż tak ogromnej różnicy. Bardziej należy kierować się zasadą (obowiązującą również w spinie): niskie przełożenie do gum, wyższe do jerków. Gdybym miał wybrać multik, który ma obsługiwać i gumy i jerki to brał bym z większym przełożeniem. 

• Like 3

W mocy w zależności od przełożenia nie ma aż tak ogromnej różnicy. Bardziej należy kierować się zasadą (obowiązującą również w spinie): niskie przełożenie do gum, wyższe do jerków. Gdybym miał wybrać multik, który ma obsługiwać i gumy i jerki to brał bym z większym przełożeniem. 

Ja również z większym.

• Like 3