Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam właśnie szybszej wersji ale nie widzę, na szczęście do maja dużo czasu :)

Abu revo 41 nie skreśliłem też.

Ps. znalazłem jeszcze coś takiego :

https://www.mefistofishing.pl/shimano-scorpion-md-301xg-left-new-2021-p-2356.html

Wygląda ciekawie :)

Duże przełożenie, nawój 107 cm i microząbki dobrze nie rokują w przypadku przynęt stawiających duży opór w wodzie.

Jest już też Curado 300 za ok 220 EUR na rynku.

Edytowane przez godski

Panowie powiedzcie jak to jest ze sporo osob zestawia tranxa 301 z przynetami do 150g niektorzy troche wiecej a przeciez 401 uzywaja regularnie na musky a tam leca do wody przynety duzo ciezsze niz te 150g i stawiajace naprawde spory opor w wodzie i wszyscy go polecaja wlasnie do takiego lowienia.Z tego co wyczytalem to przekladnia w 301 i 401 jest ta sama roznica tylko w wielkosci budy

Panowie powiedzcie jak to jest ze sporo osob zestawia tranxa 301 z przynetami do 150g niektorzy troche wiecej a przeciez 401 uzywaja regularnie na musky a tam leca do wody przynety duzo ciezsze niz te 150g i stawiajace naprawde spory opor w wodzie i wszyscy go polecaja wlasnie do takiego lowienia.Z tego co wyczytalem to przekladnia w 301 i 401 jest ta sama roznica tylko w wielkosci budy

301/401 to praktycznie to samo - te same bebechy tak jak np. Toro 51/61

A na przykład w Lexie 300 a 400 to już inna kategoria wagowa.  Rama większa i bebechy mocniejsze.

Jak dla mnie tranx 301 do 250g włada tym w komforcie.

Podobnie jak Lexa 300. 300 gramów to ciut za dużo dla niej i dlatego poszła w dobre ręce a na to miejsce wszedł Toro S 51. Większa rama i napęd.

no wlasnie dlatego sie dziwie ze niektorzy stawiaja 301 o polke nizej od 401 jezeli chodzi o wage obslugiwanych przynet

Trzeba patrzeć na wielkość napędu i ramy a co za tym idzie i sporo większą wagę. Przykład to Lexa 300 i 400. 400 dużo mocniejsza ale to 400+ gramów a 300 to 300 gramów.

bo do ciężkich przynęt trzeba grubszej linki, a ta musi się jakoś zmieścić na szpuli... 

I tak się zmieści bo na Lexę 300 wchodzi ponad 100 metrów linki PE 5 czyli ponad 70 LB

Na 301 50lb plecionki wchodzi okolo 170 metrow (tak podaje producent) wiec moc i ilosc metrow wystarczajaca do obskoczenia wiekszosc przynet bez zadnego problemu

50 Lb może być mało np. taki Varivas PE 4 x8 ma 68 LB ale jak dla mnie jest za cienki do przynęt 250+ gramów.

• Like 1

nie wchodzilem z gramatura powyzej 200g dlatego nie mam odniesienia czy 50lb bedzie za malo.Ale skoro np power pro 50lb ma "srednice" 0.36 to pewnie daiwy 8braid 0.35 powinna wejsc podobna ilosc. Oczywiscie biorac pod uwage ze grubosc tych dwoch linek jest podobna

• Like 1

GODSKI: toro S bedzie mocniejsze niz bestia ?

Myslisz ze tatula 300 bedzie podobna do lexy 300?

Nie będzie, waga i wielkość budy taka sama. Skusił mnie kolorek cena z opłatami około 8 setek.

Nie wiem czy będzie. Pewnie tak.

Jak mi się uda to zrobię zdjęcia porównujące wielkość Lexy 300, NaCl i Toro S.