Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego plutona rzuca się tak samo jak ze spłaszczaka ,a czasami nawet wydawało mi się że i lepiej (może przez to że ma inny układ żyłki) jeszcze jak by miał ten wodzik TWS to już w ogóle..On ma duży zakres obsługiwanych przynęt od biedy to i pewnie 10gr pociągnie mimo że ma sporą tą szpulkę ..Ryogi za pewne tak samo i tam można  szpule tuningowe dostać ( nie mówie tu o tej nowej ryodze, tam już nie ma magnetyka chyba , inna konstrukcja).Ryoga też jest mocno gdzieś odchudzona waży mniej od Plutona i zauważyłem że ten mniejszy tryb przekładni chyba ma już z tego aluminium .Nie namawiam jedynie wyrażam opinie o tym młynku..Ryoga jest cholernie droga, a i tych starych wersji jakoś w używkach nie za wiele się pojawia.. Nowych w starej budzie też mało ..Jest fajny filmek na yt jak rusek rzuca z tuningowaną ryoga przynętami 3-4gr i to leci tylko to już mniejszy model ryogi ..Ja użytkuję Plutona do każdych ciężkich zadań powyżej 30gr i jestem z niego zadowolony, a mam małą rońsie i jedyny minus jaki mu wstawiam to za plastikowy przycisk  ..

Ja w tym roku będę używał ;)

A w poprzednich latach używałem Antaresa i dawał rade :) Szkoda że zdjęć nie robiłem .Wyłamało wędkę z antaresem ze stojakiem przy -3 stopniach. 10 min strachu i udało się wyłowić a potem jeszcze 6 godzin trola i dał rade)

Edytowane przez nurek28

385 gr + jak zakładam ciężki swimmbaitowy długi kij przez 8 godzin serio Cię nie męczą? Szacun. Ja od dłuższego czasu odchudzam wszystkie zestawy mimo, że siły i warunków nie brakuje. Tak jest po prostu przyjemniej. Skoro kij o wadze 170-200 gr i multik 250-270 gr spokojnie ogarnia takie przynęty to nie widzę sensu jechać grubiej.

Nie męczą,ale tylko dla tego że wykazałem się odrobiną myślenia przy zlecaniu budowy wędek i przeklepalem pare kołowrotków,

Najczęściej używam gum 140-220g, plus 40-90 gramowe obrotówki, konia z rzędem temu kto wytrzyma 2 godziny ryoga na standardowej korbie prowadzić te ostatnie nad roślinnością 

Podstawą bezbolesnego łowienia  takimi gramaturami w moim przypadku to niestety dolnik 40-50cm(dynamika wymachu) w moim konkretnym przypadku jest to 45 od pazura,  jest to uzależnione od wzrostu i długości rąk operatora, coś jak dobór roweru ja robilem 3 próby 39 ,41 i 45cm ,długa wędka która jest niejako wymuszona długością dolnika , bezpieczeństwem na łodzi (30cm przynenty i 70cm fc), po trzecie dobrze mi się tym tnie i prowadzi gumy długimi skokami

kołowrotek z niskim przełożeniem i długą korbą, linka do takich zestawów to pp 30 i 40lb czyli 0,28 i 0,36 

zresztą ameryki nie odkrylem, abu svartzonker signature,abu fantastita beast musky, stc legend turnament musky, klasyki do operowania takimi gramaturami wszystkie te wędki są tak samo zbudowane raczej nie bez powodu :)  

• Like 4

.......prowadzić te ostatnie nad roślinnością 

Podstawą bezbolesnego łowienia  takimi gramaturami w moim przypadku to niestety dolnik 40-50cm(dynamika wymachu)......

Czekam na dostawę pianki EVA- bo właśnie z tego powodu przedłużam rękojeść.

​Przy dużych przynętach stawiających duży opór, krótka rękojeść to w moim przypadku była wielka pomyłka przy wyborze kija  :(

Tak ostatnio się zastanawiam nad zakupem zamiennika dla Daiwy Z 2020HL w  niskim profilu ale nie bardzo jest co kupić.

Daiwa Prorex 300, Lexa 300, Shimano Tranx A i Revo Toro Beast - klocki 300 gramów i więcej.

Revo Beast - obudowa mała jak w zwykłych Revo, odległość wodzika od szpulki mała.

Tatula HD200 i 150HD - ramka jak w zwykłej setce i te same bebechy. Oprócz szpulki. Wodzik blisko.

Trzeba będzie drugiej Z-ki poszukać.

Może inne propozycje z niskich?

Założenia:

- waga 250-280 gramów

- daleko odsunięty wodzik od szpulki jak w Z czy też Curado 201D

- pojemność linki typu PP 50 LB min 100 metrów

- korbka 90-100 mm

- hamulec powyżej 5 kg

Edytowane przez godski

Tatula 150HD ma nie tylko pojemniejszą szpulkę ale i też bebechy mocniejsze, dłuższe ramię korbki co jest przydatne przy łowieniu na cięższe przynęty oraz takie które stawiają większy opór w wodzie :) Gwiazda hamulca jest z metalu a nie tworzywa jak w zwykłej setce :)

Pewien jesteś tych mocniejszych bebechów w 150HD czy też 200HD ? Nic takiego nie znalazłem. Przy tej samej ramie co w setce raczej bebechów mocniejszych nie upchnęli.

z tego co wiem, to 150 jest w innej ramie.

100 i 200 owszem - to samo, tylko szpula pojemniejsza.

Z pewnością 150 HD działa inaczej niż 100, bo to miałem i mogę porównać. Ale nic nie wiem o 200.

Mefisto o 150 pisał tak "Daiwa TATULA HD wzmocniona wersja na rynek japoński"

• Like 1

http://japantackle.com/daiwa-tatulahd.html 

http://www.americanlegacyfishing.com/daiwa-tatula-200-hd-baitcasting-reel-tatula-hd200hs.html

Według internetów 150 HD to mocniejsza konstrukcja. Metalowa gwiazda hamulca (plastik w 200 HD), ramka z wyższej klasy alu, mocniejszy hamulec, oba panele boczne z alu (w 200 HD tylko ten od strony przekładni) i opisana jako saltwater fine.

http://japantackle.com/daiwa-tatulahd.html 

http://www.americanlegacyfishing.com/daiwa-tatula-200-hd-baitcasting-reel-tatula-hd200hs.html

Według internetów 150 HD to mocniejsza konstrukcja. Metalowa gwiazda hamulca (plastik w 200 HD), ramka z wyższej klasy alu, mocniejszy hamulec, oba panele boczne z alu (w 200 HD tylko ten od strony przekładni) i opisana jako saltwater fine.

Tylko metalowa gwiazdka czy też ramka z wyższej klasy alu mocy nie doda. Brakuje większej szpulki, bebechów, odległego wodzika .

Już znalazłem w wątku Tatuli wypowiedź kolegi Mateo ,

Żbiku zapytał:

"Panowie, jak to w końcu jest z ta wersja Tatuli 150HD? Czy HD to faktycznie wzmocniona konstrukcja w stosunku do np 100HSL? Jesli wzmocniona to w jaki sposob? Mocniejszy materiał przekładni, czy moze wieksze masywniejszy koło? "

Odpowiedż Mateo1989:

"Trzpień na którym osadzona jest szpula jest grubszy, przekładnia jak w ryodze jeśli chodzi o rozmiar kół zębatych oraz materiał  :)

Gdybyś chciał zobaczyć 150hd to mozemy sie jutro spotkac   :)"

Czyli przekładnia i ośka większa w 150HD. Czy rama takich samych rozmiarów? Czy 200HD ma to samo?

Różnica kilku gramów wagi pomiędzy 100 a 150HD i 200HD nie wskazuje na różnice w wadze koła czy też w większej obudowie.

Edytowane przez godski

Z tego co piszą na japońskich stronach napęd  i  rozmiar bez zmian. Czyli nie dla mnie HD.

Łożysk tyle samo czyli 7+1.

Daiwa Tatula HD Custom 150 model is heavy duty model of the Tatula 100, featuring following upgrades from original Tatula. Long 100mm ESD (air-craft grade duralumin) handle, high-grip knobs, 36mm large spool (instead of regular 34mm spool), super deep spool, souped up 7.0 kg drag, and metal star drag. Due to the deep spool, magbrake has fixed brake rotor, instead of moving MagforceZ. Combined with the advantage of original Tatula like aluminum alloy body frame, anti-rust ball bearings, and innovative TWS T shaped level winder system, this Tatula HD Custom offer the best value for anglers who chase big fish.

Edytowane przez godski

Tak ostatnio się zastanawiam nad zakupem zamiennika dla Daiwy Z 2020HL w  niskim profilu ale nie bardzo jest co kupić.

Daiwa Prorex 300, Lexa 300, Shimano Tranx A i Revo Toro Beast - klocki 300 gramów i więcej.

Revo Beast - obudowa mała jak w zwykłych Revo, odległość wodzika od szpulki mała.

Tatula HD200 i 150HD - ramka jak w zwykłej setce i te same bebechy. Oprócz szpulki. Wodzik blisko.

Trzeba będzie drugiej Z-ki poszukać.

Może inne propozycje z niskich?

Założenia:

- waga 250-280 gramów

- daleko odsunięty wodzik od szpulki jak w Z czy też Curado 201D

- pojemność linki typu PP 50 LB min 100 metrów

- korbka 90-100 mm

- hamulec powyżej 5 kg

shimano tranx 300 (330g) albo revo toro beast 51 (385g) i przy tym bym został 

Edytowane przez Tu nie ma ryb.