Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Chociażby dla tej ciut większej szpuli i korby było warto wziąść 200. Czy przesadą jest łowienie kleni kolowrotkiem 3000? Ja tak łowię, bo kij długi, bo warunki tego wymagają, bo tak lubię.

Tak jak pisałem wcześniej, polecam to co używam i mi się sprawdza, a co kolega wybierze to jego. Pozdrawiam

Co wybiorę, hmmm. Obawiam się że z każdym Waszym zdaniem z Tatuli 200 robi się 300. Zwykle łowię młynkami, które raczej dają zapas a nie działają na granicy używalności. Tym bardziej, że i szpula pojemniejsza a zapewne będę używał coś z 30lb aby ograniczyć odstrzały. Choć pewnie jakaś taka nieprzyjemność mnie spotka.

Jeśli w dalszym ciągu podtrzymujesz, że planujesz podpiąć multik do kija do 80g (czyli można założyć, ze ogarnie spokojnie 100g) to Tatula 300 będzie przesadą (nie ma co przeginać jednak z tymi zapasami chyba, że zakładasz za chwile kupno kija do 150-160g)

Na mojej Tatuli 200HD, nawinięty jest Varivas 4X #4.0 50Lb. Wlazło tam 125m. to mało do przynęt 80-100g? 

Przemyśl temat jeszcze raz na spokojnie ;)  :)

• Like 1

Jeśli w dalszym ciągu podtrzymujesz, że planujesz podpiąć multik do kija do 80g (czyli można założyć, ze ogarnie spokojnie 100g) to Tatula 300 będzie przesadą (nie ma co przeginać jednak z tymi zapasami chyba, że zakładasz za chwile kupno kija do 150-160g)

Na mojej Tatuli 200HD, nawinięty jest Varivas 4X #4.0 50Lb. Wlazło tam 125m. to mało do przynęt 80-100g? 

Przemyśl temat jeszcze raz na spokojnie ;)  :)

Nie, nie planuję łowić znacznie ciężej. To, co napisałem jest takim moim castingowym startem. Co sie oczywiście stanie później, któż to wie ;)

125m plecionki 50lb wystarczy absolutnie. Moje tłuczenie od ściany do ściany, jak widać, wynika z braku doświadczenia. W stałej szpuli takich problemów nie mam ;)

Nie, nie planuję łowić znacznie ciężej. To, co napisałem jest takim moim castingowym startem. Co sie oczywiście stanie później, któż to wie ;)

125m plecionki 50lb wystarczy absolutnie. Moje tłuczenie od ściany do ściany, jak widać, wynika z braku doświadczenia. W stałej szpuli takich problemów nie mam ;)

Daniel tak jak tobie mówiłem, curado K z palcem w dupce ogarnie te gramatury. Czy to zwykłe 6:2 czy Hg 7:4. Ja mam HG i do jerków lepsze jest. Gumy też ogarnia. 

• Like 1

Panowie.

Aktualnie mam wędkę abu beast x 20-70g do niej mam przypięty multik abu pro max 7:1:1 który kiedyś był kupiony w zestawie z wędka 15-45g więc obstawiam, że do 50g uciągnie.

Aktualnie mam do wydania z 900pln.

Pytanie czy jestem w stanie tym multikiem abu ogarnąć przynęty w przedziale 10-30 aby zrobić sobie zestawik do mniejszych twitchow i obrotówek, może ktoś ma taki multik przy takiej wędce i coś podpowie?

A do mojej wędki 20-70g kupić inny multik w kasie która mam, jeśli tak to jaki? Rzucam tym jak na razie zarówno jerkami jak i gumami

Edytowane przez Pat92

Curado nie miałem, mam tatule i tranxa, tranxa LG katuję teraz 200-400g (bo mi się jedna bestia 61 rozleciała). IMO tranx 2ligi wyżej od tatuli, a curado to podobno "biedny tranx" tylko najważniejsze czy ta sama przekładnia... tego svartzonkera też mam B)

Curado nie miałem, mam tatule i tranxa, tranxa LG katuję teraz 200-400g (bo mi się jedna bestia 61 rozleciała). IMO tranx 2ligi wyżej od tatuli, a curado to podobno "biedny tranx" tylko najważniejsze czy ta sama przekładnia... tego svartzonkera też mam B)

Tranxa 300 katujesz do 400 gramów? Bo 400 to ta sama buda i wielkość przekładni. Co się rozleciało w Bestii?

Tranxa 300 katujesz do 400 gramów? Bo 400 to ta sama buda i wielkość przekładni. Co się rozleciało w Bestii?

Ale to jest raptem 5wyjzdów na razie, Besti nie rozkręcałem, od razu poszła na gwarancję- dostałem zwrot kasy z miętusa bo teraz mają ceny wyższe, a było tak: rzut (przynenta 600g)->>broda->>>chrrry->>przy zwijaniu ząbkuje. 

Tych nie wiadomych jest więcej, Andrzeju. Imaginujecie. W tej chwili na rynku do kupienia w wielkości 300 są : Tranx, Curado, Scorpion, Tatula, Lexa, Prorex ( ciężko dostać) oraz Okuma Citrix i Komodo, Lews, a także ABU Bestie. To tylko niskoprofilowce, o okrąglakch nie wspominam. Czyli trochę tego jest. O Chińczykach z alli nie wspominając.

Edytowane przez Novis

Wcale nie chamskie, właśnie o to chodzi że nie miałem i dlatego sie pytam czemu 2 ligi niżej? Przymierzałem się do tatuli 300 bo mam 100 i 200HD i nie mam zastrzeżeń . Cena praktycznie ta sama.

Jakiś czas temu kręciłem w sklepie dwoma egzemplarzami Tatuli 300 w dwóch wersjach przełożenia, 6 i 8. W obu był ten sam problem, w pewnym położeniu korba się lekko blokowała. Mocno wyczuwalne przy jednostajnym kręceniu standardowym tempem. Może to kwestia tych dwóch konkretnych egzemplarzy ale w multiplikatorze za niemalże 1k PLN to niedopuszczalne. Edytowane przez Pumba
  • Like 2

Tych nie wiadomych jest więcej, Andrzeju. Imaginujecie. W tej chwili na rynku do kupienia w wielkości 300 są : Tranx, Curado, Scorpion, Tatula, Lexa, Prorex ( ciężko dostać) oraz Okuma Citrix i Komodo, Lews, a także ABU Bestie. To tylko niskoprofilowce, o okrąglakch nie wspominam. Czyli trochę tego jest. O Chińczykach z alli nie wspominając.

Wielkość 300 wielkości 300 nie równa. Duża bestia to już prawie wielkość 400 i koło 380 g wagi. Pozostałe to 300 i lekko powyżej.

Przy wielkości 400 jeszcze większy galimatias bo Tranx 300/400 to praktycznie tp samo a np. Lexa 300 a 400 to już zupełnie inna liga.

Reasumując- trzeba brać Tranx-a póki jest.

Taa, chcę ciepać przynętami 250 -280 g. Biorę pod uwagę Komodo 364, ABU Revo Toro 61 ( nie bestię, starszy model) i ewentualnie Tranxa 301. To jest taki przedział, iż niektórzy zaproponują wielkość 400. Jednak uparłem się na 300.

Edytowane przez Novis

Jakiś czas temu kręciłem w sklepie dwoma egzemplarzami Tatuli 300 w dwóch wersjach przełożenia, 6 i 8. W obu był ten sam problem, w pewnym położeniu korba się lekko blokowała. Mocno wyczuwalne przy jednostajnym kręceniu standardowym tempem. Może to kwestia tych dwóch konkretnych egzemplarzy ale w multiplikatorze za niemalże 1k PLN to niedopuszczalne.

Mam tatulę 103 SV i też mi się to zdarza. 

Taa, chcę ciepać przynętami 250 -280 g. Biorę pod uwagę Komodo 364, ABU Revo Toro 61 ( nie bestię, starszy model) i ewentualnie Tranxa 301. To jest taki przedział, iż niektórzy zaproponują wielkość 400. Jednak uparłem się na 300.

Prawdziwe 400 to już kawał lochy, waga około 400 g . Jak dla mnie to już przynęty 300+

Ja do przynęt 300-450 gram kupiłem za niecałe 100 euro Abu MaxToro. Wiem że buda plastikowa ale trouty 30 cm czy roach 32 cm nie stawiają dużego oporu przy zwijaniu. Zaczyna być zimno ,dłonie od multika nie będą marzły. Ma za sobą kilka dniówek ciągłego rzucania i jak nowy.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Jarek, wszystko pięknie. Ale, jak się zrobi broda i odstrzał przynęty o masie 250-300g, jak to wpływa na mechanizm multika? To są potężne już przeciążenia, działające na szpulę i jej mechanizm. Jakimi przynętami rzucałeś? I z jakim kijem go sparowałeś? Michał zarżnął dużą Bestię przynętą 600g. Tak, wiem, przesadził z masą. Dla niego to kolejne doświadczenie, z którego wyciągnie wnioski. Dla Niego przynęty określane jako przynęty do trolla ( a nie do rzucania z ręki )nie istnieją. Podniósł sobie poprzeczkę, ale to niech sam opowie o tym w odpowiednim czasie.

Nie wiem co się stanie jak będzie broda, nie miałem od kilku lat. Na prawdę nie pamiętam kiedy miałem ostatni raz, to samo z odstrzeliwaniem przynęt. Przy takich ciężkich nie rzuca się ładując kij a jedynie wykorzystując jego długość aby nie nadwyrężyć ramion więc szpula nie łapie w początkowej fazie dyżych prędkości. Taki błąd popełniłem gdy łowiłem pierwszy dzień tak ciężkim zestawem. Po dwóch godzinach miałem dość i myślałem że kij już będzie leżał w domu.

Kij to St.Croix Tournament Big Dawg do 12oz

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez jbk

Taa, jak kij się ma nie załadować, to po co łowić? Nie zrozum mnie źle. Michał rzucał kotletami na odległości większe, niż ja kiedykolwiek jakąkolwiek przynętą w caście. Ale to już trzeba wypracować trochę techniki. Nie chcę podejmować jakiejkolwiek dyskusji, nie o to chodzi, ja sam nie zbliżę się do tej granicy, bo nie widzę takiej potrzeby. No, ale oglądanie czegoś takiego powoduje przełamanie pewnej bariery, co mi się spodobało i kupiłem patyka tylko do 250g. Ba, nawet go przetestowałem, ale moje przynęty do 160g ledwie go ładowały. Cięższych na razie nie mam. Ale będą. Dobra, to bardzo niszowa półka w castingu. Chcę się znaleźć chociażby w przedsionku tej niszy. Do niej całkowicie nie wejdę.