Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Zillion 1516 TW to mocna konstrukcja i na 99% koła nie są z aluminium.

Linki 40 Lb też wejdzie ponad 100 metrów tak więc moim zdaniem do gum i jerków max 150-200 gramów da radę. Lepiej bliżej 150.

Bebechy nie są z amelinium, ale jest trochę plastiku.

Polecam obejrzeć: https://www.youtube.com/watch?v=j_P0443Zyis

Andrzej

Witam. Chciałbym u Was zasięgnąć rady. Rozglądam się za multiplikatorem do przynęt w przedziale wagowym od 40 do 100 gram. Są to przede wszystkim jerki i gumy (15-20 cm). Na oku mam 3 modele:

• ABU C4 5601
  • Daiwa Tatula 200 HSL
  • Quick Optimus 301 Baitcast

Aktualnie jestem w posiadaniu ABU C3 6501. Chcę go wymienić bo jest trochę za duży jak dla mnie. Ciężko go objąć w trakcie łowienia.

C4-kę widziałem i jest całkiem zgrabna. Ma najmniejsze przełożenie spośród całej trójki. Optimus - przynajmniej z opisu - wydaje się być całkiem solidną maszynką. Siła hamulca na poziomie 12 kg. Jest cięższy w stosunku do Tatuli. Czy  związku z tym można wysnuć wniosek, że w środku ma mocniejsze/lepsze elementy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

zwiraz

Edytowane przez zwiraz
  • Like 1

Zamówiłem lexe 300hsl, kijek musky innovation 20-100g, 225cm. Fajny kij ma okrutną moc ale nie jest to sztywna pała, dość lekki jak na mięso które posiada. 11 dwustopkowych alconite, pletka w głębokim ugieciu blanku nie dotyka go jak to ma miejsce przy Abu vendetta. Swoją drogą Abu bardzo mile mnie zaskoczyło, po dwóch wypadach z modelem 60-100g dokupilem dłuższy 244cm 30-60g i muszę stwierdzić, że jest świetny do gum -22cm ok 20g główka. Czuciem zabija np luviasa, który jest 4 razy droższy. Ale o multkiach miało być.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Hej, przede wszystkim chciałbym sie przywitać jako nowy na forum ;) hej :)

Wiem ze na forum bylo już kilka wątków o multiplikatorach ale nie o wszystkich które mnie iinteresuja i nie do gum :)

Zamierzam łowić głównie na gumy (95% czasu) gumy takie jak shadteez 22cm, line thru trout 3d 20cm, pig shady, rippery 22cm, czy dragon demon 22,5cm waga w jakiej będę oscylowac to jakieś 65-110gr. Wedke juz raczej wybrałem i wybór padł na savage gear black savage jerk 198cm do 100gr wyrzutu. I teraz problem, jaki multik, zacznę od ceny chciałbym wydać max 900zł. Początkowo myslałem o abu c4 5601, ale to okrąglak a ja zbyt dużych rąk nie mam, wiec nie wiem jak komfort, potem przyszła myśl o niskoprofilu i tutaj mam dwie propozycje daiwa lexa 400hsl lub Komodo Low profile KDS-463LX. Lexa ma dosyć wysokie przełożenie i nie wiem jak z wytrzymałością. Ogółem zależy mi na wytrzymałości zeby posłużył pare sezonów i na odległości rzutu i tu chyba lexa wygrywa (?). Sam juz nie wiem, zwracam się wiec do was. Proszę o dobre rady bo to mój pierwszy casting ;)

Czemu do gum sie nie nada? :/ A i czemu daiwa 200hd do póki sie nie zepsuje? Nie bardzo rozumiem :)

Taką wędka słabo się rzuca gumy, bo pewnie słabo się ładuje przy rzucie, a z tatulą tak mi się po prostu napisało (żart przecież), spoko multik.

Lepiej poczytaj to http://jerkbait.pl/topic/94304-d%C5%82ugi-cast-pod-du%C5%BCe-gumy/page-9

Edytowane przez Alaryk

Hej, przede wszystkim chciałbym sie przywitać jako nowy na forum ;) hej :)

Wiem ze na forum bylo już kilka wątków o multiplikatorach ale nie o wszystkich które mnie iinteresuja i nie do gum :)

Zamierzam łowić głównie na gumy (95% czasu) gumy takie jak shadteez 22cm, line thru trout 3d 20cm, pig shady, rippery 22cm, czy dragon demon 22,5cm waga w jakiej będę oscylowac to jakieś 65-110gr. Wedke juz raczej wybrałem i wybór padł na savage gear black savage jerk 198cm do 100gr wyrzutu. I teraz problem, jaki multik, zacznę od ceny chciałbym wydać max 900zł. Początkowo myslałem o abu c4 5601, ale to okrąglak a ja zbyt dużych rąk nie mam, wiec nie wiem jak komfort, potem przyszła myśl o niskoprofilu i tutaj mam dwie propozycje daiwa lexa 400hsl lub Komodo Low profile KDS-463LX. Lexa ma dosyć wysokie przełożenie i nie wiem jak z wytrzymałością. Ogółem zależy mi na wytrzymałości zeby posłużył pare sezonów i na odległości rzutu i tu chyba lexa wygrywa (?). Sam juz nie wiem, zwracam się wiec do was. Proszę o dobre rady bo to mój pierwszy casting ;)

Wędka zdecydowanie za krótka do gum.

O multikach jest wszystko w powyższym linku.

Myślałem nad nacl i beast nawet nad revo s, ale to wydatek ponad 1tyś chciałbym sie w 900 zamknąć. A i jak jest z dostępnością daiwy lexy ale nie hsl tylko hl z niższym przełożeniem. I jak przełożenie wpływa na wytrzymałośc w czasie? Wyższe przełożenie = szybsze zużycie? Jak to wygląda w multikach :)

Edytowane przez Wonsz

Co wy się tak boicie wyższego przełożenia? Analogicznie wolalbys pod obciążeniem (czytaj gorka) pedalowac na niskich czy wysokich biegach? Zużycie? Wszystko się zużywa, niekoniecznie multik z wysokim przelozeniem zuzyje się szybko, ktoś to projektował i ludzie używają,niekoniecznie zużywają.