Skocz do zawartości

Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

W Angelsport Moritz masz Revo Beast za 189 EUR. Napisz na FB i poproś o wysyłkę, zazwyczaj się zgadzają. Do tego np. ten kijek za 86 EUR i masz sprawę załatwioną: https://www.angel-domaene.de/svartzonker-black-series-72-casting-40-150g-mctail-glides--27315.html Zapytaj, bo w Moritzu też był ostatnio.

Cześć,

Mam "drobny" dylemat, związany z wyborem multiplikatora.

Może ktoś ma, używa w opisanym zakresie i coś doradzi.

Pytanie jest takie, czy któryś z niżej przedstawionych multiplikatorów, zniesie bez uszczerbku dla zdrowia, łowienie przynętami (gumy i jerki)  o wadze do 120 g (to już max, w 90 % przypadków będzie to zakres 70 - 100 g).

- Shimano Calcutta 201 TE DC (to jest amerykańska wersja Calcutty Conquest 201 DC) - https://www.americanlegacyfishing.com/shopby/shimano/calcutta_te_dc.html

- Shimano Calcutta 201 d

- Daiwa Zillion TW 1516 L

Interesują mnie tylko te trzy, bo już je mam.

A.

Cześć,

Mam "drobny" dylemat, związany z wyborem multiplikatora.

Może ktoś ma, używa w opisanym zakresie i coś doradzi.

Pytanie jest takie, czy któryś z niżej przedstawionych multiplikatorów, zniesie bez uszczerbku dla zdrowia, łowienie przynętami (gumy i jerki)  o wadze do 120 g (to już max, w 90 % przypadków będzie to zakres 70 - 100 g).

- Shimano Calcutta 201 TE DC (to jest amerykańska wersja Calcutty Conquest 201 DC) - https://www.americanlegacyfishing.com/shopby/shimano/calcutta_te_dc.html

- Shimano Calcutta 201 d

- Daiwa Zillion TW 1516 L

Interesują mnie tylko te trzy, bo już je mam.

A.

Zniesie każdy takie obciążenia jeśli mówimy o gumach i jerkach gdzie obciążenia na przekładnie są minimalne, jakbyś chciał ciągać też coś co stawia opór w wodzie to z tych trzech 201d.

Zniesie każdy takie obciążenia jeśli mówimy o gumach i jerkach gdzie obciążenia na przekładnie są minimalne, jakbyś chciał ciągać też coś co stawia opór w wodzie to z tych trzech 201d.

Może mam jakieś zdolności destrukcyjne ale po dwóch latach intensywnego łowienia calcutta 201d znacznie odbiega pracą od nowej. Teraz leży i czeka aż kiedyś złożę kij do trollingu a to nie jest moja ulubiona metoda łowienia więc sobie trochę poleży [emoji16]

Była używana do kija 80 gram , czasami trochę ponad 100 gram z niego latało. Przynęty to gumy.

To nie jest multik cały z metalu. Wewnątrz jest panel z tworzywa który podpiera z jednej strony cały mechanizm.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Może mam jakieś zdolności destrukcyjne ale po dwóch latach intensywnego łowienia calcutta 201d znacznie odbiega pracą od nowej. Teraz leży i czeka aż kiedyś złożę kij do trollingu a to nie jest moja ulubiona metoda łowienia więc sobie trochę poleży [emoji16]

Była używana do kija 80 gram , czasami trochę ponad 100 gram z niego latało. Przynęty to gumy.

To nie jest multik cały z metalu. Wewnątrz jest panel z tworzywa który podpiera z jednej strony cały mechanizm.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Jeśli musiałem wybierać z trzech to wybierałem ;)

Calcuty z serii d wg mnie tyłka nie urywają, ale kierowałem się trochę tym, że mniej jej szkoda jak CC201DC, która zresztą też startuje dużo niżej a najzwyczajniej szkoda jej zajeżdżać a moja też już dostała po tyłku i czuć pracę co by jej nie robić to pomaga jak krem nivea ;)

Tak nie do końca też bym się zgodził, że wszystkie trzy multiki idealnie plasują się co do przeznaczenia. np. do ciężkiej sandaczówki wybrałbym zilliona, bo jest lżejszy i niżej zejdzie od 201d. CC201dc znowóż to kombajn, który działa już poniżej 10gr a i 100gr mu niezbyt straszne. zillion ma inne przełożenia do wyboru, to wbrew pozorom różne multiki i jeśli jeść nie wołają to przemyślałbym kwestie sprzedażowe :)

Tomku,

Dla mnie są zbyt podobne.

Zillion - przełożenie 5,5:1, prawie to samo co Calcutta 201d (5,7:1).

Sandacze, jak już się wybiorę, łowię spinningiem. Po pierwsze nie mam casta sandaczowego a po drugie te dwa powyższe są za wolne.

A poza tym, generalnie używam casta tylko na szczupaki, do przynęt powyżej 20 g masy całkowitej.

Ale jeść nie wołają.

A.

Edytowane przez Durzy

Calcutta C 201 czy CC 301?

Dajcie jakąś radę Panowie, bom nie mogę się zdecydować między tymi multikami!

Chcę go przeznaczyć na duże jerki i gumy myślę, że w granicach 90-130 g.
Wiem, że 201 da radę, ale czy nie lepsza by była 301 z jakimś zapasem mocy?
używał go też będę do trola!
Więc może jednak 301!
Ale kusi mniejszy rozmiarowo 201 i lżejszy (240 do 325)!

Macie jakieś przemyślenia!   

dzięki Rafał

Przypatrzyłem się jeszcze raz i to nie jest revo toro beast tylko revo beast. Czy nie będzie zbyt maly/słaby do gum 60-120gr? Przełożenie 7,1:1 i dosyć mały.

Za słaby nie jest. Przełożenie kwestia gustu. Nie jest mały, większy od revo s/sx, przy toro beast wydaje się niewielki, bo to kobyła.

Przypatrzyłem się jeszcze raz i to nie jest revo toro beast tylko revo beast. Czy nie będzie zbyt maly/słaby do gum 60-120gr? Przełożenie 7,1:1 i dosyć mały.

Uzytkuje revo beast i multik daje rade nie sa mu straszne gramatury o ktorych piszesz.Przelozenie tak jak kolega wyzej napisal kwestia gustu mi nie przeszkadza...dla mnie jak najbardziej ok...fajnie lezy w lapue i naprawde czuc ze multik moze duzo

Pozdrawiam