Skocz do zawartości

Szklany zestaw do suchara

marckus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

tak się zastanawiam, nad zakupem pewnego zestawu do suchara:

1) wędka Ego Glass Fiber Rod 7'8'' #4

2) kołowrotek Battenkill I

Co sądzicie o takim zestawie? Czy, ewentualnie możecie polecić coś innego w miejsce czegoś?

Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez marckus

Jest parę osób na tym forum, które łowią szklakami EGO więc pewnie napiszą coś bardziej konkretnego....

Mnie szkło jak najbardziej pasuje do suchej i choć łowię suchą szklakami i kompozytami innych firm (Seeker, Sevier) wydaje mi się, że to dobry wybór, zarówno klasa jak i długość  ;)

Nie wiem jak z ciężarem tego szklaka, ale ja mam kołowrotek Battenkill II (#3-5) i jest to tak lekki kręcioł, że nie wyważa dobrze Orvis'a Clearwater 9' #5. A ten szklak, może być odrobinę cięższy od takiej grafitowej wędki.

Radzę dobrze sprawdzić wyważenie zestawu, bo to potrafi zmęczyć po całym dniu łowienia.

ps. na allegro był do sprzedania świetny Cult Fiber od Vision w #4 klasie. Sprzedawał go kolega Paweł Bugajski tu z forum. Tu link ale widzę, że już aukcja nieaktywna. Trzeba napisać. http://allegro.pl/show_item.php?item=5829907299

Pozdrawiam

B

Edytowane przez teethar

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi  :good:

Jednak moje plany co do wędki się zmieniły (zachowałem się jak kobieta w sklepie :lol: ), urzekła mnie wędka Ego Glass Pure 6'6" #2... Mam nadzieję, że będzie to dobry wybór. A kręciołkiem do niego będzie albo Ego Retro albo wspomniany Battenkill I.

Dzięki raz jeszcze :)

Edytowane przez marckus

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam ja bym zainteresował się Redingtonem Butter Stick są to szklaki nowej generacji i nie mają tzw choroby wibracyjnej tzn że po żucie jeszcze jakiś czas falują. Są bardziej precyzyjne i można uzyskać węższą pętle. no i lżejsze:) Osobiście mam szklaka Orvisa a Redington jest wykonany w tej samej technologii. Pozdrawiam

• Like 2

Byłbym niepocieszony gdyby nie to, że także mam wspomnianego orvisa super fine glass w klasie 4. Wiem, że obecnie rozszerzono serię o kolejne szklaki w tym w klasie 3. Sam jestem wierny serii super fine od wielu lat. Pierwszą moją prawdziwą muchówką był legendarny Henrys fork właśnie z serii super fine. Mam tą wędkę do dzisiaj i nadal z przyjemnością nią łowię mimo, że od kilku lat jest pełnoletnia. Kolejna wędka to super fine touch w klasie 3 i długości 8,6". Wszystkie są adresowane do łowienia suchą muszką ale też dobrze się sprawdzą w nimfie z długiej linki. Wracając do szklaka to muszę powiedzieć, że ta wędka jest specyficzna, szczególna. Daje naprawdę dużo zabawy z łowienia ale też jest dobrym, precyzyjnym narzędziem połowu. Kupiłem ją z myślą o jętce majowej i tu sprawdza się wyśmienicie ale można się z nią wybrać na jesienne wymagające lipienie. Nie jest ani za ciężka ani zbyt kluchowata. Sądząc po moich dotychczasowych wędkach super fine można się spodziewać, że długo i bezawaryjnie posłuży. f43ca132d1d3e6c4med.jpg Po lewej stronie fotki stary super fine Henrys Fork, po prawej super fine glass

ps. Musiałbym mocno przymierać głodem żeby rozstać się z którąś z tych wędek

Edytowane przez Zielony
  • Like 6

• 3 miesiące temu...

Nie powiem że lepsze łowienie, bo to kwestia gustu, ale na pewno inne...

Ostatnio miałem okazje pośmigać cult fiber-em i też fajnie :)

Szkło to szkło :) obecnie nie wyobrażam sobie łowienia na inne patyki nawet które posiadam.

Samo rzucanie nieco inne, trzeba się przyzwyczaić,  ale prawdziwa esencja szkła zaczyna jak na końcu zestawu jest ryba.

pozdro

• Like 6

Ja zastanawiam się nad zakupem pierwszego szklaka ale niestety na Orisa mnie nie stać :(

wybór pada więc na

1. Szklaka ze stajni Ego #4 7'8''

2. Vision Cult Fiber, który obecnie w dobrej promocji jest dostępny ale jedynie #4/5 6'6''

Proszę z racji na to iż to moja pierwsza muchówka tego typu o radę który kij wybrać ?? :)

Edytowane przez sucharfishing
  • Like 1

na FF jest szklany lamiglas albo do zbieraj i kup redingtona butter dobre i lekkie szklaki, ze szklakami jest tak albo się zniechęcisz albo zakochasz, szklaki redingtona i orvisa ponoć są na tych samych blankach i w nowej technologii vision ego to dość ciężkie szklaki w starej technologii, miałem glassica w klasie 3/4 nie powiem fajny kij ale sporo cięższy od orvisa dobrze chodził na wf 4

Edytowane przez MATIQUES