Skocz do zawartości

Szklany zestaw do suchara

marckus

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiele bardziej niż normalne chwyty, mnie zresztą te "rysy" w ogóle nie przeszkadzają, taki styrany sprzet ma swoj urok. A propos szklanych zestawów do suchara i roboty Wojtka, ten niżej: 

post-50551-0-44855500-1475049853_thumb.jpg

post-50551-0-77197500-1475049911_thumb.jpg

Edytowane przez kocmyrz
  • Like 2

Wczoraj miałem okazję porzucać zestawem. Nic nie złowilem, tak dla porządku ☺

Też początkowo miałem obawy co do mocowania, ale bezpodstawne. Nic się nie luzuje i trzyma pewnie. Radykalnie obniża za to wagę wędki. Szklaczek waży dokładnie 58 gram. Co do rys, na razie nic nie widzę.

Edytowane przez Mdah
  • Like 1

Pytałem o pierścienie bo miałem w swoim #3 Greysie takie mocowanie ale pierścienie tragedia jakby ktoś szlifował pilnikiem na kolanie. U siebie usunąłem korkowe mocowanie w to miejsce poszedł insert stabilizowany z frezem pod stopkę kołowrotka  z pierścieniami i trzyma pewnie i bezrysowo. Tylko wędeczka przybrała na masie w dolniku ( insert praktycznie na gołym blanku, można było z większą dziurą na arborach ). Jak ktoś lubi fit to ideallo byłoby zrobić frez w koreczku i dobrej jakości pierścionki.

Tak to mniej więcej u mnie wygląda:

post-56019-0-23683100-1475094963_thumb.jpg

• Like 2

A jaki jest chwyt do poganiania gąsek? Ja ostatnio zamówiłem wędkę pod suchara, co prawda węgiel, ale mam pełniejszy uchwyt, takie konkret cygaro, i jest bardzo wygodnie. No ale może to kwestia tego że mam dużą rękę. Generalnie jak u kogoś zobacze takie szlifowanie rękojeści to bardzo chętnie pomacam.

Bezi, kształt rękojeści nie jest, albo może lepiej... nie powinien być kwestią mody. Bardziej sposobu w jakim trzymasz rękojeść. Wszelkie cygara są dla tych, którzy kładą palec wskazujący na rękojeści wzdłuż blanku. Dla tych którzy używają bardziej kciuka lepszy jest full wells. Pierwszy sposób pomaga lepiej kontrolować położenie wędki w czasie wymachów, a drugi pozwala lepiej zablokować nadgarstek w czasie intensywnej pracy wędki np. w czasie długich rzutów.

Lamiglasik Piotra to prawdziwy już teraz rodzynek. :)

Czyli dalej miszmasz, bo odpowiedź Pluszszcza wyklucza odpowiedz venoma. No nie wazne, chyba czaje o co wam chodzi. Ja trzymam kciuk, bo tak się nauczyłem, tak mi wygodniej.

Muszę sobie pomacac tak bardzo wystrugany korek, żeby mieć jakiś pogląd.

Ps. Często oglądam fotki i relacje kolegów muszkarzy z kraju kwitnącej wiśni, tam przywiązanie do tradycji jest przeogromne. Bardzo wiele osób łowi tam albo klejonkami, albo szklakami i wiecie co? U nikogo (chyba) nie zauważyłem tak wyprofilowanego korka, zdecydowana większość to cygaro...

Czyli dalej miszmasz, bo odpowiedź Pluszszcza wyklucza odpowiedz venoma. No nie wazne, chyba czaje o co wam chodzi. Ja trzymam kciuk, bo tak się nauczyłem, tak mi wygodniej.

Muszę sobie pomacac tak bardzo wystrugany korek, żeby mieć jakiś pogląd.

Ps. Często oglądam fotki i relacje kolegów muszkarzy z kraju kwitnącej wiśni, tam przywiązanie do tradycji jest przeogromne. Bardzo wiele osób łowi tam albo klejonkami, albo szklakami i wiecie co? U nikogo (chyba) nie zauważyłem tak wyprofilowanego korka, zdecydowana większość to cygaro...

Chyba musisz napisać, albo pokazać  dokładniej o jakiej rękojeści mówisz, bo ta która wyszła spod ręki Wojtka w Lamiglasie do jest właśnie cygaro :-)

A jaki jest chwyt do poganiania gąsek? Ja ostatnio zamówiłem wędkę pod suchara, co prawda węgiel, ale mam pełniejszy uchwyt, takie konkret cygaro, i jest bardzo wygodnie. No ale może to kwestia tego że mam dużą rękę. Generalnie jak u kogoś zobacze takie szlifowanie rękojeści to bardzo chętnie pomacam.

Tak jak napisali koledzy Venom i Pluszszcz.

Ten uchwyt o ktory pytasz to trzyma sie jak drygent. Lekko i "zwiewnie" bo akcja i moc tych blanków z zestawami na to pozwala. Kijki to zazwyczaj szklaczki lub leciutkie grafity o akcji bardzo "miękkiej". Tenkara rownież moze mieć taki uchwyt.

Dotyczy to oczywiscie wedeczek bardzo krótkich i takimi którymi łowi sie na najkrotszych dystansach. Dłuższą z "automatu" trzeba mocniej i pewniej "ściskać". :)

Coś nie widzę tych trzech środkowych, ale domyślam się, że chodzi o cygaro, :)  tylko o pełniejszych kształtach i większej średnicy. Wydaje się, że to już raczej kosmetyka i indywidualne podejście do tego typu uchwytu.  Zasada zostaje ta sama - dobrze się sprawdza w przypadku używania palca wskazującego do prowadzenia wędki. Nawiasem mówiąc takiego chwytu warto używać w czasie nauki rzucania, bo nie pozwala za bardzo wychylać kija do tyłu z czym mają prawie wszyscy problem ;)

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 1