Pendergrast Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Jak pierścienie mocujące kołowrtoek? Na fotkach wygląda to raczej słabo, nie rysują stopki kołowrotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Niewiele bardziej niż normalne chwyty, mnie zresztą te "rysy" w ogóle nie przeszkadzają, taki styrany sprzet ma swoj urok. A propos szklanych zestawów do suchara i roboty Wojtka, ten niżej: Edytowane 28 Września 2016 przez kocmyrz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Wczoraj miałem okazję porzucać zestawem. Nic nie złowilem, tak dla porządku ☺Też początkowo miałem obawy co do mocowania, ale bezpodstawne. Nic się nie luzuje i trzyma pewnie. Radykalnie obniża za to wagę wędki. Szklaczek waży dokładnie 58 gram. Co do rys, na razie nic nie widzę. Edytowane 28 Września 2016 przez Mdah 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 A co ostatnio taką moda na takie uchwyty które przy blanku mają prawie taką samą średnice co blank? Wygodnie się to trzyma? Nie lepszy byłby pełniejszy uchwyt do szklaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Przy tak delikatnej wędeczce trzymasz ja jak kijek do poganiania gąsek. Grubszego nie trzeba bo zabraknie finezji. Chyba że masz łapkę jak koparka to zalecany jest grubszy uchwyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Pytałem o pierścienie bo miałem w swoim #3 Greysie takie mocowanie ale pierścienie tragedia jakby ktoś szlifował pilnikiem na kolanie. U siebie usunąłem korkowe mocowanie w to miejsce poszedł insert stabilizowany z frezem pod stopkę kołowrotka z pierścieniami i trzyma pewnie i bezrysowo. Tylko wędeczka przybrała na masie w dolniku ( insert praktycznie na gołym blanku, można było z większą dziurą na arborach ). Jak ktoś lubi fit to ideallo byłoby zrobić frez w koreczku i dobrej jakości pierścionki.Tak to mniej więcej u mnie wygląda: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 A jaki jest chwyt do poganiania gąsek? Ja ostatnio zamówiłem wędkę pod suchara, co prawda węgiel, ale mam pełniejszy uchwyt, takie konkret cygaro, i jest bardzo wygodnie. No ale może to kwestia tego że mam dużą rękę. Generalnie jak u kogoś zobacze takie szlifowanie rękojeści to bardzo chętnie pomacam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Do poganiania gąsek, czyli z palcem wskazującym a nie kciukiem opartym o rękojeść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Bezi, kształt rękojeści nie jest, albo może lepiej... nie powinien być kwestią mody. Bardziej sposobu w jakim trzymasz rękojeść. Wszelkie cygara są dla tych, którzy kładą palec wskazujący na rękojeści wzdłuż blanku. Dla tych którzy używają bardziej kciuka lepszy jest full wells. Pierwszy sposób pomaga lepiej kontrolować położenie wędki w czasie wymachów, a drugi pozwala lepiej zablokować nadgarstek w czasie intensywnej pracy wędki np. w czasie długich rzutów.Lamiglasik Piotra to prawdziwy już teraz rodzynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Czyli dalej miszmasz, bo odpowiedź Pluszszcza wyklucza odpowiedz venoma. No nie wazne, chyba czaje o co wam chodzi. Ja trzymam kciuk, bo tak się nauczyłem, tak mi wygodniej. Muszę sobie pomacac tak bardzo wystrugany korek, żeby mieć jakiś pogląd.Ps. Często oglądam fotki i relacje kolegów muszkarzy z kraju kwitnącej wiśni, tam przywiązanie do tradycji jest przeogromne. Bardzo wiele osób łowi tam albo klejonkami, albo szklakami i wiecie co? U nikogo (chyba) nie zauważyłem tak wyprofilowanego korka, zdecydowana większość to cygaro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Czyli dalej miszmasz, bo odpowiedź Pluszszcza wyklucza odpowiedz venoma. No nie wazne, chyba czaje o co wam chodzi. Ja trzymam kciuk, bo tak się nauczyłem, tak mi wygodniej.Muszę sobie pomacac tak bardzo wystrugany korek, żeby mieć jakiś pogląd.Ps. Często oglądam fotki i relacje kolegów muszkarzy z kraju kwitnącej wiśni, tam przywiązanie do tradycji jest przeogromne. Bardzo wiele osób łowi tam albo klejonkami, albo szklakami i wiecie co? U nikogo (chyba) nie zauważyłem tak wyprofilowanego korka, zdecydowana większość to cygaro... Chyba musisz napisać, albo pokazać dokładniej o jakiej rękojeści mówisz, bo ta która wyszła spod ręki Wojtka w Lamiglasie do jest właśnie cygaro :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Ja piszę o tych 3 środkowych, wyraźnie grubszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 A jaki jest chwyt do poganiania gąsek? Ja ostatnio zamówiłem wędkę pod suchara, co prawda węgiel, ale mam pełniejszy uchwyt, takie konkret cygaro, i jest bardzo wygodnie. No ale może to kwestia tego że mam dużą rękę. Generalnie jak u kogoś zobacze takie szlifowanie rękojeści to bardzo chętnie pomacam.Tak jak napisali koledzy Venom i Pluszszcz. Ten uchwyt o ktory pytasz to trzyma sie jak drygent. Lekko i "zwiewnie" bo akcja i moc tych blanków z zestawami na to pozwala. Kijki to zazwyczaj szklaczki lub leciutkie grafity o akcji bardzo "miękkiej". Tenkara rownież moze mieć taki uchwyt. Dotyczy to oczywiscie wedeczek bardzo krótkich i takimi którymi łowi sie na najkrotszych dystansach. Dłuższą z "automatu" trzeba mocniej i pewniej "ściskać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Coś nie widzę tych trzech środkowych, ale domyślam się, że chodzi o cygaro, tylko o pełniejszych kształtach i większej średnicy. Wydaje się, że to już raczej kosmetyka i indywidualne podejście do tego typu uchwytu. Zasada zostaje ta sama - dobrze się sprawdza w przypadku używania palca wskazującego do prowadzenia wędki. Nawiasem mówiąc takiego chwytu warto używać w czasie nauki rzucania, bo nie pozwala za bardzo wychylać kija do tyłu z czym mają prawie wszyscy problem Edytowane 30 Września 2016 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 A bo się link nie wkleiłhttp://s4.photobucket.com/user/arthurkuan/media/DSC01544B.jpg.htmlSpoko, już czaje tą waszą modę.Z tym palcem do nauki dobrze prawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Jak już wspomniałeś Japończyków, to u Kagerowa- tego od klejonek-można znaleźć ładnie zrobione cygara. https://www.google.pl/search?q=kagerow+fly+rods&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio4MfGp7fPAhXDhiwKHZ7kCgMQ_AUICCgB&biw=1280&bih=641#imgrc=EngA49JwyhYL_M%3A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi