artmio Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 witammam pytanie odnoszace sie do jakis materialow filmikow stron na ktorych mozna zobaczyc jak w prosty sposob w miare powtarzalny mozna wygiac drut do woblerow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 W necie jest tego baaardzo dużo, np. filmiki na YouTube (wpisz gięcie drutu):1. http://www.youtube.com/watch?v=mwygMdpQ8SU&feature=relat ed Nie trzeba się bać technologi, ona jest tylko poglądowa i daje dużo do myślenia. Wystarczy ściągnąć (skopiować) kilka danych z profesjonalnej maszynki i zrobić coś dla siebie, np. jak tu (początek filmu):2. To jest podstawa gięcia drutu:3. Dzięki takiej zabawie, do robaków 3cm stosuję taki sam drut (0,9mm) co do boleniówek, tylko że oczko jest robione na innym trzpieniu i wygląda to już całkiem inaczej (mocne, nie wygina się i ma swój wygląd): 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Giętarka do drutu to bardzo ważny przyrząd, szczególnie przy wielkoseryjnej produkcji woblerów jak i np. obrotówek.Jak zrobić taką giętarkę w prosty sposób - niestety recepty nie da się napisać.A to z tego powodu że każdy wobler jest inny i do każdego powinna być inna giętarka.Ja z jedną męczyłem się coś ok 2dni.Ale dając ją nawet laikowi do ręki wiem że stelarz do woblera wyjdzie z giętarki w 99% taki sam jak poprzedni.Oto próba gięcia przez moją 9 lenią córkę. Najważniejsze podstawy gięcia drutu podał JAZ w linkach i tego trzeba się trzymać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Tutaj masz link do filmu, co prawda z giętarką do robienia obrotówek ale zasada gięcia ta sama.LINKA tu inne narzędzia KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Poza tematem: - jak jest za co chwalić, to chwalę - Darku pięknie powyginane druty , brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Dzięki JAZ za miłe słowa,ale to jak już pisałem zasługa dobrze skonstruowanej giętarki.Dodam tylko że lepiej na początku się trochę pomęczyć i zrobić dobre oprzyżądowanie a potem to już tylko przyjemność z szybkiej i dokładnej pracy z woblerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 lesiewicz a może jakieś fotki zapodasz z wielką chęcią bym zobaczył twoją giętarkę i pewnie nie tylko ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Giętarke mam na zakładzie.Jak tylko nadarzy się okazja to zrobię zdjęcie acz kolwiek zdjęcie jej raczej nic nie da bo to tylko będzie ogólny obrys, a tu najważniejsza jest jej praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 mysle ze zdjecie bedzie bardzo na miejscu poniewaz jest to temat ktory spedza sen z powiek nie jednemu mlodemu majsterkowiczowi(takiemu jak mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Ok,Ok poszukam giętarki od innego woblera i jak zrobię zdięcie to wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Ta giętarka to jedna z pierwszych które zrobiłem.Następne konstrukcję były podobne, tylko ostatnią postanowiłem zrobić trochę bardziej profesional. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 osobiscie bardzo oczekuje a moze do tego krociutki opis samej pracy gietarki i troche szczegolow technicznych jakich materialow uzyles do budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 dzieki za zdjecie jezeli to mozliwe narysuj na zdjeciu jaki ksztalt mozna wykonac na tym jak na te chwile bardzo tajemniczym urzadzeniu oraz moze krotki opis co gdzie krecic aby uzyskac wygiety drut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Jeszcze jeden film coby zrozumieć mechanikę gięcia drutu. I jeszcze jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Ta druga giętarka jest Mega . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 http://www.barlowstackle.com/acb/showdetl.cfm?&DID=6& ;Product_ID=3256&CATID=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Właśnie dziś, rozgiąłem kilka agrafek... bardzo mnie to rozbawiło , całe szczęście na zaczepach. Dałoby się zrobić mini giętarkę do agrafek? Czy to może w warunkach domowych odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xein Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 jesli mozna wiedziec co o za agrafka byla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaarcin Wojtczak Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 mam kilka gientarek ta poniżej po niewielkiej przeróbce może służyc do robienia drucików do różnej wielkosci woblerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 dzieki za zdjecia myslalem ze watek przeszedl do historii a tu piekna robota tylko moze kilka slow jak sie tym poslugiwac i co sluzy do czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaarcin Wojtczak Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 przeglądam coraz głębiej archiwa forum na jerkbait.pl znalazłem właśnie wątek o gientarkach... a że sam mam ich kilka wiec wstawiam zdjęcie)))) .. jezeli chcesz zobaczyc zasadę działania .. hm..opisywałem to na innym forum.. ale nie wiem czemu gdy zamieszczam link do tego forum na jerkbaicie to nie mozna sie z tego linku potem dostac do tego mojego wątku..\jezeli chcesz zobaczyc jak działają moje gientarki wejdz na strone:www.fors.com.pli poszukaj wątku warsztat, majsterkowicza, woblerki jest chyba na 3-4-5 stronie tego forum pozdro.... swiją drogą zastanawiam sie jak działa ta gientarka z fotek powyżej ,zrobiona z chyba zamka do dzwi z napisem gerda )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Jak działa masz trzy posty wyrzej od zdięcia.Giętarka była robiona jako jedna z pierwszych,następne były już bardziej profesjonalne i z lepszych materiałów.A ta giętarka miała pokazać że można coś takiego zrobić domowym sumptem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 dzieki Marcin za odniesienie do posta na ,,fors,,bardzo dobra robota wyjasniajaca bardzo duzo jesli chodzi o wykonanie woblerow tak nawiasem mowiac musieliscie sie nameczyc przy tworzeniu calego procesu produkcyjnego czy mozesz przyblizyc cos w liczbach jesli chodzi o czas poswiecony chociazby dojcia do tak zawodowej gietarki jak na zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaarcin Wojtczak Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 w sumie taką gientarke robi sie dosc szybkoto znaczy jak sie już zrobiło kilkatą z ostatniej fotki można uznac za uniwersalną , mozna na niej po przesunięciu kilku elementów robic druciki o różnych wymiarachWażne jest to żeby używac nie za twardego drutu np. dental jest dosc bardzo twardy, ja używam kantalu .. drut używany do robienia grzałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak zabrać się do zrobienia giętarki i wytłumaczyć krok po kroku filozofię gięcia drutu na niej? Zrobiliśmy z kumplem w pracy gietarke(zdjęcie poniżej) jednak drut wyginany na niej nie jest równy lecz krzywy i poskrecany. Czy zawsze trzeba poprawiać drut po gietarce?W czym leży problem?? Czy konstrukcja samej giętarki jest zła?? Może zła technika gięcia(miejsce zaczecia itd.) może używamy zbyt sprężystego drutu? Byłbym wdzięczny za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi