Skocz do zawartości

Giętarka drutu do woblerów

artmio

Rekomendowane odpowiedzi

W necie jest tego baaardzo dużo, np. filmiki na YouTube (wpisz gięcie drutu):

1. http://www.youtube.com/watch?v=mwygMdpQ8SU&feature=relat ed

Nie trzeba się bać technologi, ona jest tylko poglądowa i daje dużo do myślenia. Wystarczy ściągnąć (skopiować) kilka danych z profesjonalnej maszynki i zrobić coś dla siebie, np. jak tu (początek filmu):

2.

To jest podstawa gięcia drutu:

3.

Dzięki takiej zabawie, do robaków 3cm stosuję taki sam drut (0,9mm) co do boleniówek, tylko że oczko jest robione na innym trzpieniu i wygląda to już całkiem inaczej (mocne, nie wygina się i ma swój wygląd):

http://img338.imageshack.us/img338/5816/oczkodrut.jpg

• Like 1

Giętarka do drutu to bardzo ważny przyrząd, szczególnie przy wielkoseryjnej produkcji woblerów jak i np. obrotówek.

Jak zrobić taką giętarkę w prosty sposób - niestety recepty nie da się napisać.A to z tego powodu że każdy wobler jest inny i do każdego powinna być inna giętarka.

Ja z jedną męczyłem się coś ok 2dni.

Ale dając ją nawet laikowi do ręki wiem że stelarz do woblera wyjdzie z giętarki w 99% taki sam jak poprzedni.

Oto próba gięcia przez moją 9 lenią córkę.

Najważniejsze podstawy gięcia drutu podał JAZ w linkach i tego trzeba się trzymać.

Pozdrawiam

post-505-1348914884,7988_thumb.jpg

Dzięki JAZ za miłe słowa,ale to jak już pisałem zasługa dobrze skonstruowanej giętarki.

Dodam tylko że lepiej na początku się trochę pomęczyć i zrobić dobre oprzyżądowanie a potem to już tylko przyjemność z szybkiej i dokładnej pracy z woblerami.

• 7 miesięcy temu...

przeglądam coraz głębiej archiwa forum na jerkbait.pl znalazłem właśnie wątek o gientarkach... a że sam mam ich kilka wiec wstawiam zdjęcie)))) .. jezeli chcesz zobaczyc zasadę działania .. hm..

opisywałem to na innym forum.. ale nie wiem czemu gdy zamieszczam link do tego forum na jerkbaicie to nie mozna sie z tego linku potem dostac do tego mojego wątku..\

jezeli chcesz zobaczyc jak działają moje gientarki wejdz na strone:

www.fors.com.pl

i poszukaj wątku warsztat, majsterkowicza, woblerki jest chyba na 3-4-5 stronie tego forum

pozdro....

swiją drogą zastanawiam sie jak działa ta gientarka z fotek powyżej ,zrobiona z chyba zamka do dzwi z napisem gerda ))))

Jak działa masz trzy posty wyrzej od zdięcia.

Giętarka była robiona jako jedna z pierwszych,następne były już bardziej profesjonalne i z lepszych materiałów.

A ta giętarka miała pokazać że można coś takiego zrobić domowym sumptem.

dzieki Marcin za odniesienie do posta na ,,fors,,bardzo dobra robota wyjasniajaca bardzo duzo jesli chodzi o wykonanie woblerow tak nawiasem mowiac musieliscie sie nameczyc przy tworzeniu calego procesu produkcyjnego czy mozesz przyblizyc cos w liczbach jesli chodzi o czas poswiecony chociazby dojcia do tak zawodowej gietarki jak na zdjeciu :D

w sumie taką gientarke robi sie dosc szybko

to znaczy jak sie już zrobiło kilka

tą z ostatniej fotki można uznac za uniwersalną , mozna na niej po przesunięciu kilku elementów robic druciki o różnych wymiarach

Ważne jest to żeby używac nie za twardego drutu np. dental jest dosc bardzo twardy, ja używam kantalu .. drut używany do robienia grzałek

• 2 lata później...

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak zabrać się do zrobienia giętarki i wytłumaczyć krok po kroku filozofię gięcia drutu na niej? Zrobiliśmy z kumplem w pracy gietarke(zdjęcie poniżej) jednak drut wyginany na niej nie jest równy lecz krzywy i poskrecany. Czy zawsze trzeba poprawiać drut po gietarce?W czym leży problem?? Czy konstrukcja samej giętarki jest zła?? Może zła technika gięcia(miejsce zaczecia itd.) może używamy zbyt sprężystego drutu? Byłbym wdzięczny za pomoc:)

post-48990-0-59604700-1399669764_thumb.jpg