Skocz do zawartości

Giętarka drutu do woblerów

artmio

Rekomendowane odpowiedzi

Są po 10 szt  dostępne na   ( to nie jest reklama )     http://predator-fishing.pl/stelaz-6cm-10szt-p-263.html

...tak znam tą stronę. Proponują gotowe ich wzory.

Pisałem o tym, że zamawiasz to co ty chcesz, tak jak stery u Konkerbita. Takiej oferty nie znam, a jeśli ktoś zna, to poproszę priv, bo jestem zainteresowany nie wyginaniem drutu samodzielnie :)

Kol. @lesiewicz -  jak się robi kilka wzorów woblerków, to i owszem można mieć kilka różnych giętarek. 

Nie wyobrażam sobie kufer giętarek przy kilkudziesięciu modelach woblerów!!! ;)

Edytowane przez Harjer

Móglbys Darku wstawic zdjecia swoich "wspólczesnych" gietarek, mysle ze pomoglo by to wielu ludziom.

Móglbym wykonac na moim CNC potrzebne elementy do takowej gientarki. Gdybys mogl po krotce opisac co i jak.

Jak wykonac konstrukcje gientarki do wobków deeprunnerowych z wydluzonym sterem. Jesli moglbys naswietlic temat blizej co i jak. Wnioslo by to wiele do dzialu lurebuildingowego

Odpowiadałem już kilku osobą na priv że same zdjęcia nic nie dadzą. Musiał bym nagrać filmik jak działa taka giętarka, ale niestety po pierwsze primo brak u mnie dobrej kamery, a po drugie primo braki czasowe to u mnie norma. 

Mógł bym spróbować opisać jak taka giętarka działa ,ale boję się że wyszedł by z tego nieziemski bełkot, tym bardziej że moje zdolności do pisania tekstów nie są najwyższych lotów.

Kol. @lesiewicz -  jak się robi kilka wzorów woblerków, to i owszem można mieć kilka różnych giętarek. 

Nie wyobrażam sobie kufer giętarek przy kilkudziesięciu modelach woblerów!!! ;)

Jak bym miał kilkadziesiąt rodzajów woblerów to celował bym raczej w giętarkę cnc. ;) Nawet jak byś miał jedną giętarkę plus dodatkowe kilkadziesiąt przystawek to i tak robi się z tego walizka. :)

• Like 1

Odpowiadałem już kilku osobą na priv że same zdjęcia nic nie dadzą. Musiał bym nagrać filmik jak działa taka giętarka, ale niestety po pierwsze primo brak u mnie dobrej kamery, a po drugie primo braki czasowe to u mnie norma. 

Mógł bym spróbować opisać jak taka giętarka działa ,ale boję się że wyszedł by z tego nieziemski bełkot, tym bardziej że moje zdolności do pisania tekstów nie są najwyższych lotów.

Mysle, ze zdjecia by jednak duzo wyjasnily co do zasady dzialanie bo ogolne zasady wyginania drutu kto mial do czynienia z prostszymi gientarkami sa znane. Czy sa to jakos specjanie wyprofilowane ruchome elementy gnace na kolkach czy cos innego ?

Jakbys Darku mogl opisac co nieco w tej materii.

@lesiewicz - Dareczku, słuchaj! Można filozofować w tym temacie, ale po co !? Przecież to jest bicie piany ! 

Piszesz, że masz kilka giętarek i chwała Ci !. Lecz jak się tak chwalisz - pokaż je nam ! Czy to tak trudno wrzucic fotkę na forum ?

Ja np. nie potrzebuję filozofowania, czy to, albo to jest dobre, czy lepsze. Szukam urządzenia uniwersalnego, które ma pomagać. Jak wiesz, jeżeli ma się przyrząd w którym można w zależności od potrzeby wymieniać przystawki i wykonywać określoną pracę - to nazywamy to zazwyczaj  r o b o t e m !!!  I to jest właśnie urządzenie uniwersalne !

@lesiewicz - Dareczku, słuchaj! Można filozofować w tym temacie, ale po co !? Przecież to jest bicie piany ! 

Piszesz, że masz kilka giętarek i chwała Ci !. Lecz jak się tak chwalisz - pokaż je nam ! Czy to tak trudno wrzucic fotkę na forum ?

Ja np. nie potrzebuję filozofowania, czy to, albo to jest dobre, czy lepsze. Szukam urządzenia uniwersalnego, które ma pomagać. Jak wiesz, jeżeli ma się przyrząd w którym można w zależności od potrzeby wymieniać przystawki i wykonywać określoną pracę - to nazywamy to zazwyczaj  r o b o t e m !!!  I to jest właśnie urządzenie uniwersalne !

Może Darek poprostu nie chce wrzucać fotek, może giętarka ta to jego jakiś pomysł którego nie chce dokładnie pokazywać?

Nie można tego poprostu uszanować? ;)

• Like 2

Może Darek poprostu nie chce wrzucać fotek, może giętarka ta to jego jakiś pomysł którego nie chce dokładnie pokazywać?

Nie można tego poprostu uszanować? ;)

Myślę, że Kol. @lesiewicz nie potrzebuje "adwokatów" ? Nie lubię "bicia piany" ! 

Jesteśmy w temacie "BUDOWA..."  Przecież ten dział ma nam pomagać - nie prawdaż ? Fotki - nie, filmik - nie, opis - nie ! Więc po co te filozofie ? i wchodzenie w temat?

Sorki za cięty język, ale coś takiego mnie denerwuje ;)

Nie było mnie przez jakiś czas, bo sezon w toku a do tego przygotowuję się do targów.

Znalazłem chwilkę żeby zrobić zdjęcie mojej starszej giętarki na której nadal są robione stelaże.

Materiały potrzebne do zrobienia takiej giętareczki każdy znajdzie w swoim warsztacie lub w najbliższym składzie budowlanym.

post-46053-0-53589600-1400330272_thumb.jpg

post-46053-0-64573600-1400330295_thumb.jpg

A takie druciki z niej wychodzą.

post-46053-0-77958100-1400330333_thumb.jpg

Powtarzalność jest bardzo duża, nie trzeba nic doginać, przeginać, po prostu wystarczy usiąść i robić.

Rozumiem Harjer że Ty masz taką uniwersalną giętarkę z gwoździ i deski, i oczywiście nam się nią pochwalisz?

Nie było mnie przez jakiś czas, bo sezon w toku a do tego przygotowuję się do targów.

Znalazłem chwilkę żeby zrobić zdjęcie mojej starszej giętarki na której nadal są robione stelaże.

Materiały potrzebne do zrobienia takiej giętareczki każdy znajdzie w swoim warsztacie lub w najbliższym składzie budowlanym.

attachicon.gifgiętarka.jpg

attachicon.gifgiętarka1.jpg

A takie druciki z niej wychodzą.

attachicon.gifstelaż.jpg

Powtarzalność jest bardzo duża, nie trzeba nic doginać, przeginać, po prostu wystarczy usiąść i robić.

Rozumiem Harjer że Ty masz taką uniwersalną giętarkę z gwoździ i deski, i oczywiście nam się nią pochwalisz?

Nie pokaże, bo nie ma czas, a to dlatego, że liczy ile ma wzorów woblerów ;)

• Like 1

• 2 lata później...

Chyba to mój pierwszy post na tym forum, chociaż przeglądam go od lat.

Mam trochę zabawek do robienia woblerków i właśnie zabieram się za giętarkę.

Oczka wkręcam w korpus, nie wklejam stelaży ponieważ łowię na lekkie przynęty nie przekraczające 2g i żyłkę 0,12mm. 

Wzorowałem się na tym

Screenshot_6_zpsnx7xzdyt.png

Mam zrobiony model cyfrowy, który wygląda tak:

Screenshot_2_zpsohdaxa0s.png

Screenshot_4_zpscw25iwq9.png

Screenshot_1_zpscic2aopz.png

Edytowane przez padus
  • Like 2

No jak dla mnie to kosmos. To ma służyć do robienia wkretek? Dobrze rozumiem?

Pozdr

M

Tak, można na tym robić wkrętki, choć przyrząd ten z filmu służy do robienia błystek, spinnerbaitów itp., ale jak widać może mieć wiele innych zastosowań. Nie chcę umniejszać pracy @padus, bo podoba mi się ten projekt, ale wkrętki można zrobić za pomocą pręta, wiertarki i rzecz jasna drutu.

Sam przyrząd można sprzedawać jako przyrząd do robienia oczek w błystkach, zapewne chętni by się znaleźli. Trzeba by było tylko pomyśleć o wymiennych końcówkach do różnych średnic oczek i grubości drutu.

Brawo  :clappinghands: .

O widzę, że jest jakiś odzew to może trochę więcej...

Mam takich patentów cyfrowych zrealizowanych więcej. m.in. kopiarkę do korpusów, suszarkę obrotową na 40 szt. woblerów, profesjonalny statyw do wiertarki/frezarki, akwarium przepływowe z regulowanym ciągiem wody do zdjęć pod wodą, stół próżniowy pod szablony do malowania itp. 

Moja giętarka do tej pory wyglądała tak:

Screenshot_3_zpssisf9awb.png

Strony i rozwiązania, które przeglądałem to te:

Screenshot_4_zpsd8c2xsxn.png

Screenshot_5_zpssmldzbrl.png

Screenshot_2_zpsdqouypqh.png

Screenshot_1_zpsam2ypmc5.png

Takie coś mam już od dawna:

Screenshot_1_zpsnxgd8cgi.png

Można tym giąć drut na różne sposoby, ale nie można zwijać oczek dlatego mój nowy projekt.

• Like 1

Się podzielę nie ma sprawy, ale skoro jest taki odzew to myślę o tym, aby założyć na tym forum swój wątek. Szczerze to nie wiem w którym miejscu. Mogę tam opisać wszystko dokładnie, krok po kroku. Podobnie jak resztę moich patentów. 

Projekt jest już w realizacji, mam już zrobione dużo elementów, które czekają na malowanie.

Edytowane przez padus
  • Like 1

Dalszy opis mojej giętarki zamieszczam tu:

http://jerkbait.pl/topic/80821-padus-woblery-i-patenty/

Założyłem swój wątek gdzie opiszę większość moich patentów i pokaże trochę moich woblerków.

Edytowane przez padus