Skocz do zawartości

Giętarka drutu do woblerów

artmio

Rekomendowane odpowiedzi

Też stosuję metodę bez kołków w płytce tylko ja blokuję każde gięcie kołkiem. Może jest dłużej ale nic sie nie przemieszcza i drut nie zaczepia o wystające kołeczki.

Kolejna inną rzeczą jest materiał płytki i kołki, które są osadzone w kluczyku.

Polecam do tego tekstolit, który w połączeniu z wałkiem z łożyska nie wyciera się. Wałek z łożyska jest ładnie zaokrąglony na końcu przez szlifowanie. Nie jest to duże zaokrąglenie i łapie drut.

Tekstolit można też "trwale" nasmarować. Wystarczy kropla oliwki i materiał nasiąknie tym w okolicach otworu.

Witam

Zerknijcie proszę w to:

http://jerkbait.pl/topic/66826-artykuł-usprawnienia-wykonywania-woblerów-cz3-stelaż/

Wiem,wiem, że przy tych Waszych ślicznościach robionych na CNC to wygląda nieciekawie.

Ale spełnia zadanie.

I troszkę inne podejście do tematu.W miejsce kołków na stałe mocowanych w płycie - ruchome kołki.

Kolega Lesiewicz wygina stelaż - czas z filmu - 1;30 na mojej wyginarce trwa to poniżej 30 sek

Oczywiście wcześniej tnę drut na potrzebną długość - ile potrzebuję - 100 czy 1000 szt.Nożycami trwa to po kilka sekund na sztukę.

Pozdrawiam Romek eRKa

Pytanie- jaka jest powtarzalność przy tej metodzie z kluczykiem i kołkami. No i czy po takim zabiegu trzeba coś jeszcze poprawiać?

Jeżeli chodzi o czas gięcia to na filmie robiłem na tyle wolno żeby można było zobaczyć co i jak. Normalnie gięcie takiego stelaża jak na filmie trwa 40-45s, bez dodatkowego poprawiania.

Witam

Powtarzalność jest na tyle wystarczająca,że zrezygnowałem z kołków ustalających położenie oczek w formie.Są tylko gniazda na oczka.

Dodatkowe czynności - albo są - albo i nie.

Dla sprężystego drutu - tak.Muszę dogiąć końcówkę drutu przy przednim oczku aby ułożył się równolegle do odcinka  - od zagięcia pod środkowe oczko do przedniego  oczka.

Dla drutów plastycznych -miękkich jestem w stanie paluszkiem hahaha przytrzymać końcówkę aby tą równoległość zrobić.

Kiedyś dodatkowo zaginałem końcówki w ten sposób,że wchodziły w kierunku środkowego oczka.

To też odpuściłem - nie wpływa to znacząco na wytrzymałość,a dodaje kilka zbędnych w sumie ruchów.

Ale nadal odtłuszczam drut przed gięciem - słoik - pasta BHP i mycie.Po myciu mam pewność,że pianka dokładnie przyklei się do drutu.

Oczywiście kilka razy na początku wyginania danej partii drutów przymierzam wygięty stelaż do formy.

Fotka z wygiętymi stelażami pokazuje na ile są powtarzalne.To są akurat stelaże na model z jedną kotwicą.

Pozdrawiam - Romek

• 1 miesiąc temu...

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/formowanie-stelaża-woblera-sumowego-i-nie-tylko-r391

Pod koniec artykułu masz filmik z działaniem

Myślę,że warto.Dla typowych zastosowań na pewno będzie to wielkie ułatwienie w wykonywaniu stalaża.

• 3 tygodnie później...

Pozwolę sobie zacytować opinię kolegi z forum ,który użytkuje tą giętarkę...

"

Witam . Pomysł takiej giętarki jest nawet fajny ale opiszę to po swojemu  :) .

Materiały jakie zostały użyte do jej budowy to jakiś badziew i pomyłka. Najsolidniejsza jest podstawa i rączka , główny element w którym są osadzone kołeczki jest strasznie miękki. Po wykonaniu około 100 stelaż zrobił się wyraźny luz w mocowaniu kołeczków. Irytujące jest wypadanie kołeczków, są one wymienne (nie wiem po co,można użyć wałeczków z łożyska które są prawie wieczne) tylko od samego początku słabo osadzone .Miedzy dolnym a górnym (ten z tarczą ) elementem nie ma łożyska ,na dłuższą metę moim zdaniem jest konieczne. Tarcza jest wykonana z jakiegoś plastyku pokryta alu (chyba). Ostre krawędzie drutu bardzo szybko ją rysują. Kawałek metalu przykręcony na tarczy służący do gięcia i dociskania drutu, brakuje mi tam rowka prowadzącego . Drut potrafi nie raz wyskakiwać właśnie w tym miejscu przy robienia małych stelaż. To są tylko moje odczucia, może ja po prostu się nie znam i nie umie . Tak poza tym giętarka gnie  :D . Powyginam jeszcze trochę i giętarka idzie do przerobienia. Nie polecam. Przepraszam producenta tej giętarki za szczerość  :D  :D  :D ."

• Like 1

A no to w sumie dobrze, że się nie wyrobiłem przed świętami z zakupem, bo chciałem sobie prezent zrobić. Poczekam, może do producenta dotrą opinie dotyczące sugerowanych poprawek i wtedy ją kupię. Dla mnie największym minusem jest mała średnica miarki, To jest zupełnie subiektywna ocena bo mniejsze stelaże z drutu 0.6 i 0.8 mm robię ręcznie i szczególnie do tych z cieńszego drutu taka maszynka byłaby mi średnio potrzebna.

no co jak co ale 24 miesiące gwarancji to na taka gientarke nigdzie nie znajdziesz :D a co do niej to kolega ma  dużo racji, teraz widzę ze z tygodnia na tydzień kosztuje ona coraz drożej

Z tego co czytam, to może nie wytrzymać próby czasu w wersji alfa, ale będę szczerze zainteresowany jeśli producent wprowadzi poprawki i dłuższą miarkę.

• Like 1

Sklep który sprzedaje te giętarki jest koło mnie, prawie po sąsiedzku. Moja Żona przed świętami była tam ze cztery razy chcąc kupić mi taką na gwiazdkę :) ale albo było zamknięte, albo towar nierozpakowany (!) i w końcu nie udało jej się kupić... Wygląda na to że na szczęście. A miało być tak pięknie (nie lubię wyginać stelaży :angry:).

Co do ceny to poprzednia - niższa była promocyjna - standardowa cały czas jest taka sama.

• 3 lata później...

Ma ktoś może jakiś projekt giętarki? Może być najprostsza, taka żebym kupił materiały wszędzie. Może być też jakiś projekt do druku 3d, może być jakiś projekt do wyfrezowania cnc. Cokolwiek. Proszę pomóżcie bo palce mi już odpadają od kręcenia stelaży  :(

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/usprawnienia-wykonywania-woblerów-cz3-stelaż-r361

Cały artykuł, a w komentarzach kilka fotek. Jeśli masz wiertarkę stołową to wykorzystaj...Taki sposób daje 100% powtarzalność

• Like 1

• 8 miesięcy temu...

Od dlozszego czasu chodzilo Mi po glowie jak ominac reczne wyginanie. Zaczalem zerknac na modele ktore uzywane sa przez takie firmy jak Salmo, Rapala, itp.

Niestety cena zwala z nog a ich dostepnasc na rynku wtornym jest w praktyce nie realna. Wiekszosci modeli trzeba sprowadzac z USA lub Chin. Szybko pomysl wybilem Sobie z glowy.

Znalazlem ciekawa propozycje w Moskwie.Niewielka maszynka w dwoch warjantach 2D i 3D. Zadzwonilem do goscia po rozmawialem i poraz kolejnym od poscilem.

Idac dalej tropem znalazlem cos ciekawego w Czechach. Napisalem do goscia. a po dlozszym czasie dostalem odpowiedz. - - - - Niestety nie robimy tych modeli na sprzedaz ale mozemy przeslac specyfikacje ktore pozwola na budowe konstrukcji----

Majac podstawy w kolejnosci znalazlem osoby ktore podjely sie temu szalonemu wywaniu.Minelo kilka misiecy a Ja nadal czekam, model zostal wykonany pozostalo dopracowanie gilotyny w ktorej ostrza sa za miekkie. Zostanie to zkorygowane.

Planowane odebranie cacka przeciagnelo sie w czasie wraz z pandemia i ciezko bylo dostac poszczegolnie elementy. Za dwa tygodnie zabawka laduje u Mnie i bedzie powoli testowana.

-model pracuje w plaszczyznie 2D

-maksymalna srednica drutu 1,2

-wydajnosc na dzien dzisiejszy nie jest okreslona i z pewnoscia bedzie zalezalo od skomolikowania wygiecia oraz modelu.

-wytzymalosc konsrtokcji przewidziana na 500000 tys szt.

-model wygina wszystko w plaszczyznie 2D

-model orginalnej nie posiada gilotyny co oznacza ze zostal ulepszony realnie ja posiada.

Info dotyczace modelu znajdziecie u tego goscia - Jiri Praus

https://m.youtube.com/watch?time_continue=3&v=eihgmoybQ6E&feature=emb_title

post-46081-0-41209700-1617620429_thumb.jpg

post-46081-0-01197100-1617620449_thumb.jpg

post-46081-0-68571800-1617620463_thumb.jpg

post-46081-0-42962700-1617622264_thumb.jpg

post-46081-0-99047900-1617622279_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS
  • Like 4

Ciekawe rozwiązanie i z niecierpliwością czekam na Twoje testy.

Jednak chcąc poprawić trwałość giętarki, to proponowałbym, aby rolki prostujące drut wykonać z metalu (stali). Druk fajnie wygląda, jest prosty, można wykonać w domu, ale na dłuższą metę obawiam się, że pojawią się luzy i straci się na sprawności. Lepiej elementy wykonać ze stopu aluminium, zaś elementy robocze ze stali.

Fajny pomysł, naprawdę podoba mi się to rozwiązanie, ale inne materiały.

Edytowane przez Banjo
  • Like 1

Narazie to model pilotazowy i ciezko cos powiedziec. Wyjdzie w praniu.

Mam podobne obawy i szczeze mowiac zerknalem juz zeby zrobic calosc troche bardziej masywna. Napewno Mnie to nie ominie. Narazie konstroktor zapewnial ze to najtwardszy dostepny plastik do drokarek 3d i chwile pociagnie. Nie zamierzam uprawiac masowki, zalezy Mi na powtarzalnosc kilku modeli i paru przynetach na rok.

Zdam relacje z pierwszych wypocin jak tylko zacznie to dzialac.

• Like 2