wobo Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Narazie to model pilotazowy i ciezko cos powiedziec. Wyjdzie w praniu.Mam podobne obawy i szczeze mowiac zerknalem juz zeby zrobic calosc troche bardziej masywna. Napewno Mnie to nie ominie. Narazie konstroktor zapewnial ze to najtwardszy dostepny plastik do drokarek 3d i chwile pociagnie. Nie zamierzam uprawiac masowki, zalezy Mi na powtarzalnosc kilku modeli i paru przynetach na rok.Zdam relacje z pierwszych wypocin jak tylko zacznie to dzialac. Jeśli to nie mają być jakieś tysiące sztuk to tylko wyginanie ręczne jest sensowne. Kawałek grubej blachy(zamiennie sklejka nawet, czy płytka tekstolitu) klucz do wyginania i heja... Gdzieś na fb widziałem tego typu wyginarkę łącznie z filmem z wyginania - ok 40s bez obcięcia(chyba) Ale - aby zaprogramować maszynę trzeba jeszcze to umieć zrobić. Jeśli umiesz to bajka, ale jeśli nie to jak??? Kiedyś robiłem taką prościarkę do drutu - tu na fotce widzę krążki z tworzywa, u mnie byłu obustronnie zamknięte łożyska, a na zewnętrznym pierścieniu wycięty rowek. Zewnętrzne stałe i ruchome środkowe - drut z krążka prostowało idealnie. To było zrobione na potrzebę konkretnej pracy. Natomiast stelaże wyginam z drutu bez prostowania. Krzywizna z takiej rolki 5kg jest naprawde niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Sam jestem ciekaw jak sie bedzie sprawowac. Zakladam ze moze byc to nie wypal i nie licze na latwe poczatki. Reczna taka pozadna maszynkie sobie od poscilem. Nikt takich nie robi a znalezc co kolwiek, gdzie kolwiek, graniczy z codem. Dlatego poszedlem o krok dalej i z tad ta pierestrojka. Ekipa sie uparla i poraz drogi zmienili gilotyne. Oto kolejna opcja co oznacza ze za 2 tyg. pewnie sie nie wyrobia. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez TERMOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Sam jestem ciekaw jak sie bedzie sprawowac. Zakladam ze moze byc to nie wypal i nie licze na latwe poczatki.Reczna taka pozadna maszynkie sobie od poscilem. Nikt takich nie robi a znalezc co kolwiek, gdzie kolwiek, graniczy z codem. Dlatego poszedlem o krok dalej i z tad ta pierestrojka. Ekipa sie uparla i poraz drogi zmienili gilotyne. Oto kolejna opcja co oznacza ze za 2 tyg. pewnie sie nie wyrobia. Kilka postów wyżej jest link do artykułu Sławka a w komentarzach fotki na czym robiłem. Prościutkie i skuteczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Milo powspominac, przejrzalem wszystkie strony. Fajne patenty na ktorych bazie zrobilem swaja stara maszynke na kawalku debu. Jezeli ktos mana sprzedanie pozadna gietarkie - manualna - prosze o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Ja używam coś takiego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 A ja taką płytkę sobie zrobiłem do tego klucz. Nie jest to demonem prędkości ale po wprawieniu się daje radę.PozdrawiamDaniel 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 (edytowane) W pelni przetestowana maszynka powyzej.Zalezalo Mi na 100% powtarzalnosci.Srednio 1 drot co 20 sekund to tez niezly wynik. Niestety kazdy wygiety drot trzeba odcinac poki co. Gilotyna a raczej jej noze sa do wymiany na stal narzedziowa. Obecne zwykle noze obciely kilka szt. i dalej ciac nie chca. Model ten nazwalem slimakiem, raz ze czekalem chyba rok a dwa to niby szybko a sie wlecze. Pociesza fakt ze mozna wygiac coda wianki i w zasadzie kazda dl. i szer. Edytowane 19 Października 2021 przez TERMOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Cieszę się, że działa i dopiąłeś swego . Możesz pokazać jak wyglądają stelaże z tej maszynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Maszynka pracuje w systemie 2D. Wygnie kazdy stelaz do woblera ora co dla Mnie jest wazne do podlodowych.Koszt calkowity a zaznacze ze projekt zostal poprawiony i uzbrojony w gilotyne to 8000tys kr. Droga zabawka jak na skromnego rekodzielnika ale warta kazdej zlotowki. Nie mogie sie odczekac wymiany nozy. Jako ciekawostka - same silniki to koszt 1000zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 A jak wyglądają stelaże do woblerów pod dwie kotwice oraz w wersji SDR z tej maszynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 (edytowane) Tak daleko jeszcze nie doszedlem. Niebawem bede wyginal do balansowek, dam znac co potrafi.Stelaze w ksztalcie kszyza tak jak pod woblery. Ten model rok po premierze doczekal sie 3D, osobiscie uwazam ze 2D w zupelnosci wystarczy. Zamierzam jednak powoli i sukcesywnie wynieniac poszczegolne podzespoly na aluminiowe. Poki co ma garancje na 500000 tys stelarzy wiec wymiana to daleka przyszlosc. Edytowane 21 Października 2021 przez TERMOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 IMG_20211020_185825.jpgTen element do prostowania drutu lepiej będzie działać jak połowa rolek będzie pracować w pionie a druga w poziomie. Swego czasu miałem do czynienia z czymś podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Troche za pozno.Narazazie dziala bez zarzutow. Wklejam link dla zainteresowanych projekten. https://github.com/jpraus/wirebender Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistian Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Też planuje taką zrobić. Co prawda zbieram się już kilka miesięcy ale może w końcu uda się przysiąść do tego i podrukować wszystkie elementy. Ja w swojej planuje również dodać noże do cięcia, ale co ważniejsze (chyba) chcę aby sekcja która obraca giętarką pracowała jeszcze w osi Y (przód tył) - tak aby "czpień gnący" (przepraszam za nieprofesjonalne nazewnictwo) mógł się obrócić i giąć w drugą stronę. Bo na obecnej jakoś nie mogę sobie wyobrazić (może jestem w błędzie) aby wygiąć stelaż jak na poniższym zdjęciu bądź podobny. Edytowane 30 Grudnia 2021 przez kistian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Jak dobrze poszperasz znajdziesz modele zrobione z aluminium z opcja 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistian Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Tak, tak widziałem go. Opcją 3d jakoś nie przekonuje mnie. Jednak na pewno wykorzystam sposób "chowania" bolca do wyginania. Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Witajcie Macie może pomysł, gdzie mogę zakupić gotową giętarkę do drutu? Mam do wykonywania stelaże do woblerów 5 cm oraz 3,5 cm. Niestety, z racji tego, że mam maluszka w domu i nie mam czasu dużo wolnego czasu, szukam czegoś już gotowego do użycia. Próbuję giąć drut z rolki, ale masakrycznie to idzie i stelaże zawsze wychodzą "zwichrowane" oraz niekoniecznie spasowane z formą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 Ja używam coś takiego. Cześć.Mógłbyś napisać, gdzie zakupiłeś taką giętarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 Cześć, co do giętarki to wykonuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Dla kolegi Cpt. Lego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) WitamKolega tez kupil gietarke od Wloczykija, wykonanie super Ja mam od niego imadlo do much, pelna profesjaPolecam jego wyrobyPozdrawiam Adam Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Jak wygląda to imadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi