Skocz do zawartości

Muszki MR

lajcik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Moja przygoda z kręceniem muszek zaczęła się dość "banalnie", pozwolę sobie pokrótce opowiedzieć.
Kilka lat temu miałem przykrą przygodę z kręgosłupem i zostałem przykuty na parę tygodni w czterech ścianach.

Traf chciał, że na wszystkich możliwych kanałach przyrodniczych nadawali programy wędkarskie, a

niemożność wyjścia w piękne słoneczne dni z domu potęgowała jeszcze bardziej zachwyt łowionych ryb na szklanym ekranie.

Wtedy właśnie postanowiłem zostać 100% wędkarzem.
Stary niemiecki szklak 1,5m, najtańszy kołowrotek dragona i kilka gnomów szybko uczyniły ze mnie wielkiego łowcę szczupaków.
Wielkiego oczywiście tylko w moim mniemaniu i dosyć szybko życie zweryfikowało moje "super moce".
Kolejne doświadczenia wędkarskie pozwoliły mi poznawać nowych kolegów, także przyjaciół dzięki którym mogłem zagłębić się bardziej

we wspaniały świat wędkarstwa. 
Minęło trochę czasu i z kilku lokalnych przyczyn modne stało się u nas w Płocku łowienie pstrągow. Wszyscy prześcigiwali się w ilości i rozmiarach,

"bo przecież pstrągi to wyższa szkoła jazdy". Po takim praniu mózgu, naoglądaniu się zdjęć i wysłuchaniu wielu historii których nie powstydził by się sam Spielberg zdecydowałem się, będę takim "super wędkarzem".

Minął rok, rok pogoni i wyrzeczeń i nic... nie jeździłem już na inne ryby, poświęciłem cały swój czas na pstrągi i... i inni łowili ale nie ja.

Zanim złowiłem pierwszego kropka zdążyłem znienawidzić wszystkie inne.
W końcu udało się, całe 30cm szczęścia, tego uczucia nie da się opisać, zostanie mi w głowie do końca życia. Stałem się pstrągarzem z prawdziwego zdarzenia... 
aż poznałem moich przyjaciół.

Nauczyli mnie nie tylko łowić, dzięki nim zrozumiałem że nie wynik wędkarski tylko jakość spędzanego czasu ma znaczenie i że nie ma gorszych i lepszych.
Łowienie wplotło się moje życie już na stałe, a chęć poznawania pchnęła mnie do kręcenia muszek.
Obserwuję forum, kolegów z działu lurebulding i również chciałbym wstawić coś czasem od siebie. 

c78532f0350019fcmed.jpg

• Like 20

O matko i córko!... Wspomniałeś Maćku o rzeczy najistotniejszej:  Jakość spędzonego czasu, rozpatrywana jako kategoria w pryzmacie naszej wędkarskiej pasji powinna być dla wszystkich wędkujących priorytetem a nawet stylem życia! ;) ...A muszki kręcisz bajeczne! ...Przyjaciół też masz niczego sobie! :)

• Like 2

Jakże się cieszę Maćku z Twojego kroku na tym portalu. Wątek już dodałem do obserwowanych. Cóż dodać.

Świetny kompan na wyprawy wędkarskie, niezwykle pomocny człowiek, serdeczny i opanowany. W naszej radosnej "bandzie pstrągowej" constans i pomocna dłoń. Czekamy na muszki i jigi.  :)

• Like 3

Ależ apetycznie wyglądają!!! Jak nie będą działać, to zostanę ...biskupem! ;)

Robisz też na hakach bezzadziorowych?

Jak nie będą działać to będę ci łapał pstrągi w ręce  :D

Staram się robić na bezzadziorkach, niestety ten profil haczyka jest dostępny tylko z 

więc szczypce w ręce i...

• Like 2

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Wreszcie dotarła do mnie długo wyczekiwana wełna z za wielkiej wody

i szybko powstał Killer Bug, muszka bardzo skuteczna w swej prostocie.

Cała wyjątkowość tej wełny polega na dużej transparentności

Jamieson's Shetland Spindrift

na sucho

678c9ddef0223c51.jpg

na mokro

617064a95f58c569.jpg

Przepraszam za kiepskiej jakości zdjęcia, dzięki moim przyjaciołom jest duża szansa że następne będą o wiele wiele lepsze  :)

Edytowane przez lajcik
  • Like 7