Skocz do zawartości

Muszki MR

lajcik

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dawaj latexu bo wiesz że po jakimś czasie sie "roztapia".

Szkoda tak pięknych i skutecznych much żeby sie zamieniły w "plamę kleju z haczykiem" w pudełku.

Miałem kiedyś kielzyki z pochewką latexową w pudełku i niestety za szybko zaczęły sie topić i kleić. Latex ten (chyba Hends lub Gawlik) dalej mam ale much z niego już nie robie. A taki skuteczny kolor na zimowe kiełżyki.

Na fotkach niżej jest to o czym pisze. Po czym poznać latex lub inny materiał "topiący" (klejący) sie? Jest on najcześciej posypany jakimś proszkiem podobnie jak prezerwatywy i nie jest idealnie przeźroczysty a lekko matowy. Nie wiem czy na fotce pod światło to widać.

Pzdr.

Masz rację, z wieloma gumami występuje problem roztapiania. 

Latex którego używam jest latexem naturalnym firmy Veniard i tu na szczęście nie występuje w/w problem, 

natomiast nad znalezieniem dobrej gumki do tzw san juan straciłem już cierpliwość, mija miesiąc - dwa i zostaje haczyk z nitką, pozostaje mi na razie

kręcić je przed samym wyjazdem  :)

Stary dobry patent... Wąż strażacki, folia aluminiowa i żelazko...

Prędzej spruchnieje ze starości niż się roztopi...

Są węże strażackie przeźroczyste? Czy trzeba jakoś "ten" poprawny materiał z oryginalnego .... "wydłubywać"? :)

• Like 1

Węże strażackie są kilkuwartswowe ;-)

Jedna z nich to kauczuk czy lateks.

Daje się to rozdzielić i wbrew pozorom te starsze sa lepsze bo mają juz taki fajny "miodowy" kolor.

Są różnej grubości i to zależy chyba od średnicy węża.

Przed prasowaniem, mozna sobie maznąć wzorek markerem, ładnie się wtapia, a wąz daje się rozprasować naprawdę na cienko.

Można też uzywać w oryginalnej grubości, np. do larw widelnicy

• Like 1

Sprawdzę Cię Marian. Mam b. stary wąż strażacki a i nowsze są w okolicy (pracy ;)  )

Zawsze mnie to zastanawiało jak można z niego coś zrobić. Teraz dzięki Twojej podpowiedzi może coś pokombinuję.

Choć ja tylko na duże strimery łowię. Jak już coś siądzie to ...  :rolleyes:

• Like 1

sprawdź sprawdź ;-)

Stary dobry a zapomniany materiał.

Uważaj tylko przy rozprasowywaniu na cienko, bo to jak przy spawaniu pętelek w sznurach, za niska temperurka i nie spłaszczysz - za duża i cię małża z domu wyrzuci bo paloną gumą poleci ;-)

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Hej Maciej ładne kolorki :)

użyłeś koguta mojego , czy za wielkie piórka ?

Niestety były zdecydowanie za duże, na tułowiu użyłem piórek szyjnych kury Metz, a jeżynka jest z piórek szyjnych kury Wapsi.

Edytowane przez lajcik
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Mistrzu @lajcik! A co tu taka cisza, czyżby "PRZYCZAJONY TYGRYS, UKRYTY SMOK"?... ;) ...No chyba, że w ukryciu powstają muszki o nazwie Skawica, bo chyba warto byłoby takowe mieć, co? ;)

Wiesiu to żeś z tym mistrzem zaszalał  :P , o robieniu muszek w ukryciu mogę ostatnio tylko pomarzyć. Niestety w ostatnich tygodniach nie pozwalają mi na to warunki ale nie ma co narzekać i mimo to udaje mi się znaleźć odrobinę czasu. 

Starczyło go na tyle żeby jeden prosty wzór sprowadził mnie na ziemię  :),  March Brown bo o niej tu mowa udowodniła, że jedna para skrzydeł  nie wystarczy żeby robić ją na chociaż poprawnym poziomie i mimo zaplecza w formie dwóch sympatycznych i o wiele bardziej doświadczonych kolegów popełniłem przestępstwo a nie jedną z królowych wśród klasyki  :)

Teraz czekam na kolejne skrzydła  :)  i pewnie w między czasie pokręcę coś innego, więc jeżeli znów przestanę się odzywać na dłużej oznacza to jedno "March Brown"  :D

3a7a728d5e194061.jpg

Edytowane przez lajcik
  • Like 9

March Brown to klasyka, ale wymaga perfekcji. Źle położone skrzydełko zamieni się w "miotełkę" po pierwszym kontakcie z wodą. Cóż, nowoczesne materiały wyparły te klasyczne ze względu na łatwiejszy montaż i większą trwałość. Tym większe brawa, że nie idziesz na łatwiznę.

• Like 1

March Brown wygląda bosko i na pewno będzie łowny, ale Skawica też jest i klasyczna i kultowa! Zrób kilka! - Na pewno będzie się dobrze prezentować w pudełku wraz z innymi... Trzymam kciuki! ;)

Wiesiu w takim razie skawice masz u mnie w pakiecie  ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...