bigrafi Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Dużo więcej niż druga połowa wie To jest mania zbierania, a żal pozbywać się starych. Generalnie - 6szt pod okonia, 2 pod szczupaka, 2 pod wielkorzeczne łowienia, i parę innego przeznaczenia. A ciągle patrzę na giełdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surk Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Wszyscy mówimy, że sprzedamy bo się dubluje lub już niepotrzebny albo jeszcze coś innego a jak przyjdzie co do czego to zawsze żal, bo może jeszcze się przyda, może go jeszcze wykorzystam, są z nim związane dobre wspomnienia itd.. A kije dalej stoją w stojaku (jak jest jeszcze miejsce) . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Mi jak na razie się udaje... jak znajdę coś nowego, to stary idzie na sprzedaż. W tej chwili 2, czasem 3 gdzie tylko dwie są w użyciu... ale mogę się ograniczyć bo obławiam jedno łowisko. Jak się zacznie jeżdżenie to strach się bać Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Marcyś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Było 23sztuki zostały:7 na łódż(dwa kasty i pięć spinów) a brzegówki cztery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Nie ma znaczenia ile mam...najważniejsze, to ile jeszcze bym chciał ! Naturalnie,wszystkie są/będą potrzebne 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Generalnie wystarczy coś na lekko, średnio i ciężko czyli 3 dobrze dobrane wędki. To dla kogoś kto łowi z brzegu + ewentualne wariacje gatunkowe ryb: Sandacz, Okoń, Troć etc. ale można to ogarnąć 3 wędkami. Jak ktoś często jeździ po Polsce i jeszcze dalej np: do Szwecji to warto mieć to zdublowane czyli po dwa z rodzaju. Wynika to z prostego faktu takiego jak uszkodzenia wędki, nikt chyba nie jedzie z jedną wędką bez żadnej rezerwy. Jak do tego dochodzi łódka lub łowienie morskie to zaczynają się kolejne zakupy. Można się zamknąć w ilości 5-6 sztuk by było optymalnie na każdą okazję. Co innego kolekcjonerstwo i testowanie takich kijów co nam przypasują. Tutaj może być znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawta Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 A o ilu wędkach wasze żony wiedzą? ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zależy jak z żoną żyjesz .... moja odbiera wędki od kuriera i sprawdza... jak trzeba pakuje i wysyła. Nie ukrywam nic. Jak można oszukiwać żonę ... co to za związek ? Ps... jedna w kuchni się suszy .... druga w salonie.... Pijemy piwko przy dźwiękach suszarki hehe 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 A o ilu wędkach wasze żony wiedzą? ;DO wszystkich, niektore nawet sama mi kupiła w ramach prezentu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawta Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Moja po prostu za mną nie nadąża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur43 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Moja żona wie o wszystkich zakupach,ale nie informuje ją na siłę co ile kosztowało,prawdopodobnie Ona robi tak samo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Kijów mam kilka. Na łodkę:- Mikado Essential Feeling 210cm 7g- MHX P844- Konger Stallion 2.21m 3-18g- Dragon Millenium Fatso Jerk 1,95 do 60g Na rzeczki pstrągowe- Batson IP843 2.13m 7-18g- Moderate 2,28m 2-12g Z brzegu:MHX ST1142MXH ST1083FBeast Master CX XH 2.7mMikado Sapphire 2,8m 13g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 z 10 by się uzbierałoa żony nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 a żony nie mam...w sumie kilka też by się przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Ja jestem po gruntownej wyprzedaży wędek i zostawiłem sobie obecnie 3 kije, zgodnie z tym co jeden z przedmówców napisał:St croix avid Avs90mhf2 - do cięższych zadań - szczupak, sąndaczSt croix legend elite Les66lf - okonie, klenie, jazieMajor Craft Trapara 632xul - bialoryb W tej chwili poszukiwania kija zakończone, pora na ponton i cały osprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 nigdy nie miałem więcej niż 10 wędek, zazwyczaj 8, to jedyna zaleta tego, że mieszkam na "pustyni" i więcej nie potrzebuje/łem, jak coś nie łowiło, to szło do Dobrych Ludziale jak się tak dobrze zastanowić, to 14-15 by mi wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 w sumie kilka też by się przydało Tylko do każdej żony, w komplecie jak wędki jest pokrowiec. Nazywa się teściowa.Żeby było na temat - z racji upodobania do traveli właśnie klecę uniwersalną tubę, która pomieści 3 kije, i drugą, rozkładaną, żeby po wyjęciu kija weszła do plecaka w dwóch kawałkach. Co do "rachunku sumienia", to policzyłem że realnie 6-7 kijów obstawiłoby mi wszystkie obecne potrzeby i dało możliwość niespodziewanych wypadów w nieznane rejony: - pstrągówka 2,30 3-18g (w sumie mam)- uniwersał 2,40 5-25g ( j.w.) - uniwersał cięższy rzeczny 2,70 15-50g (mam) - długo i lekko , kleń, jaź, okoń , 2,60-2,75 5-15g- ciężko i mocno, sum, głowatka 2,70-2,80 25-80g - krótko i mocno, w tym troll , pod multika 2,20-2,50 20-50gg- zapasowy uniwersał 2,70 10-30g W wyliczeń wynika , że muszę zbyć 2 zbędne spiny, 1 zbędną muchówkę, a nabyć 4 kije, 2 kręcioły, i multika. W dodatku kusi kij z pracowni, w ramach wymiany pozycji 1 lub 2 na coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 5 :-Konger WC Zander 10-35g-Daiwa Exceller jigger 8-35g-Shimano Catana MH -Mikado T-Rex -Abu Garcia Cardinal 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinnONB Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Według mnie wystarczą 3, ja mam narazie do połowu na lekko, średnio, do ciężkiego będzie niebawem Długość biorę taka uniwersalną ok.2,40m(do ciężkiego ok.2m). No ale też zależy kto jakie ma oczekiwania Akcji, długości, materiałów jest mnóstwo. Jednemu wystarczy jedna, drugiemu trzy, kolejnym po dwie na jedną rybę. No a druga choroba to kij do np. 300zł mi starczy ma się ten za 300, niby wszystko ok, no ale za 600 bym miał taki, temat chodzi po głowie AŻ ... i tu każdy zna odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Jak patrzę teraz na wnętrze szafy, miejsce za szafą oraz przestrzeń miedzy górą regałów a sufitem, to dużo za dużo .Zawsze mogę się tłumaczyć genem kolekcjonera odziedziczonym po dziadku . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Z tego co widzę to mam za dużo wędek, ale i tak ciągnie mnie ku kupnie jeszcze dwóch, trzech. Walczę ze sobą i po wypowiedziach widzę, że nie ma sensu kupowania kolejnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Ja z kilkunastu spiningow ograniczyłem się do sześciu i jeszcze chętnie bym zredukował Tyle ze wartość tych sześciu się nie zmieniła w porównaniu do tych kilkunastu które miałem Jak za dużo tego w szafie stoi to człowiek głupieje i za dużo czasu spędza przed szafą wybierając kij z którym chce iść na ryby 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 mhx st1084F i nowy nabytek savage gear lrf 2-10 i wystarczy do tej drugiej jeszcze kreciolek musze dokupic ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Kilka na to kilka na tamto i narzekanie że na ryby nie ma czasu. Ja używam jednej wędki, która oblece to co chcę łowić i czym chcę łowić. Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest nastawienie się na dany gatunek ryby w danym sezonie, wtedy jeden kijek wystarczy. Chyba że ma się tyle czasu aby codziennie być na rybach. W skrócie, na jeden sezon jeden, góra dwa kije, mówię o lowieniu z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 @grunwald1980 , byłem niedawno bliski pozbycia się całego posiadanego sprzętu na rzecz dwóch zestawów - wypasionego spina z młtnkiem pod pstrągi, i zestawu muchowego do nauki. Odpusciłem pomysł, kropek to ryba nr.1 , ale są też bolki, sandacze, sumy... Wszystko wina kolegi Grześka, nie dość że mnie bolkami zaraził, to suma przy nim złowiłem, i jeszcze wredota wobka mi dał Granica miedzy tym co potrzebne a tym co chcemy posiadać jest dość płynna. Dla jednego 2,70 10-40g to już kij "wielkorzeczny" ,uniwersalny, dla innego - pstrągowy. Kolekcjonerstwo to mamy chyba wszyscy, ograniczane jedynie ekonomią albo rozsądkiem. Sam łapie się na "chciejstwie" posiadania kolejnych przynęt, a przy lepszych zasobach to pewnie byłyby młynki, kije... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi