Skocz do zawartości

Ile macie wędek spiningowych?

B4rtolek

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy mówimy, że sprzedamy bo się dubluje lub już niepotrzebny albo jeszcze coś innego a  jak przyjdzie co do czego to zawsze żal, bo może jeszcze się przyda, może go jeszcze wykorzystam, są z nim związane dobre wspomnienia itd.. A kije dalej stoją w stojaku (jak jest jeszcze miejsce) :D .

• Like 1

Mi jak na razie się udaje... jak znajdę coś nowego, to stary idzie na sprzedaż. W tej chwili 2, czasem 3 gdzie tylko dwie są w użyciu... ale mogę się ograniczyć bo obławiam jedno łowisko. Jak się zacznie jeżdżenie to strach się bać :)

Edytowane przez Marcyś
  • Like 1

Generalnie wystarczy coś na lekko, średnio i ciężko czyli 3 dobrze dobrane wędki. To dla kogoś kto łowi z brzegu + ewentualne wariacje gatunkowe ryb: Sandacz, Okoń, Troć etc. ale można to ogarnąć 3 wędkami. Jak ktoś często jeździ po Polsce i jeszcze dalej np: do Szwecji to warto mieć to zdublowane czyli po dwa z rodzaju. Wynika to z prostego faktu takiego jak uszkodzenia wędki, nikt chyba nie jedzie z jedną wędką bez żadnej rezerwy.

Jak do tego dochodzi łódka lub łowienie morskie to zaczynają się kolejne zakupy. Można się zamknąć w ilości 5-6 sztuk by było optymalnie na każdą okazję. Co innego kolekcjonerstwo i testowanie takich kijów co nam przypasują. Tutaj może być znacznie więcej.

Zależy jak z żoną żyjesz .... moja odbiera wędki od kuriera i sprawdza... jak trzeba pakuje i wysyła. Nie ukrywam nic. Jak można oszukiwać żonę ... co to za związek ? :D

Ps... jedna w kuchni się suszy .... druga w salonie....

Pijemy piwko przy dźwiękach suszarki :D hehe

• Like 6

Kijów mam kilka.

Na łodkę:
- Mikado Essential Feeling 210cm 7g

- MHX P844
- Konger Stallion 2.21m 3-18g

- Dragon Millenium Fatso Jerk 1,95 do 60g

Na rzeczki pstrągowe
- Batson IP843 2.13m 7-18g

- Moderate 2,28m 2-12g

Z brzegu:

MHX ST1142

MXH ST1083F

Beast Master CX XH 2.7m

Mikado Sapphire 2,8m 13g

Ja jestem po gruntownej wyprzedaży wędek i zostawiłem sobie obecnie 3 kije, zgodnie z tym co jeden z przedmówców napisał:

St croix avid Avs90mhf2 - do cięższych zadań - szczupak, sąndacz

St croix legend elite Les66lf - okonie, klenie, jazie

Major Craft Trapara 632xul - bialoryb

W tej chwili poszukiwania kija zakończone, pora na ponton i cały osprzęt

w sumie kilka też by się przydało ;)

Tylko do każdej żony, w komplecie jak wędki jest pokrowiec. Nazywa się teściowa.

Żeby było na temat - z racji upodobania do traveli właśnie klecę uniwersalną tubę, która pomieści 3 kije, i drugą, rozkładaną, żeby po wyjęciu kija weszła do plecaka w dwóch kawałkach.

Co do "rachunku sumienia", to policzyłem że realnie 6-7 kijów obstawiłoby mi wszystkie obecne potrzeby i dało możliwość niespodziewanych wypadów w nieznane rejony:

- pstrągówka 2,30 3-18g (w sumie mam)

- uniwersał 2,40 5-25g ( j.w.)

- uniwersał cięższy rzeczny 2,70 15-50g (mam)

- długo i lekko , kleń, jaź, okoń , 2,60-2,75 5-15g

- ciężko i mocno, sum, głowatka 2,70-2,80 25-80g

- krótko i mocno, w tym troll , pod multika 2,20-2,50 20-50gg

- zapasowy uniwersał 2,70 10-30g

W wyliczeń wynika , że muszę zbyć 2 zbędne spiny, 1 zbędną muchówkę, a nabyć 4 kije, 2 kręcioły, i multika. W dodatku kusi kij z pracowni, w ramach wymiany pozycji 1 lub 2 na coś lepszego.

Według mnie wystarczą 3, ja mam narazie do połowu na lekko, średnio, do ciężkiego będzie niebawem :) Długość biorę taka uniwersalną ok.2,40m(do ciężkiego ok.2m). No ale też zależy kto jakie ma oczekiwania :) Akcji, długości, materiałów jest mnóstwo. Jednemu wystarczy jedna, drugiemu trzy, kolejnym po dwie na jedną rybę. No a druga choroba to kij do np. 300zł mi starczy ma się ten za 300, niby wszystko ok, no ale za 600 bym miał taki, temat chodzi po głowie AŻ ... i tu każdy zna odpowiedz :)

Ja z kilkunastu spiningow ograniczyłem się do sześciu i jeszcze chętnie bym zredukował

Tyle ze wartość tych sześciu się nie zmieniła w porównaniu do tych kilkunastu które miałem

Jak za dużo tego w szafie stoi to człowiek głupieje i za dużo czasu spędza przed szafą wybierając kij z którym chce iść na ryby :)

• Like 3

Kilka na to kilka na tamto i narzekanie że na ryby nie ma czasu. Ja używam jednej wędki, która oblece to co chcę łowić i czym chcę łowić. Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest nastawienie się na dany gatunek ryby w danym sezonie, wtedy jeden kijek wystarczy. Chyba że ma się tyle czasu aby codziennie być na rybach. W skrócie, na jeden sezon jeden, góra dwa kije, mówię o lowieniu z brzegu.

@grunwald1980 , byłem niedawno bliski pozbycia się całego posiadanego sprzętu na rzecz dwóch zestawów - wypasionego spina z młtnkiem pod pstrągi, i zestawu muchowego do nauki. Odpusciłem pomysł, kropek to ryba nr.1 , ale są też bolki, sandacze, sumy... Wszystko wina kolegi Grześka, nie dość że mnie bolkami zaraził, to suma przy nim złowiłem, i jeszcze wredota wobka mi dał :D

Granica miedzy tym co potrzebne a tym co chcemy posiadać jest dość płynna. Dla jednego 2,70 10-40g to już kij "wielkorzeczny" ,uniwersalny, dla innego - pstrągowy.

Kolekcjonerstwo to mamy chyba wszyscy, ograniczane jedynie ekonomią albo rozsądkiem. Sam łapie się na "chciejstwie" posiadania kolejnych przynęt, a przy lepszych zasobach to pewnie byłyby młynki, kije...

• Like 2