Skocz do zawartości

Ile macie wędek spiningowych?

B4rtolek

Rekomendowane odpowiedzi

@grunwald1980 , byłem niedawno bliski pozbycia się całego posiadanego sprzętu na rzecz dwóch zestawów - wypasionego spina z młtnkiem pod pstrągi, i zestawu muchowego do nauki. Odpusciłem pomysł, kropek to ryba nr.1 , ale są też bolki, sandacze, sumy... Wszystko wina kolegi Grześka, nie dość że mnie bolkami zaraził, to suma przy nim złowiłem, i jeszcze wredota wobka mi dał :D

Granica miedzy tym co potrzebne a tym co chcemy posiadać jest dość płynna. Dla jednego 2,70 10-40g to już kij "wielkorzeczny" ,uniwersalny, dla innego - pstrągowy.

Kolekcjonerstwo to mamy chyba wszyscy, ograniczane jedynie ekonomią albo rozsądkiem. Sam łapie się na "chciejstwie" posiadania kolejnych przynęt, a przy lepszych zasobach to pewnie byłyby młynki, kije...

To moze inaczej, poprostu tyle ile sie chce :)

E, tym tropem to by trzeba zrobić algorytm uwzględniający jeszcze dzieci - to dopiero jest ograniczenie. Żonie możesz się stawiać, a takiemu młodemu co powiesz? "Nie będzie klocków, tatuś kija kupuje?". Moj młody już zażądał swojego zestawu do spina. I bez żalu odpuszczę jakiś swój zakup, źeby miał kij pod siebie , lekki, z krótkim dolnikiem, itd.

Mojego pierwszego sandaczowego brzegowca(talon 100MXF2)dostałem w prezencie właśnie od mojej żony.Uśmiecha się jak mowię ,że nie mam czym łowić i mówi ..."ja też mam dwie szafy ubrań a nie mam co założyć na siebie"...- rozumie.

Wędek mam 8 i zawsze wszystkie zabieram ze sobą,od okoniówki po sumową,z racji tego,że czasu mam nie za wiele i nigdy nie wiem jakie warunki(pogoda,głębokość,uciąg,itp.)spotkają mnie danego dnia na łowisku.Może to dzień okonia,a nie szczupaka,albo sandacza a nie chcę się zastanawiać czy aby nie wziąłem jednej za mało bo może dzisiaj coś innego gryzło :)

Spiningi dwa: rzeczny uniwersał 2,85 cw 5-25 z nastawieniem na bolki oraz - nazwijmy go - szczupakowo-sandaczowy na łódkę, 2,28 cw do 35g. Do tego przydałoby mi się jeszcze coś lżejszego pod klenio-jazie, rozważam zakup.

A że nie samym spinningiem człowiek żyje, to do tego mam jeszcze: dwie spławikówki, bata, 2 feedery, pickera, karpiówkę, plus jakieś teleskopy na grunt itp. Uzbierało się trochę tego przez lata :) 

Edytowane przez Tomek St.

Pomijając aspekty finansowe i sentymentalno-

kolekcjionerskie.To jest zależność od

różnorodności łowisk na których bywamy

i jakimi technikami lowimy.

Nie mam potrzeby mieć kija na lodkę,

bo nie mam okazji tak łowić.

2 kije Dragona o dł.2, 75 cw 5-25 i 10-35g.

Ale plany na cos 3-18g.

Moze w 2016?

Edytowane przez TOMIS1975

A ja osiągnąłem optimum arsenału w stosunku do potrzeb  :) . Myślę , że ilość badyli to prosta funkcja łowisk , które eksplorujemy i gatunków , na które polujemy . A u mnie niestety ( albo -stety , bo czasu poświęcanego pasji nie da się rozciągać w nieskończoność ) z racji ograniczonego zasobu odwiedzanych łowisk , jest tak :

- trzy łódkowe króciaki do szeroko pojętego opadingu w różnych kategoriach wagowych , którymi doskonale radzę sobie z brzegu stosując owe metody  ;)

- dwa długaski na wiosenne łowy białych drapieżników .

Absolutnie nie wykluczam nowych inwestycji , ale prędzej na zasadzie wymiany modeli jak dalszego mnożenia bytów . No chyba , że zacznę nagle odwiedzać wody odległe i łowić rybony wielkie metodami dotychczas mi obcymi . I oby tak było  :D !