Skocz do zawartości

Ile macie wędek spiningowych?

B4rtolek

Rekomendowane odpowiedzi

Moja kolekcja (w tubach tez sa wedki). W Polsce mam podobna. Ciagle jednak czegos brakuje. Najgorsze jest to, ze nie wiem czego, wiec od czasu do czasu cos tam sobie dokupie.  :)

Sklep wędkarski ? :D

A te w tubach jeszcze nie otwarte ? ;)

Edytowane przez Greg #2

Kurde, zrobiłem rachunek sumienia i wyszło mi tak:

6 patyków spinningowych pow. 2,4 m na rzeki. W tym 2 trociowe, a na trocie nie jeżdżę. Używam 2.

6 patyków spinningowych na  łódkę 1,9 - 2,1 m. Używam 2 - 3.

6 patyków cast, w tym 2 zdublowane pod względem cw. Używam 2.

Wychodzi na to, że opędziłbym wszystko przy pomocy 7 wędek. Chyba, że zacznę jeździć na trocie, wtedy powiedzmy 8.

A do tego: feeder, bolonka, bat, 3 karpiówki i jeden kij morski.

Trochę dużo tego.

Edytowane przez Durzy

Sobie tak myślę...wystarcza jedna, dwie, góra trzy na sezon. Co sobie założę, tego się trzymam. Gdzieś już pisałem o moim górno-narwiańskim uniwersale, póki co jest to dość wygodne rozwiązanie. Na trocie nie jeżdżę, sumów raczej unikam (z wzajemnością), szczupaki ogarniam przynętami stosunkowo małymi i średnimi...dogorywający rok upłynął z jednym kijem w ręku. Za szafą stoją trzy całkiem udane konstrukcje, ale na razie nie widzę ich nad wodą. Sprzedać szkoda. Wydaje mi się, że nie ilość się liczy, dopasowany kijek wart jest więcej, niż kilka sklepowych niby-hitów, które może i sprawdzą się przy tej czy innej technice, nie dadzą jednak na pewno skończonej satysfakcji. 

Mimo wszystko uważam, że posiadanie około tuzina wędzisk spinningowych nie jest przesadą. Jednocześnie bronić będę tezy, że lepiej mieć trzy kije wysokiej klasy, niż mendel bezdusznych średniaków. Chociaż i taki średniak ma swoje uzasadnienie, gdy przykładowo raz do roku chce się wyskoczyć na jakąś nietypową randkę B)

• Like 2

W tym roku wymiemiłem część wędek i teraz ma się to tak...

Fenwick HMG 1,98m/7-21 g sandacz

MHX HS9600-2 2,4m/do 14 gram (realnie do 25) szczupak

MHX S871-2 2,2m/1-5,5 g okoń

Team Dragon 2,45m/1-7 g okoń-trok

Team Dragon 2,45m/2-12 g okoń

Dragon HM80 2,75/ 2-14 g kleń i jaź

Czasu na używanie to jak większość... stanowczo za mało ????

I oczywiście jakieś jeszcze są już zapomniane, więc tylko te wyżej są używane.

Jeszcze kilka miesięcy wstecz + - 17 kijów,krótkich,długich do samego UL 5szt. :D no i 3 muchówki.Na dzień dzisejszy zostały same krótkie handmade jedno i dwu-częściowe:

Batson 6'6'' 10-20g  1pc - sandacz,szczupak-jig

St.Croix 6'10'' 6-14g  2pc - okoń na grubo,sandacz na lekko-jig

TAC Fire Nedle One  6'6''  4-11g 1pc - uniwersał na lekko

Batson 6'6'' 3-9g 1pc - okoń-jig (w budowie)

Hand Made Abu solid glass tip 6'9'' 3-8g 2pc -okoń-jig

Hand Made Shimano solid tip 6'9'' 2-5g 2pc - dłubacz do okoni-jig

Hand Made Berkley solid tip 6'4'' max.2g 2pc - białoryb-mikrojig

Edytowane przez Paavo

Ja jadę gatunkami: 

pstrąg 1 x lekko 1 x mniej :) lekko, plus zapas rzecz jasna, oraz w tym przypadku zapas zapasu. :) 

boleń 1x i 1 x ciężej :), bez zapasu, bo mam blisko, plus boleń z łódki 1 x bez zapasu, bo rzadko jeżdżę;

troć, łosoś 1 x plus zapas 1 x rzecz jasna; 

sum 1 x ino leży, bo puki co nie umiem. 

• Like 2

Ja jadę gatunkami: 

pstrąg 1 x lekko 1 x mniej :) lekko, plus zapas rzecz jasna, oraz w tym przypadku zapas zapasu. :)

boleń 1x i 1 x ciężej :), bez zapasu, bo mam blisko, plus boleń z łódki 1 x bez zapasu, bo rzadko jeżdżę;

troć, łosoś 1 x plus zapas 1 x rzecz jasna; 

sum 1 x ino leży, bo puki co nie umiem. 

lacznie ...16 ? dobrze policzylem ? ;)

• Like 2

Daniel, 

jak mówi przysłowie prawnik to osoba, które też nie umie liczyć. :) 

Jak dodać, że pstrąg na lekko może służyć też na okonie z łódki, a boleń na ciężej też się nada na szczupaki i sandacze z brzegu, a boleń na ciężej z łódki na szczupaki z łódki, a trociowa nr 1 da radę na suma na lekko, to mamy... 

Cóż... kolejne przysłowie mówi, że każdy baran potrafi ogarnąć porządek, ale tylko geniusz pasuje nad chaosem... to... wychodzi, że potrzeby mi jest jeszcze travel na lekko i średnio. :) 

• Like 1

Daniel, 

jak mówi przysłowie prawnik to osoba, które też nie umie liczyć. :)

Jak dodać, że pstrąg na lekko może służyć też na okonie z łódki, a boleń na ciężej też się nada na szczupaki i sandacze z brzegu, a boleń na ciężej z łódki na szczupaki z łódki, a trociowa nr 1 da radę na suma na lekko, to mamy... 

Cóż... kolejne przysłowie mówi, że każdy baran potrafi ogarnąć porządek, ale tylko geniusz pasuje nad chaosem... to... wychodzi, że potrzeby mi jest jeszcze travel na lekko i średnio. :)

Z zapasem i oczywiście, zapasem zapasu :ph34r:

• Like 1