Skocz do zawartości

Ile macie wędek spiningowych?

B4rtolek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak orozgladałem się u siebie na stojakach i na strychu i ... wyszło mi że chrustu się uzbierało w cholerę :D I to mnóstwo Dragona i Kongera.

Avid - pstrąg z wody

Przerabiany Equs -pstrąg z brzegu, kleń/jaż na małych/średnich rzekach - delikatniejszy

Przerabiany Equs -pstrąg z brzegu, kleń/jaż na małych/średnich rzekach - mocniejszy

Przerabiany Berkley - kleń z brzegu/lekki boleń

TD - boleń na średnio/cieżko (SIC)

Przerabiany Konger (nie pamiętam jaki model) - szczupak z łódki - średni

TD - sandacz/szczupak na średnio - brzeg

Dragon - szczupak na ciężko z łódki/troll wielkimi wobami

Okoniówka Balzer 2,4m - lekka

Okoniówka TD -  ciężko/lekki sandacz z łódki

Jakiś testowy Konger - leży i się kurzy - szczupak średni- łódka/brzeg

Odległościówka - zdarzyło mi się także użyć do spinningu. Są lepsze rozwiązania.

Bolonka - od lat nie łowię na spławik

Tyczka 11m! Kupiłem i użyłem ze dwa razy :D

Mikado Competition - troć/głowa - taki był zamiar. Nie wybrałem się ani razu :)

Muchówka hand made - nimfa

Muchówka TD - nimfa/mokra

Jeszcze jakies patyki, ale nie mam sily....

W nowym sezonie plan jest  kupić kij do suchara i streamera, długiego jazio/kleniowca i pozbyć się tego,, czego nie używam :)

Ja to w sumie mam nie wiele ;)

1.Mikado Lexus 2.80 / 13

2.Mikado Sensei 2.70 / 14

3.Mikado Inazuma Flash Perch 2.60 / 20 cork

4.Mikado Inazuma Flash Perch 2.40 / 18 EVA

5.Konger Troker ML 2.28 / 20g

6. Jaxon Variant Pro Zander 2.40 / 8-28g

...I jeszcze 2 w drodze :D

Catrol - MikadoFun :)

Co do ilości ... znam człowieka który ma od 30lat jeden kij 2,7 10-40g bodajże jakaś okuma albo DAM, jeden młynek który smaruje łt43 i na szczęście już rzadko wybiera się na wodę, bo łoił mi dupe, aż niemiło :( okonie bolenie sandacze szczupaki sumy ... plecionki nie widział na oczy, echosondy też. Tak więc ilość nie idzie w parze se skutecznością, ale sam mam tego w cholerę i ciągle zmieniam ... bo lubię :) Wg mnie 10 kijków dla spinningisty który łowi i z brzegu i z łodzi to norma :)" Wolnoć Tomku ...."

Edytowane przez Sandre
  • Like 1

Tak orozgladałem się u siebie na stojakach i na strychu i ... wyszło mi że chrustu się uzbierało w cholerę :D I to mnóstwo Dragona i Kongera.

Avid - pstrąg z wody

Przerabiany Equs -pstrąg z brzegu, kleń/jaż na małych/średnich rzekach - delikatniejszy

Przerabiany Equs -pstrąg z brzegu, kleń/jaż na małych/średnich rzekach - mocniejszy

Przerabiany Berkley - kleń z brzegu/lekki boleń

TD - boleń na średnio/cieżko (SIC)

Przerabiany Konger (nie pamiętam jaki model) - szczupak z łódki - średni

TD - sandacz/szczupak na średnio - brzeg

Dragon - szczupak na ciężko z łódki/troll wielkimi wobami

Okoniówka Balzer 2,4m - lekka

Okoniówka TD -  ciężko/lekki sandacz z łódki

Jakiś testowy Konger - leży i się kurzy - szczupak średni- łódka/brzeg

Odległościówka - zdarzyło mi się także użyć do spinningu. Są lepsze rozwiązania.

Bolonka - od lat nie łowię na spławik

Tyczka 11m! Kupiłem i użyłem ze dwa razy :D

Mikado Competition - troć/głowa - taki był zamiar. Nie wybrałem się ani razu :)

Muchówka hand made - nimfa

Muchówka TD - nimfa/mokra

Jeszcze jakies patyki, ale nie mam sily....

W nowym sezonie plan jest  kupić kij do suchara i streamera, długiego jazio/kleniowca i pozbyć się tego,, czego nie używam :)

Warto cos niecos z tego wystawic na aukcje jesli nie uzywasz np te TD ? Okoniówka Balzera ? to sie napewno sprzeda... :)

U mnie tez sie tych Mikadziorów przewineło chyba z 15 róznych  ,zawsze dobre kijki za przysłowiowe "Kieszonkowe" i nie trzaskaja jak np Robinsony z tej samej połki ;)

Ale co z tego kiedys jak sie kupiło takie Mikado po przesiadce z GERMINY to az ryby same wyskakiwały na brzeg... :lol:

Edytowane przez Greg #2

Mikado matrix ... ależ to była seria :) Do dzisiaj mam feedera z tego wypustu, który pomimo opłakanego stanu wizualnego nadal jest w doskonałej formie w akcji.

Co do samej firmy , mam kilka ich kijów z tych ''nie spinningowych'' i są super za dobre pieniądze.Sam zastanawiam się nad jakimś Kamisori , tak do kolekcji lub na zapas na łódź .Seryjne kijki , ale ciekawie to wygląda.

Tak się zastanawiam cały czas czytając ten wątek jakie wyniki miałby temat - ''ile mieliście wędek spinningowych'' , tutaj dopiero było by co wymieniać :)

Edytowane przez Szymon82

Bo Mikado ma inną filozofię w budżetowych kijach niż konkurencja - daje dobry blank,ale kosztem wyglądu i wykonczenia. Co w efekcie przekłada się na lepszy komfort łowienia, bo wygląd omotki nie łowi...

Poza jednym posiadanym kijem mikado, często w sklepie macam rozne kijki, i tak na sucho to jakość użytkowa mikado za 120 zł odpowiada kijom konkurencji za 300-400. Tylko wykończenie jest słabsze. Zresztą mam nieodparte przeczucie że z tego sklepu po sąsiedzku niedługo wyjdę z jakimś lightem mikado, ktorego będę używał 4x w roku, tak mi cholery leżą w łapie.

Mikado matrix ... ależ to była seria :) Do dzisiaj mam feedera z tego wypustu, który pomimo opłakanego stanu wizualnego nadal jest w doskonałej formie w akcji.

Co do samej firmy , mam kilka ich kijów z tych ''nie spinningowych'' i są super za dobre pieniądze.Sam zastanawiam się nad jakimś Kamisori , tak do kolekcji lub na zapas na łódź .Seryjne kijki , ale ciekawie to wygląda.

Tak się zastanawiam cały czas czytając ten wątek jakie wyniki miałby temat - ''ile mieliście wędek spinningowych'' , tutaj dopiero było by co wymieniać :)

No to by temat dopiero petardę zebrał.... ;) ja bym mógł wymieniać tyle ile mnie pamięć pozwoli ... :lol: a było tego w czort choć co ciekawe łowie tylko 10 lat... :) 

@Greg#2 Wiesz, jedno to plany, ale przełamanie się aby pozbyć patyków o wielkiej wartości sentymentalnej to drugie. I niełatwe ;)

A okoniówka Balzera to taki krowi ogon z z kompozytu szklano-węglowego z wymiennymi szczytówkami. Wędka typu picker. Złachana niemożebnie bo w latach dziewięćdziesiątych był to mój podstawowy kij na ...szczupaki :D Teraz się sam sobie dziwie jak mogłem tak łowić - a jednak. Dało się i ryby nie grymasiły co najciekwasze!

"Giełda" jakby przeczytała mój wpis o długim jazio-kleniowcu i jest fajny talon sześć plus.... Na razie jednak ręce po tyłek ;)

A tak żeby nie było offa zupełnego - to myślę że wędkarz łowiący różne gatunki w różnych okolicznościach, będący już na odrobinę wyższym stopniu wtajemniczenia na jednym patyku nie poprzestanie... :) Chyba że się bardzo uprze ;)

@Greg#2 Wiesz, jedno to plany, ale przełamanie się aby pozbyć patyków o wielkiej wartości sentymentalnej to drugie. I niełatwe ;)

A okoniówka Balzera to taki krowi ogon z z kompozytu szklano-węglowego z wymiennymi szczytówkami. Wędka typu picker. Złachana niemożebnie bo w latach dziewięćdziesiątych był to mój podstawowy kij na ...szczupaki :D Teraz się sam sobie dziwie jak mogłem tak łowić - a jednak. Dało się i ryby nie grymasiły co najciekwasze!

"Giełda" jakby przeczytała mój wpis o długim jazio-kleniowcu i jest fajny talon sześć plus.... Na razie jednak ręce po tyłek ;)

A tak żeby nie było offa zupełnego - to myślę że wędkarz łowiący różne gatunki w różnych okolicznościach, będący już na odrobinę wyższym stopniu wtajemniczenia na jednym patyku nie poprzestanie... :) Chyba że się bardzo uprze ;)

czasami stopniem wtajemniczenia może być to że kupujemy albo robimy wędki pod daną przynętę.......... :wub:

a że przynęt duzo no to i kijków dużo.

Edytowane przez biker1
  • Like 1

A ja,mam o cztery wedki mniej. :(  Moj piesek, zostal sam w domu, wpadl w panike(tak mysle) i 3 spiningi i jeden cast w piz...u. Dobieral sie jeszcze do shimano dropshot , jest porysowany zebami, zobacze czy nie strzeli na rybie.Ulozylem sobie wierszyk. Moj piesek ziadl cztery kije..........i zyje :DJedno co dobre, to zona akceptuje ze musze co nieco odkupic. cos mi jeszcze zostalo, nie narzekam, jedynie na okonia nic juz nie mam.Wedki pogryzione, zostaly przelotki i uchwyty,moze sie komus przydadza. :) 

Uzywanych mam 8-10

Pod sandacza seria revelation.

Batson 68M lowie nim tak do 22g

Batson 68H a tym 25-35g ciezej nie lowie

Ale nie jestem pewien z numerami

Na okonie

Cast team dragon do 18 pod drop shot

Wklejanka przerabiana 220 pod glowki

Kijek 230 jakis skladak pod jaskolki

Pod szczupaki

Shimano stradic 246 do 35g chyba

Mikado sensei 220 do 25g

Shimano force master cast do 50g

I oczywiscie jakies kije ktore uzywam raz na jakis czas dla rozrwki typu cast na sandacza i tak dalej.

Oraz zbieranina wedek w piwnicy ktore znajduja sie tam z zaslugi

Edytowane przez kuba67810