Skocz do zawartości

Ile macie wędek spiningowych?

B4rtolek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam 6:

Yad Freiburg 2,7 10-30 ze skróconym dolnik, kiedyś był dla mnie uniwersałem (od 98 roku) dziś kij pstrągowy

Byron 2,1 2-12 na okonie

Dragon Fishmaker 2,3 do 21 gr na sandacza na lekko

Konger nie pamiętam jaki 2,85 do 28 gr na sandacza na rzekę

Shimano Technium 2,7 do 50 gr na szczupłego i troć

Shimano Stradic chyba 2,13 do 50 gr na szczupłego z łódki (też do trola)

To daje sześć a lecą do mnie:

Dragon Specjalist Pro Shad 2,6 14-42 po sandacza na ciężej

Mikado SCR Light Pilk 2,4 90-150 pod sumka (wędka budżetowa bo w roku z 5 wypraw na wąsatego).

Zatem będzie 8 i raczej wszystkie coś tam w roku popracują ????

A są jeszcze 4 muchówki

W mojej szafie wędek bez liku. I każda jest w roku użyta. 

Morski spinning ogarniam jakimś budżetowym PENN (80-140g) i SPRO (model inspiration chyba, 20-50g)

Na słodkie wody St. Croix AVID 2.75m ML, Dragon Express 2.70m 10-30g (w tym roku planuję zmianę tego kija na coś z St Croix), Daiwa Exceler jigger 5-25g, Cormoran Black Bull (króciak, miał być na ciurki pstrągowe ale za bardzo i nie leży i jedyne co łapie od 2 sezonów to kurz).

Jest jeszcze zakupiona okazyjnie muchówka GUIDLINE, jeszcze nie użyta (przeznaczona do nauki, a warunki pogodowe tej zimy u mnie nie sprzyjają machaniu, nawet treningowym na trawie)

Dodatkowo kilka kijków typowo "pilk", ale to już tak nie do końca kategoria spinning.

• 4 tygodnie później...

Po wielu latach zmądrzałem(ale chyba nie do końca)Od roku,na łódkę zabieram trzy kije.TBS68mxf:LXS610mlxf:Lxs70lf.Czasami dobieram do BT starego Equs Tango do 10g.Pomijam 8 szt dorszówek-ale to inna bajka.Wszystkie są potrzebne.Nie wiem na jak długo wytrwam w postanowieniu,żeby nie kupować nowych spinningów,dopóty te co posiadam są sprawne.

Ale taki jest tytuł tematu!Może wreszcie nam otworzy oczy.Ja spinningów nie sprzedaję i nie wyrzucam.Naprawdę nie wiem,ile ich się uzbierało przez te trzydzieści parę lat spinningowania.Mam w garażu sztywno odgrodzony kąt w którym je trzymam.A czasami przy kielichu z kolegami po kiju to aż łezka padnie z oka.

Dzięki temu wątkowi bedzie mi łatwiej wydać kasę na kolejne dwa kijki :) Bo coż to przy waszych kolekcjach. Zwłaszcza że i tanie, i caly czas poszukuję "ideału", a jeszcze plany na ukręcenie kija z muchówki są... Nadal do 20 sporo brakuje.

Edytowane przez etherni

No dobra napiszę i ja choć długo wstrzymywalem się z tym bo to jednak rachunek sumienia trzeba wpierw zrobić. Obecnie posiadam:

1. Dragon Moderate 2,90, 14-50 na trotkę choć jeszcze dziewiczy,

2. Savagegear Parabellum Spin 3,07, 9-32 na bolenia, trotkę na lekko czy belone,

3. Mikado Inazuma 2,40, do 35 na sandacza i szczupaka,

4. Savagegear Mpp 2,51, 3-16 na okonia na ciężko, sandacza na lekko i czasem na kropka,

5. Daiwa Lexa 2,40, 5-20 na kropka,

6. Mikado Essential Feeling 2,70, do 15 do zabawy z trokiem,

7. Jaxon Ethernum 2,40, 9-28 kupiony jak wracałem do wędkowania po kilku latach przerwy obecnie stoi za szafa.

Łowie na wszystkie poza Jaxonem. Myślę jeszcze o jakimś ul i jakimś króciaku pod małe ciurki co pewnie będzie do pogodzenia jedną wędką w stylu sg parabellum do 7g.

Po ostatnich porządkach zostało mi kilka seryjnych "kundelków". Jedne używam częściej inne rzadko, ale każda z tych wędek kiedyś dała mi rybę.

TEAM DRAGON "pilk" 2,70m. cw. 50-150g.

KONGER MAXIM JERK 1,95m. cw. 60-100g.

ROBINSON DIAFLEX CLASSIC 2,70m. cw. 10-40g.

DRAGON MILLENIUM "PIKE" 2,90m. cw.10-30g.

TEAM DRAGON 2,70m. cw. 4-21g.

FENWICK ELITE-TECH SMALLMOU 2,07m. cw. 3-21g.

MIKADO SEPPHIRE LEXUS  260m. cw. 13g

SAVAGE GEAR LRF 2,44m. cw. 2-10g.

KONGER MIKROS 2,15m. cw. 0,2-5g.

SAVAGE GEAR LRF 0-5g.

I jest jeszcze głęboko na dnie 3 szt.  o których nie warto wspominać. Na nie nic nie złowiłem i już nie złowię. 
Edytowane przez SpinDoktor

A u mnie jest tak: im większe doświadczenie tym mniej wędek i lżejszy plecak :)

tak to jest im więcej lat się łowi to zabiera się to co potrzebne.... na znanym łowisku

ale jak jadę na nie znane łowisko to zabieram prawie cały grajdołek.... :D :D :D :D

• Like 1